Przejdź do treści

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Zdarza ci się, że po trudniejszym dniu jedyne, na co masz ochotę, to zatrzymać się przy budce z hamburgerami albo kupić po drodze duże opakowanie czekoladowych lodów? Naukowcy już dawno udowodnili, że nasze emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt.

Emocje na talerzu

Dlaczego tak się dzieje? Mechanizm jest niezwykle prosty. Kiedy wpadamy w zły nastrój, jesteśmy w stanie skupić się jedynie na tym, co dzieje się w czasie teraźniejszym. Chcąc doznać natychmiastowej ulgi, w sposób automatyczny szukamy pocieszenia ‒ dla wielu osób najłatwiej dostępną nagrodą jest właśnie coś do zjedzenia.

Najczęściej jest to coś, czego w żaden sposób nie można określić mianem „zdrowe”. W momencie, gdy nasze emocje są stabilne, dużo łatwiej o refleksję nad tym, w jaki sposób kolejny baton czy hamburger wpłyną na nasze zdrowie w przyszłości. Wówczas jesteśmy bardziej skłonni do tego, by dokonać zdrowszego wyboru.

Poza psychologicznym aspektem jedzenia emocjonalnego istnieje również przyczyna oparta całkowicie na naszej fizjologii. W sytuacjach stresowych gwałtownie podnosi się poziom kortyzolu ‒ hormonu, który powoduje między innymi wzrost łaknienia. Mężczyźni często sięgają po jedzenie także z powodu innych silnych emocji, takich jak niepokój, a nawet nuda, próbując w ten sposób odwrócić od nich swoją uwagę.

kobieta jedząca babeczkę

Jedzenie emocjonalne

Oprócz oczywistych skutków ubocznych emocjonalnego jedzenia, takich jak przyrost wagi czy inne problemy zdrowotne, często konsekwencje tego typu zachowań dotykają także psychiki. Można to zaobserwować zwłaszcza w przypadku kobiet, które często dręczą wyrzuty sumienia oraz wynikające z braku samokontroli obniżone poczucie własnej wartości.

W jaki sposób można poradzić sobie z pożeraniem emocji? Oswoić je! Kiedy nauczymy się nazywać, rozumieć i akceptować emocje, dużo łatwiej będzie nam poradzić sobie z nimi w inny sposób, niż próbując zagłuszyć je przekąskami.

Badanie amerykańskich naukowców

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment ‒ badane osoby podzielono na dwie grupy. Pierwsza z nich przeszła trening, którego celem było wykształcenie umiejętności rozpoznawania emocji ‒ zarówno w sobie, jak i w innych. Druga grupa nie miała takiej możliwości. Następnie wszystkich uczestników zaproszono na poczęstunek ‒ osoby, które miały okazję pracować nad swoimi emocjami, znacznie częściej decydowały się na zdrowe przekąski niż osoby, które nie przeszły treningu. Jak się okazało, efekt ten wcale nie był krótkotrwały!

Trzy miesiące później wszyscy uczestnicy badania poddani zostali kontroli. Osobom, które nauczyły się panować nad swoimi uczuciami, udało się zrzucić zbędne kilogramy. Z kolei uczestnicy, którzy nie mieli szansy poznać techniki zarządzania własnymi emocjami, ważyli więcej niż przed rozpoczęciem eksperymentu.

Organizuj swój czas!

Co jeszcze możemy zrobić, by uchronić się przed objadaniem się pod wpływem silnych uczuć?

Odpowiednio zorganizować swój czas. Badania opublikowane przez magazyn „Apetit” dowodzą, że najbardziej podatni na łagodzenie stresu przekąskami jesteśmy w określonych porach dnia. Największe zagrożenie występuje w godzinach popołudniowych w tygodniu oraz w weekendowe wieczory. Może warto zaplanować na te pory aktywności, które uniemożliwią nam dostęp do ulubionych przekąsek?

Uwaga! Jeśli zdecydujesz się wybrać do kina, koniecznie sprawdź, o czym będzie film. Z eksperymentu przeprowadzonego w kilku amerykańskich kinach wynika, że podczas oglądania smutnych filmów jesteśmy w stanie zjeść dużo więcej!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Solvita Bułka / Archiwum prywatne

Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie