Przejdź do treści

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Uważasz, że twoja dieta jest zdrowa, ale czy na pewno dostarczasz sobie odpowiednią ilość minerałów? Są one podstawą do tego, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Co jeść, aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę niezbędnych składników? Sprawdź, co powinno znaleźć się w twoim jadłospisie.

Cenne minerały

Odpowiednia ilość makro- i mikroelementów w diecie jest niezwykle ważna dla dobrego zdrowia i samopoczucia. Ważne jest, aby  w codziennym jadłospisie nie brakowało tego, co najważniejsze. Ale co tak naprawdę oznacza “dieta bogata w minerały”? Wszystko zależy od tego, o których składnikach mineralnych mowa. Niektóre z nich, jak wapń, fosfor, magnez, sód czy potas są w naszym organizmie potrzebne w większych ilościach od minerałów śladowych, takich jak jod, chrom, cynk czy selen. W każdym wypadku należy zadbać jednak o to, aby dieta była zróżnicowana i dostarczała wystarczającej ilości minerałów. Po które pokarmy należy sięgać, aby naszemu organizmowi niczego nie brakowało?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobieta

Jedzenie pełne minerałów

Zróżnicowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia. Koniecznie zadbaj o to, aby znalazły się w niej pokarmy z poniższej listy – dzięki temu w twoim organizmie nie zabraknie minerałów, a ty będziesz się cieszyć zdrowiem. Po które pokarmy koniecznie musisz sięgnąć?

  • Orzechy i nasiona

Orzechy są niezwykle bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, ale oprócz tego są dobrym źródłem minerałów. Są to między innymi fosfor, mangan, magnez, cynk, miedź, selen. Orzechy mają wysoką dawkę minerałów i, na przykład, tylko jeden orzech brazylijski zapewnia aż 174 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na selen, a około 28 gramów pestek dyni to 40 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać na przykład do sałatek.

  • Jajka

Jajka kojarzą się z bogatym źródłem białka, ale to nie jedyny powód, dla którego warto je jeść. Oprócz białka mają dużo żelaza, fosforu, cynku, selenu i wiele witamin, antyoksydantów oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

  • Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak fasola, soja czy groszek, nie tylko są zdrową alternatywą dla mięsa, ale przede wszystkim cennym źródłem minerałów. Jeśli w diecie potrzebujesz więcej fosforu, żelaza, potasu, miedzi, cynku i manganu – sięgnij po rośliny strączkowe.

  • Nasiona kakaowca

Nasiona kakaowca są przede wszystkim źródłem magnezu, ale także miedzi, która jest niezbędna do prawidłowego przebiegu różnych procesów w organizmie. Jak zjadać więcej nasion kakaowca? Warto sięgać po naturalne, ciemne kakao do picia, ale także jeść częściej gorzką czekoladę, czy dodawać kakao do koktajli i smoothies.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami
  • Rośliny liściaste

W zdrowej diecie nie może zabraknąć zielonych roślin liściastych i nie chodzi tylko i wyłącznie o sałatę. Oprócz niej w jadłospisie warto uwzględnić jarmuż, szpinak, roszpunkę, liście buraka. To jedne z najmniej kalorycznych, ale sycących i pełnych minerałów pokarmów. Zielone rośliny liściaste są bogate w wapń, żelazo, potas, magnez, miedź. Nie tylko są smaczne, ale też dobrze działają na organizm i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Można z nich przyrządzać pyszne sałatki, ale także dodawać do smoothies lub różnych dań.

  • Sardynki

Jak często sięgasz po sardynki? Jeśli odpowiedź brzmi „nigdy” lub „bardzo rzadko”, to najwyższy czas to zmienić! Porcja około 100 gramów sardynek to między innymi aż 88 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 36 proc. na fosfor, 27 proc. na wapń i 15 proc. na żelazo. Do tego są one źródłem kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Upewnij się więc, że nie brak ich w twojej diecie.

  • Spirulina

Te algi uważane są za jedno z superfoods, czyli pokarm, który ma bogate właściwości prozdrowotne. Zazwyczaj sprzedawana jest w formie sproszkowanej lub tabletek, dzięki czemu łatwo jest ją przyjmować. Spirulina sprawdzi się dobrze w domowych koktajlach, jest wartościowych źródłem magnezu, potasu, miedzi oraz manganu.

Jeśli chcesz, aby twoja dieta była zdrowa i zróżnicowana, koniecznie dołącz do niej te pokarmy. Dzięki temu poziom minerałów we krwi będzie odpowiedni.

 

Źródło: Healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×