Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen
Przewracasz się z boku na bok? Liczysz barany? Budzisz się niewyspany i zmęczony? Bezsenność może mieć wiele przyczyn, a jedna z nich może tkwić w diecie.
Bezsenności nie wolno bagatelizować, bo zły sen ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. O ile przyczyna tego, że się nie wysypiamy, nie wynika z poważnego problemu ze zdrowiem, można sobie pomóc, dbając o to, co zjadamy jako ostatni posiłek przed snem – czyli 2-3 godziny przed pójściem do łóżka.
Ostatni posiłek powinien być lekki i składać się z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. Koktajl z jagodami, bananami i melisą sprawdzi się tu doskonale.
Jagody są owocami o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że niskie stężenie poziomu cukru po spożyciu jagód nie powoduje intensywnego i nagłego wydzielania insuliny przez trzustkę. Kiedy poziom insuliny we krwi jest na niskim poziomie, organizm spala kalorie i nie odkłada zbędnej tkanki tłuszczowej. Jagody polepszają krążenie, uszczelniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego oraz zapobiegają udarom mózgu.
Melisa łagodzi napięcia, działa tonizująco na układ nerwowy. Ma działanie rozkurczające i uspokajające.
Za kłopoty ze snem odpowiedzialne są przede wszystkim niedobory witamin z grupy B. Banany są ich niezastąpionym źródłem! Są w nich witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12, a także potas i magnez. Banany są polecane w okresie wzmożonego stresu, gdyż koją nerwy i uspokajają.
Mleko migdałowe jest bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP i składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź oraz tryptofan. Ten ostatni uspokaja oraz reguluje sen. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny polubić mleko migdałowe, ponieważ nie zawiera tłuszczów nasyconych i ma mniej cukru oraz węglowodanów niż tradycyjne mleko.
Jak przygotować się do spokojnego snu? Zmiksować powyższe składniki na koktajl!
Koktajl na dobry sen
Koktajl na bezsenność. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Składniki:
– 200 ml mleka migdałowego
– 5 łyżek świeżych lub mrożonych jagód
– jeden dojrzały banan
– 10 listków świeżej melisy
Wszystkie produkty zmiksuj i pij od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?