Przejdź do treści

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Uważasz, że twoja dieta jest zdrowa, ale czy na pewno dostarczasz sobie odpowiednią ilość minerałów? Są one podstawą do tego, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Co jeść, aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę niezbędnych składników? Sprawdź, co powinno znaleźć się w twoim jadłospisie.

Cenne minerały

Odpowiednia ilość makro- i mikroelementów w diecie jest niezwykle ważna dla dobrego zdrowia i samopoczucia. Ważne jest, aby  w codziennym jadłospisie nie brakowało tego, co najważniejsze. Ale co tak naprawdę oznacza “dieta bogata w minerały”? Wszystko zależy od tego, o których składnikach mineralnych mowa. Niektóre z nich, jak wapń, fosfor, magnez, sód czy potas są w naszym organizmie potrzebne w większych ilościach od minerałów śladowych, takich jak jod, chrom, cynk czy selen. W każdym wypadku należy zadbać jednak o to, aby dieta była zróżnicowana i dostarczała wystarczającej ilości minerałów. Po które pokarmy należy sięgać, aby naszemu organizmowi niczego nie brakowało?

kobieta

Jedzenie pełne minerałów

Zróżnicowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia. Koniecznie zadbaj o to, aby znalazły się w niej pokarmy z poniższej listy – dzięki temu w twoim organizmie nie zabraknie minerałów, a ty będziesz się cieszyć zdrowiem. Po które pokarmy koniecznie musisz sięgnąć?

  • Orzechy i nasiona

Orzechy są niezwykle bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, ale oprócz tego są dobrym źródłem minerałów. Są to między innymi fosfor, mangan, magnez, cynk, miedź, selen. Orzechy mają wysoką dawkę minerałów i, na przykład, tylko jeden orzech brazylijski zapewnia aż 174 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na selen, a około 28 gramów pestek dyni to 40 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać na przykład do sałatek.

  • Jajka

Jajka kojarzą się z bogatym źródłem białka, ale to nie jedyny powód, dla którego warto je jeść. Oprócz białka mają dużo żelaza, fosforu, cynku, selenu i wiele witamin, antyoksydantów oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

  • Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak fasola, soja czy groszek, nie tylko są zdrową alternatywą dla mięsa, ale przede wszystkim cennym źródłem minerałów. Jeśli w diecie potrzebujesz więcej fosforu, żelaza, potasu, miedzi, cynku i manganu – sięgnij po rośliny strączkowe.

  • Nasiona kakaowca

Nasiona kakaowca są przede wszystkim źródłem magnezu, ale także miedzi, która jest niezbędna do prawidłowego przebiegu różnych procesów w organizmie. Jak zjadać więcej nasion kakaowca? Warto sięgać po naturalne, ciemne kakao do picia, ale także jeść częściej gorzką czekoladę, czy dodawać kakao do koktajli i smoothies.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami
  • Rośliny liściaste

W zdrowej diecie nie może zabraknąć zielonych roślin liściastych i nie chodzi tylko i wyłącznie o sałatę. Oprócz niej w jadłospisie warto uwzględnić jarmuż, szpinak, roszpunkę, liście buraka. To jedne z najmniej kalorycznych, ale sycących i pełnych minerałów pokarmów. Zielone rośliny liściaste są bogate w wapń, żelazo, potas, magnez, miedź. Nie tylko są smaczne, ale też dobrze działają na organizm i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Można z nich przyrządzać pyszne sałatki, ale także dodawać do smoothies lub różnych dań.

  • Sardynki

Jak często sięgasz po sardynki? Jeśli odpowiedź brzmi „nigdy” lub „bardzo rzadko”, to najwyższy czas to zmienić! Porcja około 100 gramów sardynek to między innymi aż 88 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 36 proc. na fosfor, 27 proc. na wapń i 15 proc. na żelazo. Do tego są one źródłem kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Upewnij się więc, że nie brak ich w twojej diecie.

  • Spirulina

Te algi uważane są za jedno z superfoods, czyli pokarm, który ma bogate właściwości prozdrowotne. Zazwyczaj sprzedawana jest w formie sproszkowanej lub tabletek, dzięki czemu łatwo jest ją przyjmować. Spirulina sprawdzi się dobrze w domowych koktajlach, jest wartościowych źródłem magnezu, potasu, miedzi oraz manganu.

Jeśli chcesz, aby twoja dieta była zdrowa i zróżnicowana, koniecznie dołącz do niej te pokarmy. Dzięki temu poziom minerałów we krwi będzie odpowiedni.

 

Źródło: Healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć