Przejdź do treści

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu? Co skrywa w sobie cebula? Wyjaśnia ekspert.

Cebula – co w sobie skrywa?

Od lat wiadomo, że cebula (Allium cepa L.) jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów występujących w roślinach. To barwniki organiczne o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym, chroniącym przed owadami. Niektóre z tych barwników mogą być wykorzystywane w medycynie – znany przykład to fiolet goryczki, czyli popularna gencjana.

Badania warzyw i innych źródeł naturalnych substancji odżywczych prowadzi wiele ośrodków, ostatnie publikacje pochodzą z Serbii, USA i Norwegii. Zatem fakt, że znany z babcinych receptur syrop z cebuli jest świetnym naturalnym lekiem na przeziębienie, zyskał już potwierdzenie naukowe.

Najbogatsze we flawonoidy są bulwy czerwonej cebuli (415–1917 mg flawonoidów na kilogram świeżej cebuli), nieco mniej jest ich w żółtej cebuli (270–1187 mg flawonoidów na kilogram świeżego warzywa).

– Opisano co najmniej 25 różnych flawonoidów, które są naturalnymi barwnikami o szerokich działaniach antybakteryjnych, najbardziej znanym jest quercetyna, a także kempferol i izoramnetyna. W czerwonej cebuli występują dodatkowe barwniki – antocjaniny – mówi dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń.

Flawonoidy wykazują znane właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i
antyproliferacyjne (przeciwnowotworowe), najlepsza aktywność przeciwbakteryjna dotyczy gronkowców i beztlenowców.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Czereśnie na talerzu

Leczenie infekcji układu oddechowego

– Cebula może być dobrym środkiem wspomagającym leczenie infekcji układu oddechowego, ale nie pęcherza moczowego, bo pałeczka jelitowa E.coli wykazuje słabą wrażliwość na flawonoidy zawarte w cebuli – dodaje specjalista.

Cebula może być też pomocna w zapobieganiu chorobie wieńcowej i nowotworom, a także poprawia gospodarkę kostną. Należy jednak podkreślić, że występują duże różnice między gatunkami, a nawet poszczególnymi plantacjami cebuli.

Cebula – jaką kupić?

Warto wiedzieć, co kupujemy i czy rzeczywiście jest to najzdrowsza odmiana. Najlepiej, jeśli producent podaje na opakowaniu zawartość flawonoidów albo nazwę gatunku. Kupujmy świeże, młode bulwy, nieuszkodzone przez owady i szkodniki, pokryte cienką, „papierową” warstwą zewnętrzną.

Najwięcej flawonoidów zawierają zewnętrzne warstwy cebuli, dlatego obierajmy tylko najcieńszą warstwę zewnętrzną. Nie wyrzucajmy zbyt wielu warstw, bo tracimy najzdrowszą część warzywa.

Odpowiadając na pytanie: czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu? Prawda!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

×