Przejdź do treści

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

figi
Nalewki – dobre przez cały rok! Magdalena Raczka/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nalewki w umiarkowanych ilościach świetnie wpływają na organizm. Przykład? Figówka i imbirówka. Przepis na nie, ponadto, nie wymaga ani spirytusu, ani świeżych owoców, ani wielu godzin spędzanych w kuchni. Oto dwie proste receptury na nalewki, do których składniki można kupić przez cały rok.

Jak zrobić nalewkę?

Chcielibyśmy opisać ogólny sposób robienia nalewki. Bardzo popularne są – przede wszystkim – nalewki na spirytusie (jak np. imbirówka na spirytusie). Na początku dobierz rodzaj alkoholu:

  • o mocy mniejszej niż 60 proc. – jeśli chcesz uzyskać nalewkę wytrawną,
  • o mocy około 70 proc. – jeśli chcesz uzyskać nalewkę słodką.

Następnie, jeśli jest taka potrzeba, wydryluj owoce. Całość wrzuć do słoja. Następnie zalej owoce spirytusem. Postaraj się, aby składniki wypełniały około 2/3 wysokości słoja. Odstaw całość na pewien czas – zwykle okres ten wynosi od kilku dni do 3 miesięcy. Następnie zlej gotowy nalew do osobnego naczynia, filtrując go w tym samym czasie przez jałową gazę lub płótno. Kiedy zakończy się proces maceracji, zlej nalew, pozostawiając owoce w naczyniu. Składniki zasyp cukrem (lub miodem), aby przygotować syrop. Aby się on rozpuścił, potrzeba około 2-3 tygodni. Po tym czasie syrop przelej do osobnego naczynia. Syrop połącz z nalewem – w ten sposób powstanie nalewka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Imbirówka na spirytusie? A może na wódce? Z czego zrobić nalewkę?

Sporo osób zniechęca się do samodzielnego przyrządzania nalewek, bo ten proces kojarzy im się z wielkim baniakiem, z gąsiorkiem, gotowaniem syropu cukrowego, odmierzaniem spirytusu i świeżymi owocami, które nie zawsze są dostępne. Moja znajoma zraziła się do domowej produkcji nalewek po tym, jak latem zasypała maliny cukrem i po kilku dniach wyhodowała sobie uroczą kolonię białych robaczków, które ochoczo masakrowały jej dorodne, starannie wybierane na osiedlowym ryneczku owoce. Niezrażona tym doświadczeniem kupiła kolejną porcję malin, które dla odmiany zalała czystym spirytusem i w ten sposób otrzymała mocno alkoholową galaretkę, która nawet dla białych robaczków była nieapetyczna.

Takim eksperymentom mówimy stanowcze nie! Z czego zrobić nalewkę w takim razie? Mam dla was rozwiązanie z gwarancją skuteczności. Oto dwa proste przepisy na imbirówkę i figówkę ‒ bez spirytusu i skomplikowanej receptury, na samej wódce. Składniki, których będziecie potrzebować, nie są sezonowe – możecie je kupić przez cały rok. Jedyne, w co musicie się uzbroić, to cierpliwość, bo na dobrą nalewkę przyjdzie wam poczekać… sześć miesięcy. Ale wierzcie mi, warto! Polecam przepis na domową imbirówkę – idealną przy bólu gardła i katarze, i figówkę – świetną na trawienie.

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!

Imbirówka – przepis

Składniki:

  • 2 cytryny (lub limonki)
  • kilka plasterków świeżego imbiru (ale nie więcej niż 10 dkg, bo będzie zbyt ostra)
  • kilka łyżek miodu (im więcej, tym słodsza nalewka)
  • 3/4 litra wódki

Przygotowanie:

Wyszorowane cytryny kroimy w ćwiartki ze skórką i wrzucamy do dużego słoika (najlepszy jest słoik dwulitrowy), dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir i miód. Zalewamy wszystko wódką, zamykamy słoik (bez żadnego gotowania i wekowania!), przyklejamy naklejkę z datą i nazwą nalewki. I zapominamy o nalewce na co najmniej trzy miesiące. Można od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem.

Po 3 miesiącach szykujemy papierowe filtry do kawy i lejek. Do butelki (np. po wódce) wkładamy lejek i dwa filtry do kawy (dwa, żeby nalewka była pozbawiona osadu i jak najbardziej klarowna). Teraz stopniowo przelewamy nalewkę ze słoika do butelki. Zajmie to (uwaga!) całe popołudnie. Nalewka leje się bardzo cienkim strumieniem, aż w końcu zaczyna kapać. Gdy kapie bardzo wolno, trzeba wyrzucić filtry i włożyć dwa nowe. Gdy już wszystko przefiltrujemy, zamykamy butelkę i zapominamy o nalewce na kolejne 3 miesiące.

Gotowa imbirówka to rozgrzewający złoty eliksir na ból gardła i katar. Na zdrowie!

Napar imbirowy

Figówka – przepis

Składniki:

  • opakowanie suszonych fig (20 dag)
  • kilka plasterków imbiru
  • kilka goździków
  • 1 litr wódki

Przygotowanie:

Figi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do słoika (dwulitrowego), dodajemy plasterki imbiru, goździki i zalewamy wódką. Po trzech miesiącach (dla niecierpliwych: może być po dwóch), filtrujemy przez dwa filtry do kawy (jak w przypadku imbirówki) i odstawiamy na kolejne trzy miesiące. Pozostałe po nalewce figi można dodać np. do lodów.

Nie tylko przepis na imbirówkę pozwoli ci stworzyć rozgrzewający eliksir. Mały kieliszek nalewki na figach jest doskonałym środkiem na trawienie i nieżyty żołądka. Smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?

Wina muscat – odmiany, jak smakuje, z czym podawać wino o cytrusowym aromacie

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła /fot. iStock

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Słód

Słód – właściwości, przeciwwskazania. Jak warzyć piwo?

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

×