Przejdź do treści

Kokosowe ciasto jaglane

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Ciasto kokosowe powstaje szybciej, niż myślisz. My je lubimy za to, że jest proste w przygotowaniu, zdrowe i bardzo sycące. Kawałek takiego ciasta zaspokaja głód na długie godziny. To dzięki zawartości bardzo odżywczej kaszy jaglanej. Uwierzcie, połączenie kaszy z kokosem to duet idealny!

Kasza jaglana jest głównym składnikiem tego ciasta. To dzięki niej deser ma odpowiednią konsystencję i smak. Często wybieramy kaszę jaglaną, bo smakuje neutralnie. Doskonale odnajduje się w wytrawnych przepisach, ale w wersji na słodko również ma swoich fanów. Warto po nią sięgać tak często, jak tylko się da, bo to kopalnia wartości odżywczych. Działa niczym roślinny antybiotyk.

Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga układ nerwowy i pamięciowy. Przyspiesza metabolizm i pomaga przy zrzuceniu zbędnych kilogramów. Spowalnia procesy starzenia się organizmu. Ma korzystny wpływ na wygląd i stan skóry. Jest bogata w witaminę B3, kwas foliowy, magnez, fosfor oraz potas.

Kokosowe ciasto jaglane – składniki

– 300 g kaszy jaglanej
– ok. 600 ml wody
– skórka otarta z jednej cytryny
– 300 g wiórków kokosowych
– 600 ml mleczka kokosowego
– 100 g ksylitolu
– 1 łyżka oleju kokosowego

Kokosowe ciasto jaglane – przygotowanie

Kaszę podpraż na suchej patelni. Przesyp na sitko i przelej wrzątkiem. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kasza będzie zupełnie miękka. Mleko podgrzej. Do miksera przełóż gorącą kaszę, dodaj ciepłe mleko, ksylitol i całość zmiksuj na gładką masę.

ciasto-jaglano-kokosoweZdjęcie: masz.talerz 

Cytrynę dokładnie umyj i polej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i dodaj do ciasta. Wsyp wiórki kokosowe (zostaw ok. 1 łyżeczki) i połącz składniki.

jaglane-ciastoZdjęcie: masz.talerz 

Okrągłą foremkę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym i posyp odłożonymi wiórkami. Przełóż ciasto, wyrównaj.

ciasto-jaglane-z-wiorkamiZdjęcie: masz.talerz 

Przykryj folią aluminiową. Dociśnij do dna. Odstaw do wystygnięcia. Wstaw do lodówki na całą noc.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kotlety jaglane z pieczarkami

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

W święta wolisz jeść ciasteczka niż ciasta? Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej!

3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki

3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Gruszkowe brownie bez pieczenia

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”