Przejdź do treści

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu? Co skrywa w sobie cebula? Wyjaśnia ekspert.

Cebula – co w sobie skrywa?

Od lat wiadomo, że cebula (Allium cepa L.) jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów występujących w roślinach. To barwniki organiczne o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym, chroniącym przed owadami. Niektóre z tych barwników mogą być wykorzystywane w medycynie – znany przykład to fiolet goryczki, czyli popularna gencjana.

Badania warzyw i innych źródeł naturalnych substancji odżywczych prowadzi wiele ośrodków, ostatnie publikacje pochodzą z Serbii, USA i Norwegii. Zatem fakt, że znany z babcinych receptur syrop z cebuli jest świetnym naturalnym lekiem na przeziębienie, zyskał już potwierdzenie naukowe.

Najbogatsze we flawonoidy są bulwy czerwonej cebuli (415–1917 mg flawonoidów na kilogram świeżej cebuli), nieco mniej jest ich w żółtej cebuli (270–1187 mg flawonoidów na kilogram świeżego warzywa).

– Opisano co najmniej 25 różnych flawonoidów, które są naturalnymi barwnikami o szerokich działaniach antybakteryjnych, najbardziej znanym jest quercetyna, a także kempferol i izoramnetyna. W czerwonej cebuli występują dodatkowe barwniki – antocjaniny – mówi dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń.

Flawonoidy wykazują znane właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i
antyproliferacyjne (przeciwnowotworowe), najlepsza aktywność przeciwbakteryjna dotyczy gronkowców i beztlenowców.

Czereśnie na talerzu

Leczenie infekcji układu oddechowego

– Cebula może być dobrym środkiem wspomagającym leczenie infekcji układu oddechowego, ale nie pęcherza moczowego, bo pałeczka jelitowa E.coli wykazuje słabą wrażliwość na flawonoidy zawarte w cebuli – dodaje specjalista.

Cebula może być też pomocna w zapobieganiu chorobie wieńcowej i nowotworom, a także poprawia gospodarkę kostną. Należy jednak podkreślić, że występują duże różnice między gatunkami, a nawet poszczególnymi plantacjami cebuli.

Cebula – jaką kupić?

Warto wiedzieć, co kupujemy i czy rzeczywiście jest to najzdrowsza odmiana. Najlepiej, jeśli producent podaje na opakowaniu zawartość flawonoidów albo nazwę gatunku. Kupujmy świeże, młode bulwy, nieuszkodzone przez owady i szkodniki, pokryte cienką, „papierową” warstwą zewnętrzną.

Najwięcej flawonoidów zawierają zewnętrzne warstwy cebuli, dlatego obierajmy tylko najcieńszą warstwę zewnętrzną. Nie wyrzucajmy zbyt wielu warstw, bo tracimy najzdrowszą część warzywa.

Odpowiadając na pytanie: czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu? Prawda!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”