Przejdź do treści

Gorzka czekolada wydłuża życie o dwa lata

Czekolada - tylko gorzka!
Czekolada - jak wybrać najzdrowszą? Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?

Najstarszy człowiek na świecie, który zmarł w wieku 122 lat, był miłośnikiem czekolady. Badania potwierdziły, że jedzenie gorzkiej czekolady może wydłużyć życie nawet o dwa lata. Zanim jednak popadniemy w czekoladowy hurraoptymizm, ustalmy, co nazywamy czekoladą.

Czarna gorzka najlepsza

Podstawowym składnikiem czekolady jest kakao. Jednak czysta czekolada jest dość gorzka w smaku, dlatego w tabliczce prawie zawsze występuje z innymi składnikami. Najzdrowsza czekolada to ciemna, która zawiera 70–99 proc. kakao – jest w niej najwięcej magnezu, błonnika i antyoksydantów. Czekolada deserowa to 50–70 proc. kakao. Jest mniej gorzka, ale wciąż wytrawna. 25–50 proc. kakao znajdziemy w czekoladzie mlecznej, która zawiera także całkiem sporo cukru oraz tłuszcz, mleko w proszku lub śmietankę. Dobra czekolada ma krótką listę składników: kakao (w postaci ziaren kakaowca lub miazgi kakaowej w ilości podanej w procentach), cukier (najlepiej trzcinowy) i dodatki w postaci np. przypraw (skórka pomarańczowa, chili, mięta, trawa cytrynowa, kwiat soli morskiej).

Białą tabliczkę trudno w ogóle nazwać czekoladą, bo to mieszanka cukru, tłuszczu i aromatów, zawierająca jedynie śladowe ilości kakao (zwykle 1 proc.). Unikajmy też czekolad nadziewanych, w których truskawkę udaje burak i sztuczne aromaty, a to wszystko w oprawie emulgatorów, tłuszczy roślinnych, konserwantów i regulatorów kwasowości. Tym, którzy uwielbiają owoce w czekoladzie, polecam czekolady nadziewane BIO, gdzie oprócz prawdziwej miazgi kakaowej z ekologicznych upraw znajdziemy też informację, ile procent malin znajduje się w malinowej nadziewanej czekoladzie.

Zamiast zjadać tabliczkę czekolady, można też pić kakao (ale nie popularne czekoladowe napoje instant dla dzieci). Tutaj także obowiązuje zasada koloru – im ciemniejsze kakao do picia, tym zdrowsze. Innym sposobem jest dodanie sproszkowanego kakao do porannej owsianki albo muesli z jogurtem.

Czekolada na zdrowie

Dwie tabliczki ciemnej czekolady tygodniowo mogą zmniejszyć u kobiet ryzyko zachorowania na udar mózgu dzięki zawartym w niej flawonoidom, których właściwości antyoksydacyjne pomagają walczyć z tą chorobą. Jedzenie czekolady zapobiega także powstawaniu zakrzepów krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału serca. Flawonoidy wpływają pozytywnie na koncentrację, zwłaszcza jeśli chodzi o przedmioty ścisłe, takie jak matematyka. Tabliczka gorzkiej czekolady może więc się okazać świetną pomocą naukową przed egzaminem.

Kakao zawiera również składnik o nazwie pentamer, który zakłóca zdolność komórek nowotworowych do rozprzestrzeniania się. Naukowcy z Georgetown University odkryli, że w wyniku działania pentameru białka odpowiedzialne za rozwój nowotworu zostały zahamowane, a komórki przestały się dzielić.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?