Przejdź do treści

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

figi
Nalewki – dobre przez cały rok! Magdalena Raczka/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Nalewki w umiarkowanych ilościach świetnie wpływają na organizm. Przykład? Figówka i imbirówka. Przepis na nie, ponadto, nie wymaga ani spirytusu, ani świeżych owoców, ani wielu godzin spędzanych w kuchni. Oto dwie proste receptury na nalewki, do których składniki można kupić przez cały rok.

Jak zrobić nalewkę?

Chcielibyśmy opisać ogólny sposób robienia nalewki. Bardzo popularne są – przede wszystkim – nalewki na spirytusie (jak np. imbirówka na spirytusie). Na początku dobierz rodzaj alkoholu:

  • o mocy mniejszej niż 60 proc. – jeśli chcesz uzyskać nalewkę wytrawną,
  • o mocy około 70 proc. – jeśli chcesz uzyskać nalewkę słodką.

Następnie, jeśli jest taka potrzeba, wydryluj owoce. Całość wrzuć do słoja. Następnie zalej owoce spirytusem. Postaraj się, aby składniki wypełniały około 2/3 wysokości słoja. Odstaw całość na pewien czas – zwykle okres ten wynosi od kilku dni do 3 miesięcy. Następnie zlej gotowy nalew do osobnego naczynia, filtrując go w tym samym czasie przez jałową gazę lub płótno. Kiedy zakończy się proces maceracji, zlej nalew, pozostawiając owoce w naczyniu. Składniki zasyp cukrem (lub miodem), aby przygotować syrop. Aby się on rozpuścił, potrzeba około 2-3 tygodni. Po tym czasie syrop przelej do osobnego naczynia. Syrop połącz z nalewem – w ten sposób powstanie nalewka.

Imbirówka na spirytusie? A może na wódce? Z czego zrobić nalewkę?

Sporo osób zniechęca się do samodzielnego przyrządzania nalewek, bo ten proces kojarzy im się z wielkim baniakiem, z gąsiorkiem, gotowaniem syropu cukrowego, odmierzaniem spirytusu i świeżymi owocami, które nie zawsze są dostępne. Moja znajoma zraziła się do domowej produkcji nalewek po tym, jak latem zasypała maliny cukrem i po kilku dniach wyhodowała sobie uroczą kolonię białych robaczków, które ochoczo masakrowały jej dorodne, starannie wybierane na osiedlowym ryneczku owoce. Niezrażona tym doświadczeniem kupiła kolejną porcję malin, które dla odmiany zalała czystym spirytusem i w ten sposób otrzymała mocno alkoholową galaretkę, która nawet dla białych robaczków była nieapetyczna.

Takim eksperymentom mówimy stanowcze nie! Z czego zrobić nalewkę w takim razie? Mam dla was rozwiązanie z gwarancją skuteczności. Oto dwa proste przepisy na imbirówkę i figówkę ‒ bez spirytusu i skomplikowanej receptury, na samej wódce. Składniki, których będziecie potrzebować, nie są sezonowe – możecie je kupić przez cały rok. Jedyne, w co musicie się uzbroić, to cierpliwość, bo na dobrą nalewkę przyjdzie wam poczekać… sześć miesięcy. Ale wierzcie mi, warto! Polecam przepis na domową imbirówkę – idealną przy bólu gardła i katarze, i figówkę – świetną na trawienie.

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!

Imbirówka – przepis

Składniki:

  • 2 cytryny (lub limonki)
  • kilka plasterków świeżego imbiru (ale nie więcej niż 10 dkg, bo będzie zbyt ostra)
  • kilka łyżek miodu (im więcej, tym słodsza nalewka)
  • 3/4 litra wódki

Przygotowanie:

Wyszorowane cytryny kroimy w ćwiartki ze skórką i wrzucamy do dużego słoika (najlepszy jest słoik dwulitrowy), dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir i miód. Zalewamy wszystko wódką, zamykamy słoik (bez żadnego gotowania i wekowania!), przyklejamy naklejkę z datą i nazwą nalewki. I zapominamy o nalewce na co najmniej trzy miesiące. Można od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem.

Po 3 miesiącach szykujemy papierowe filtry do kawy i lejek. Do butelki (np. po wódce) wkładamy lejek i dwa filtry do kawy (dwa, żeby nalewka była pozbawiona osadu i jak najbardziej klarowna). Teraz stopniowo przelewamy nalewkę ze słoika do butelki. Zajmie to (uwaga!) całe popołudnie. Nalewka leje się bardzo cienkim strumieniem, aż w końcu zaczyna kapać. Gdy kapie bardzo wolno, trzeba wyrzucić filtry i włożyć dwa nowe. Gdy już wszystko przefiltrujemy, zamykamy butelkę i zapominamy o nalewce na kolejne 3 miesiące.

Gotowa imbirówka to rozgrzewający złoty eliksir na ból gardła i katar. Na zdrowie!

Napar imbirowy

Figówka – przepis

Składniki:

  • opakowanie suszonych fig (20 dag)
  • kilka plasterków imbiru
  • kilka goździków
  • 1 litr wódki

Przygotowanie:

Figi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do słoika (dwulitrowego), dodajemy plasterki imbiru, goździki i zalewamy wódką. Po trzech miesiącach (dla niecierpliwych: może być po dwóch), filtrujemy przez dwa filtry do kawy (jak w przypadku imbirówki) i odstawiamy na kolejne trzy miesiące. Pozostałe po nalewce figi można dodać np. do lodów.

Nie tylko przepis na imbirówkę pozwoli ci stworzyć rozgrzewający eliksir. Mały kieliszek nalewki na figach jest doskonałym środkiem na trawienie i nieżyty żołądka. Smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

zima

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Pij wodę, gdy jest zimno!

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Wstrzymywanie gazów - jakie są skutki?

Wstrzymywanie gazów jelitowych – skutki. Jak powstają gazy?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Ile można wypić?

Ile mogę wypić alkoholu? Piwo, wino, wódka – ile promili?

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Cydr- skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Cydr – skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Chrzan – właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów