4 min.
Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Nalewki – dobre przez cały rok! Magdalena Raczka/Unsplash
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Nalewki w umiarkowanych ilościach świetnie wpływają na organizm. Przykład? Figówka i imbirówka. Przepis na nie, ponadto, nie wymaga ani spirytusu, ani świeżych owoców, ani wielu godzin spędzanych w kuchni. Oto dwie proste receptury na nalewki, do których składniki można kupić przez cały rok.
Spis treści
Jak zrobić nalewkę?
Chcielibyśmy opisać ogólny sposób robienia nalewki. Bardzo popularne są – przede wszystkim – nalewki na spirytusie (jak np. imbirówka na spirytusie). Na początku dobierz rodzaj alkoholu:
- o mocy mniejszej niż 60 proc. – jeśli chcesz uzyskać nalewkę wytrawną,
- o mocy około 70 proc. – jeśli chcesz uzyskać nalewkę słodką.
Następnie, jeśli jest taka potrzeba, wydryluj owoce. Całość wrzuć do słoja. Następnie zalej owoce spirytusem. Postaraj się, aby składniki wypełniały około 2/3 wysokości słoja. Odstaw całość na pewien czas – zwykle okres ten wynosi od kilku dni do 3 miesięcy. Następnie zlej gotowy nalew do osobnego naczynia, filtrując go w tym samym czasie przez jałową gazę lub płótno. Kiedy zakończy się proces maceracji, zlej nalew, pozostawiając owoce w naczyniu. Składniki zasyp cukrem (lub miodem), aby przygotować syrop. Aby się on rozpuścił, potrzeba około 2-3 tygodni. Po tym czasie syrop przelej do osobnego naczynia. Syrop połącz z nalewem – w ten sposób powstanie nalewka.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Imbirówka na spirytusie? A może na wódce? Z czego zrobić nalewkę?
Sporo osób zniechęca się do samodzielnego przyrządzania nalewek, bo ten proces kojarzy im się z wielkim baniakiem, z gąsiorkiem, gotowaniem syropu cukrowego, odmierzaniem spirytusu i świeżymi owocami, które nie zawsze są dostępne. Moja znajoma zraziła się do domowej produkcji nalewek po tym, jak latem zasypała maliny cukrem i po kilku dniach wyhodowała sobie uroczą kolonię białych robaczków, które ochoczo masakrowały jej dorodne, starannie wybierane na osiedlowym ryneczku owoce. Niezrażona tym doświadczeniem kupiła kolejną porcję malin, które dla odmiany zalała czystym spirytusem i w ten sposób otrzymała mocno alkoholową galaretkę, która nawet dla białych robaczków była nieapetyczna.
Takim eksperymentom mówimy stanowcze nie! Z czego zrobić nalewkę w takim razie? Mam dla was rozwiązanie z gwarancją skuteczności. Oto dwa proste przepisy na imbirówkę i figówkę ‒ bez spirytusu i skomplikowanej receptury, na samej wódce. Składniki, których będziecie potrzebować, nie są sezonowe – możecie je kupić przez cały rok. Jedyne, w co musicie się uzbroić, to cierpliwość, bo na dobrą nalewkę przyjdzie wam poczekać… sześć miesięcy. Ale wierzcie mi, warto! Polecam przepis na domową imbirówkę – idealną przy bólu gardła i katarze, i figówkę – świetną na trawienie.
Imbirówka – przepis
Składniki:
- 2 cytryny (lub limonki)
- kilka plasterków świeżego imbiru (ale nie więcej niż 10 dkg, bo będzie zbyt ostra)
- kilka łyżek miodu (im więcej, tym słodsza nalewka)
- 3/4 litra wódki
Przygotowanie:
Wyszorowane cytryny kroimy w ćwiartki ze skórką i wrzucamy do dużego słoika (najlepszy jest słoik dwulitrowy), dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir i miód. Zalewamy wszystko wódką, zamykamy słoik (bez żadnego gotowania i wekowania!), przyklejamy naklejkę z datą i nazwą nalewki. I zapominamy o nalewce na co najmniej trzy miesiące. Można od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem.
Po 3 miesiącach szykujemy papierowe filtry do kawy i lejek. Do butelki (np. po wódce) wkładamy lejek i dwa filtry do kawy (dwa, żeby nalewka była pozbawiona osadu i jak najbardziej klarowna). Teraz stopniowo przelewamy nalewkę ze słoika do butelki. Zajmie to (uwaga!) całe popołudnie. Nalewka leje się bardzo cienkim strumieniem, aż w końcu zaczyna kapać. Gdy kapie bardzo wolno, trzeba wyrzucić filtry i włożyć dwa nowe. Gdy już wszystko przefiltrujemy, zamykamy butelkę i zapominamy o nalewce na kolejne 3 miesiące.
Gotowa imbirówka to rozgrzewający złoty eliksir na ból gardła i katar. Na zdrowie!
Figówka – przepis
Składniki:
- opakowanie suszonych fig (20 dag)
- kilka plasterków imbiru
- kilka goździków
- 1 litr wódki
Przygotowanie:
Figi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do słoika (dwulitrowego), dodajemy plasterki imbiru, goździki i zalewamy wódką. Po trzech miesiącach (dla niecierpliwych: może być po dwóch), filtrujemy przez dwa filtry do kawy (jak w przypadku imbirówki) i odstawiamy na kolejne trzy miesiące. Pozostałe po nalewce figi można dodać np. do lodów.
Nie tylko przepis na imbirówkę pozwoli ci stworzyć rozgrzewający eliksir. Mały kieliszek nalewki na figach jest doskonałym środkiem na trawienie i nieżyty żołądka. Smacznego!
Poleć przepisy koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022