Przejdź do treści

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Micha zdrowia Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Połyskujące różem pestki granatu, tłuściutkie plastry dojrzałego awokado, chrupkie paski makaronu z cukinii. Takie dodatki, spiętrzone w apetyczny stosik, coraz częściej zerkają zachęcająco ze zdjęć na Instagramie, coraz chętniej goszczą w kartach polskich restauracji i bistr. Zapanowała michomania. O co w niej chodzi?

Buddha bowl, smoothie bowl, poke – to nie tylko nazwy modnych dań, ale część atrakcyjnego trendu, na który szczęśliwie składa się połączenie zdrowych składników, pięknej formy i bogatych tradycji kulinarnych. Ta moda wyjątkowo mi się podoba – bo z powodzeniem odwołuje się do prostoty, szeroko dostępnych produktów, założeń zbilansowanej diety i wschodniego stylu jedzenia. W dodatku świetnie prezentuje się na zdjęciach, czyli spełnia kolejny postulat, jaki dziś musi spełniać kuchnia. Same korzyści!

Buddha bowl – co to jest?

Buddha bowl to po prostu miska warzyw – często surowych, ale też chętnie mieszanych z pieczonymi, grillowanymi czy podsmażonymi zdrowych ziaren, wśród których nie brakuje takich superfoods jak quinoa czy amarantus, a także pestek, orzechów i gęstych sosów na bazie tłoczonych na zimno olejów. Jej kopiasta obfitość nawiązuje do wypukłego brzuszka Buddy, a wschodnie z ducha łączenie ze sobą różnego rodzaju składników w jednym daniu jest dodatkową kulinarną aluzją do krajów, gdzie wyznaje się buddyzm.

Poke – co to znaczy w praktyce?

Poke to hawajska sałatka z warzyw i surowych ryb, wyfiletowanych i obranych ze skóry. Wywodząc się z diety wyspiarskich rybaków, którzy w ten sposób starali się wykorzystać rybne odpadki z połowów – mniej wartościowe części zwierzęcia, nietrafiające na grilla czy do pieca – spełnia także bardzo potrzebny dziś postulat niemarnowania jedzenia. To mądre i słuszne, zwłaszcza że chodzi o coraz bardziej przetrzebione zasoby mórz i oceanów.

Smoothie bowl – jak zrobić?

Czyli częściowo zmiksowany koktajl z superfoods różnego rodzaju (np. jagód goji, trawy jęczmiennej, a nawet jarmużu), jogurtu czy zdrowych źródeł białek, umajony posiekanymi dodatkami w rodzaju orzechów, pestek i owoców, ma masę zalet, wśród których dostarczanie zbilansowanego śniadania jest tylko jedną. Inne to chociażby możliwość przemycenia do dania świeżych warzyw czy trudnych do zjedzenia w odpowiednich ilościach zielonych liści, antyoksydacyjne właściwości surowych owoców i bardzo przyjemna konsystencja zmrożonego gęstego koktajlu, który dużo mądrzej niż tłuste lody czy dosładzane desery odżywia nasz organizm. A przy tym pozwala dostarczyć mu więcej białka, co coraz bardziej liczy się dla świadomych konsumentów, którzy rezygnują z mięsa lub nabiału.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Harmonia, zdrowie i rozmaitość

Wrzucam te wszystkie pyszności do jednego worka, bo każde z tych dań podawane jest i jedzone w miseczkach, nawet półpłynne smoothie bowl. Łączy je również sezonowość używanych składników, nowe bowl oddają bowiem honor hojności natury. Wszystkie też po trochu nawiązują do wschodniego stylu myślenia o jedzeniu, co dodatkowo intryguje zachodniego odbiorcę. Przejawia się to w zestawieniach składników i ich doborze, w samej konstrukcji dania.

Miseczki Buddy najczęściej podawane są na gotowanym lub parowanym ryżu, który mile łagodzi niepokoje brzucha. Z tego właśnie powodu w tradycyjnym japońskim rytuale kaiseki – sformalizowanym wielodaniowym posiłku wywodzącym się z tradycji dworskiej – podawano go na początku wraz z zupą, by przygotować żołądek na przyjęcie surowych ryb sashimi. Widoczna w miseczkach miłość do wielu kąsków – czegoś kiszonego, czegoś długo warzonego i gotowanego na parze, a także surowych ryb i warzyw – też wywodzi się z Japonii czy, szerzej, Dalekiego Wschodu. Podobnie jest w tradycyjnej kuchni koreańskiej, znanej jako hansik, gdzie centralne miejsce zajmuje ryż z ciepłą zupą i dodatkami, które są tak zbilansowane, by równoważyć yin i yang jedzącego, chłodzić i rozgrzewać. Istotne są nawet kolory – i to nie tylko serwowanych potraw, lecz także naczyń.

Takie właśnie holistyczne myślenie o posiłku, w którym na samopoczucie jedzącego składa się ogół serwowanych elementów i dodatków, bliskie jest konstrukcji bowl i poke. Od delikatnej harmonii form ułożonych w miseczce, gry kolorów żółtej ciecierzycy z zielenią liści czy czerwienią papryki, kontrastów lub uzupełniania się smaków blisko już do wielobarwnego japońskiego posiłku, w którym dopuszczalny jest bardzo subtelny aromat, jeśli równoważy go na przykład bardzo wyrazisty kształt lub kolor. Te wpływy widać nawet w smoothie bowl, gdzie mniej jest ewidentnych smakowych odniesień do kuchni azjatyckiej, jako że przygotowuje się je najchętniej na słodko. Sprzyjają one za to rozpowszechnionej na Wschodzie nietolerancji laktozy, bo z powodzeniem można je przygotowywać na bazie wody, wody różanej czy kokosowej, a nawet soków.

Spróbujcie takich połączeń – to o tyle proste, że bazowe składniki zazwyczaj mamy już w lodówce i kredensie. Ugotowany ryż połączcie z czymś kiszonym, rukolą lub roszponką, hummusem, który został ze śniadania, surowym warzywem i rybką z konserwy. Podlejcie ulubionym olejem lub sosem – np. z pastą sezamową tahini – a proste michy na długo zagoszczą w waszych jadłospisach!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×