Przejdź do treści

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Uważasz, że twoja dieta jest zdrowa, ale czy na pewno dostarczasz sobie odpowiednią ilość minerałów? Są one podstawą do tego, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Co jeść, aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę niezbędnych składników? Sprawdź, co powinno znaleźć się w twoim jadłospisie.

Cenne minerały

Odpowiednia ilość makro- i mikroelementów w diecie jest niezwykle ważna dla dobrego zdrowia i samopoczucia. Ważne jest, aby  w codziennym jadłospisie nie brakowało tego, co najważniejsze. Ale co tak naprawdę oznacza “dieta bogata w minerały”? Wszystko zależy od tego, o których składnikach mineralnych mowa. Niektóre z nich, jak wapń, fosfor, magnez, sód czy potas są w naszym organizmie potrzebne w większych ilościach od minerałów śladowych, takich jak jod, chrom, cynk czy selen. W każdym wypadku należy zadbać jednak o to, aby dieta była zróżnicowana i dostarczała wystarczającej ilości minerałów. Po które pokarmy należy sięgać, aby naszemu organizmowi niczego nie brakowało?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
kobieta

Jedzenie pełne minerałów

Zróżnicowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia. Koniecznie zadbaj o to, aby znalazły się w niej pokarmy z poniższej listy – dzięki temu w twoim organizmie nie zabraknie minerałów, a ty będziesz się cieszyć zdrowiem. Po które pokarmy koniecznie musisz sięgnąć?

  • Orzechy i nasiona

Orzechy są niezwykle bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, ale oprócz tego są dobrym źródłem minerałów. Są to między innymi fosfor, mangan, magnez, cynk, miedź, selen. Orzechy mają wysoką dawkę minerałów i, na przykład, tylko jeden orzech brazylijski zapewnia aż 174 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na selen, a około 28 gramów pestek dyni to 40 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać na przykład do sałatek.

  • Jajka

Jajka kojarzą się z bogatym źródłem białka, ale to nie jedyny powód, dla którego warto je jeść. Oprócz białka mają dużo żelaza, fosforu, cynku, selenu i wiele witamin, antyoksydantów oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

  • Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak fasola, soja czy groszek, nie tylko są zdrową alternatywą dla mięsa, ale przede wszystkim cennym źródłem minerałów. Jeśli w diecie potrzebujesz więcej fosforu, żelaza, potasu, miedzi, cynku i manganu – sięgnij po rośliny strączkowe.

  • Nasiona kakaowca

Nasiona kakaowca są przede wszystkim źródłem magnezu, ale także miedzi, która jest niezbędna do prawidłowego przebiegu różnych procesów w organizmie. Jak zjadać więcej nasion kakaowca? Warto sięgać po naturalne, ciemne kakao do picia, ale także jeść częściej gorzką czekoladę, czy dodawać kakao do koktajli i smoothies.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami
  • Rośliny liściaste

W zdrowej diecie nie może zabraknąć zielonych roślin liściastych i nie chodzi tylko i wyłącznie o sałatę. Oprócz niej w jadłospisie warto uwzględnić jarmuż, szpinak, roszpunkę, liście buraka. To jedne z najmniej kalorycznych, ale sycących i pełnych minerałów pokarmów. Zielone rośliny liściaste są bogate w wapń, żelazo, potas, magnez, miedź. Nie tylko są smaczne, ale też dobrze działają na organizm i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Można z nich przyrządzać pyszne sałatki, ale także dodawać do smoothies lub różnych dań.

  • Sardynki

Jak często sięgasz po sardynki? Jeśli odpowiedź brzmi „nigdy” lub „bardzo rzadko”, to najwyższy czas to zmienić! Porcja około 100 gramów sardynek to między innymi aż 88 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 36 proc. na fosfor, 27 proc. na wapń i 15 proc. na żelazo. Do tego są one źródłem kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Upewnij się więc, że nie brak ich w twojej diecie.

  • Spirulina

Te algi uważane są za jedno z superfoods, czyli pokarm, który ma bogate właściwości prozdrowotne. Zazwyczaj sprzedawana jest w formie sproszkowanej lub tabletek, dzięki czemu łatwo jest ją przyjmować. Spirulina sprawdzi się dobrze w domowych koktajlach, jest wartościowych źródłem magnezu, potasu, miedzi oraz manganu.

Jeśli chcesz, aby twoja dieta była zdrowa i zróżnicowana, koniecznie dołącz do niej te pokarmy. Dzięki temu poziom minerałów we krwi będzie odpowiedni.

 

Źródło: Healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

×