Przejdź do treści

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

figi
Nalewki – dobre przez cały rok! Magdalena Raczka/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Nalewki w umiarkowanych ilościach świetnie wpływają na organizm. Przykład? Figówka i imbirówka. Przepis na nie, ponadto, nie wymaga ani spirytusu, ani świeżych owoców, ani wielu godzin spędzanych w kuchni. Oto dwie proste receptury na nalewki, do których składniki można kupić przez cały rok.

Jak zrobić nalewkę?

Chcielibyśmy opisać ogólny sposób robienia nalewki. Bardzo popularne są – przede wszystkim – nalewki na spirytusie (jak np. imbirówka na spirytusie). Na początku dobierz rodzaj alkoholu:

  • o mocy mniejszej niż 60 proc. – jeśli chcesz uzyskać nalewkę wytrawną,
  • o mocy około 70 proc. – jeśli chcesz uzyskać nalewkę słodką.

Następnie, jeśli jest taka potrzeba, wydryluj owoce. Całość wrzuć do słoja. Następnie zalej owoce spirytusem. Postaraj się, aby składniki wypełniały około 2/3 wysokości słoja. Odstaw całość na pewien czas – zwykle okres ten wynosi od kilku dni do 3 miesięcy. Następnie zlej gotowy nalew do osobnego naczynia, filtrując go w tym samym czasie przez jałową gazę lub płótno. Kiedy zakończy się proces maceracji, zlej nalew, pozostawiając owoce w naczyniu. Składniki zasyp cukrem (lub miodem), aby przygotować syrop. Aby się on rozpuścił, potrzeba około 2-3 tygodni. Po tym czasie syrop przelej do osobnego naczynia. Syrop połącz z nalewem – w ten sposób powstanie nalewka.

Imbirówka na spirytusie? A może na wódce? Z czego zrobić nalewkę?

Sporo osób zniechęca się do samodzielnego przyrządzania nalewek, bo ten proces kojarzy im się z wielkim baniakiem, z gąsiorkiem, gotowaniem syropu cukrowego, odmierzaniem spirytusu i świeżymi owocami, które nie zawsze są dostępne. Moja znajoma zraziła się do domowej produkcji nalewek po tym, jak latem zasypała maliny cukrem i po kilku dniach wyhodowała sobie uroczą kolonię białych robaczków, które ochoczo masakrowały jej dorodne, starannie wybierane na osiedlowym ryneczku owoce. Niezrażona tym doświadczeniem kupiła kolejną porcję malin, które dla odmiany zalała czystym spirytusem i w ten sposób otrzymała mocno alkoholową galaretkę, która nawet dla białych robaczków była nieapetyczna.

Takim eksperymentom mówimy stanowcze nie! Z czego zrobić nalewkę w takim razie? Mam dla was rozwiązanie z gwarancją skuteczności. Oto dwa proste przepisy na imbirówkę i figówkę ‒ bez spirytusu i skomplikowanej receptury, na samej wódce. Składniki, których będziecie potrzebować, nie są sezonowe – możecie je kupić przez cały rok. Jedyne, w co musicie się uzbroić, to cierpliwość, bo na dobrą nalewkę przyjdzie wam poczekać… sześć miesięcy. Ale wierzcie mi, warto! Polecam przepis na domową imbirówkę – idealną przy bólu gardła i katarze, i figówkę – świetną na trawienie.

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!

Imbirówka – przepis

Składniki:

  • 2 cytryny (lub limonki)
  • kilka plasterków świeżego imbiru (ale nie więcej niż 10 dkg, bo będzie zbyt ostra)
  • kilka łyżek miodu (im więcej, tym słodsza nalewka)
  • 3/4 litra wódki

Przygotowanie:

Wyszorowane cytryny kroimy w ćwiartki ze skórką i wrzucamy do dużego słoika (najlepszy jest słoik dwulitrowy), dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir i miód. Zalewamy wszystko wódką, zamykamy słoik (bez żadnego gotowania i wekowania!), przyklejamy naklejkę z datą i nazwą nalewki. I zapominamy o nalewce na co najmniej trzy miesiące. Można od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem.

Po 3 miesiącach szykujemy papierowe filtry do kawy i lejek. Do butelki (np. po wódce) wkładamy lejek i dwa filtry do kawy (dwa, żeby nalewka była pozbawiona osadu i jak najbardziej klarowna). Teraz stopniowo przelewamy nalewkę ze słoika do butelki. Zajmie to (uwaga!) całe popołudnie. Nalewka leje się bardzo cienkim strumieniem, aż w końcu zaczyna kapać. Gdy kapie bardzo wolno, trzeba wyrzucić filtry i włożyć dwa nowe. Gdy już wszystko przefiltrujemy, zamykamy butelkę i zapominamy o nalewce na kolejne 3 miesiące.

Gotowa imbirówka to rozgrzewający złoty eliksir na ból gardła i katar. Na zdrowie!

Napar imbirowy

Figówka – przepis

Składniki:

  • opakowanie suszonych fig (20 dag)
  • kilka plasterków imbiru
  • kilka goździków
  • 1 litr wódki

Przygotowanie:

Figi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do słoika (dwulitrowego), dodajemy plasterki imbiru, goździki i zalewamy wódką. Po trzech miesiącach (dla niecierpliwych: może być po dwóch), filtrujemy przez dwa filtry do kawy (jak w przypadku imbirówki) i odstawiamy na kolejne trzy miesiące. Pozostałe po nalewce figi można dodać np. do lodów.

Nie tylko przepis na imbirówkę pozwoli ci stworzyć rozgrzewający eliksir. Mały kieliszek nalewki na figach jest doskonałym środkiem na trawienie i nieżyty żołądka. Smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Kobieta trzyma w ręce szklankę piwa

Popularne piwo wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wystąpił błąd na linii produkcyjnej

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Piwo

Piwo bezalkoholowe – czy jest zdrowe? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

zima

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

12 przepisów na sałatki wigilijne