Przejdź do treści

Domowa przyprawa korzenna. Można jej używać nie tylko do pieczenia!

Domowa przyprawa korzenna
Domowa przyprawa korzenna Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Przyprawa korzenna domowej roboty jest idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Jest naprawdę prosta do wykonania, a zapach świątecznych wypieków jest nie do podrobienia!

Można jej używać nie tylko do pieczenia. Idealnie sprawdzi się także do porannej owsianki, gorących napojów na zimowe wieczory, jako dodatek do kaszy jaglanej na słodko. Gotowa przyprawa korzenna może niestety zawierać chemiczne dodatki, z których spokojnie można zrezygnować. Naprawdę lepiej – i szybko! – można zrobić ją samemu. Szczelnie zamknięta w słoiczku na długo zachowa świeżość.

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jak zrobić domową przyprawę korzenną?

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Przyprawa korzenna – składniki (30 g, ok. 6 łyżek)

– 3 łyżki mielonego cynamonu
– 1 łyżka goździków w całości (lub 1 łyżka mielonych)
– 1 łyżka mielonego imbiru
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego (lub 1 łyżeczka mielonego)
– 1 łyżeczka świeżo startej lub mielonej gałki muszkatołowej
– 1 gwiazdka anyżu w całości lub 1 łyżeczka mielonego
– 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Przyprawa korzenna – przygotowanie

Najlepszy i najbardziej intensywny aromat uzyskamy, używając przypraw w całości, które zmielimy bezpośrednio przed użyciem. Ale oczywiście mieszanka wyjdzie dobrze także z już uprzednio zmielonych składników. Przygotowujemy wszystkie komponenty i mielimy. Wsypujemy całość do słoika i potrząsamy nim kilkakrotnie. Teraz nasza mieszanka jest już gotowa do użycia. Wspaniale sprawdzi się w ciastach i ciasteczkach, ale nada także ciekawy świąteczny aromat gorącej czekoladzie, kawie czy grzanemu winu.


Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?