Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Nasza propozycja to świetny pomysł na późne, leniwe śniadanie albo lunch. To pełnowartościowy, sycący posiłek, który da ci mnóstwo energii na resztę dnia. Świetna wiadomość jest taka, że nasze danie jest wegetariańskie. Wzbogaciliśmy je o orientalne przyprawy takie jak kurkuma czy za’atar. Przy wyborze składników zwróć uwagę, aby kupić prawdziwe pieczywo, najlepiej na zakwasie, a sięgając po jajka, zadbaj, aby pochodziły z wolnego wybiegu. Do dzieła!
Ciecierzyca jest jednym z głównych składników naszej propozycji. Nie wybraliśmy jej przez przypadek. Ze względu na swoje wartości odżywcze świetnie może zastąpić białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej. Cieciorka, jak większość roślin strączkowych, zawiera mnóstwo białka. Oprócz tego obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz ma dobry wpływ na układ pokarmowy – przyspiesza przemianę materii. Syci na długie godziny. Ze względu na niski indeks glikemiczny z powodzeniem mogą po nią sięgać cukrzycy i osoby będące na diecie odchudzającej. Jest doskonałym źródłem błonnika, żelaza, magnezu, potasu i fosforu. W tych małych, pozornie nieciekawych kulkach znajdują się witaminy z grupy A, C, K czy B6.
Niech żyje cieciorka!
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce
Składniki (na mniej więcej 8 małych kromek pieczywa):
- jedna duża czerwona papryka,
- centymetr papryczki chilli,
- jedna puszka ciecierzycy (ok. 230 g),
- jeden duży ząbek czosnku,
- dwa–trzy duże pomidory (albo jedną puszkę pomidorów),
- pieczywo na zakwasie,
- dymka,
- jajka (jedno jajko na jedną kromkę pieczywa),
- garść świeżej mięty,
- dwie garści szpinaku,
- ser długodojrzewający,
- jedna łyżka octu,
- woda do ugotowania jajek,
- jedna łyżeczka kurkumy,
- jedna łyżeczka papryki wędzonej,
- jedna łyżeczka papryki słodkiej,
- dwie łyżeczki za’ataru,
- sól i pieprz do smaku,
- dwie łyżki oleju kokosowego,
- dwie łyżki keczupu (najlepiej domowego bez cukru i konserwantów).
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę, postaraj się, aby kostka była wielkości ciecierzycy.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż paprykę. Ciecierzycę odcedź – nie wylewaj aquafaby, możesz jej użyć do innego przepisu. Wrzuć na patelnię. Smaż, co jakiś czas mieszając. Pokrój drobno chilli i czosnek, dodaj na patelnię. Wrzuć wszystkie suche przyprawy i całość podsmaż jeszcze przez chwilę. Pomidory pokrój w duże kawałki i wrzuć do reszty składników. Dodaj keczup. Odparuj nadmiar wody. Miętę oraz szpinak porwij w kawałki i wrzuć do dania. Dopraw solą i pieprzem. W wysokim garnku zagotuj wodę. Wlej łyżkę octu. Do małej miseczki wbij jajko. Za pomocą łyżki zrób wir w garnku i z niskiej wysokości delikatnie wlej jajko. Zmniejsz ogień. Po 3 minutach od wlania jajka do wody wyjmij je ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik papierowy. Pieczywo pokrój w kromki.
Wyłóż na nie ciecierzycę, jajko, posyp startym serem i dymką.
Jedz gorące.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać
Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie
się ten artykuł?