Przejdź do treści

Kokosowe ciasto jaglane

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ciasto kokosowe powstaje szybciej, niż myślisz. My je lubimy za to, że jest proste w przygotowaniu, zdrowe i bardzo sycące. Kawałek takiego ciasta zaspokaja głód na długie godziny. To dzięki zawartości bardzo odżywczej kaszy jaglanej. Uwierzcie, połączenie kaszy z kokosem to duet idealny!

Kasza jaglana jest głównym składnikiem tego ciasta. To dzięki niej deser ma odpowiednią konsystencję i smak. Często wybieramy kaszę jaglaną, bo smakuje neutralnie. Doskonale odnajduje się w wytrawnych przepisach, ale w wersji na słodko również ma swoich fanów. Warto po nią sięgać tak często, jak tylko się da, bo to kopalnia wartości odżywczych. Działa niczym roślinny antybiotyk.

Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga układ nerwowy i pamięciowy. Przyspiesza metabolizm i pomaga przy zrzuceniu zbędnych kilogramów. Spowalnia procesy starzenia się organizmu. Ma korzystny wpływ na wygląd i stan skóry. Jest bogata w witaminę B3, kwas foliowy, magnez, fosfor oraz potas.

Kokosowe ciasto jaglane – składniki

– 300 g kaszy jaglanej
– ok. 600 ml wody
– skórka otarta z jednej cytryny
– 300 g wiórków kokosowych
– 600 ml mleczka kokosowego
– 100 g ksylitolu
– 1 łyżka oleju kokosowego

Kokosowe ciasto jaglane – przygotowanie

Kaszę podpraż na suchej patelni. Przesyp na sitko i przelej wrzątkiem. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kasza będzie zupełnie miękka. Mleko podgrzej. Do miksera przełóż gorącą kaszę, dodaj ciepłe mleko, ksylitol i całość zmiksuj na gładką masę.

Zdjęcie: masz.talerz 

Cytrynę dokładnie umyj i polej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i dodaj do ciasta. Wsyp wiórki kokosowe (zostaw ok. 1 łyżeczki) i połącz składniki.

jaglane-ciastoZdjęcie: masz.talerz 

Okrągłą foremkę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym i posyp odłożonymi wiórkami. Przełóż ciasto, wyrównaj.

ciasto-jaglane-z-wiorkamiZdjęcie: masz.talerz 

Przykryj folią aluminiową. Dociśnij do dna. Odstaw do wystygnięcia. Wstaw do lodówki na całą noc.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: