2 min.
Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Najnowsze
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Kupne muffinki zawierają mnóstwo cukru i niestety, także tłuszczów trans. My mamy dla was znacznie zdrowszą alternatywę. Może i są mniej puszyste, ale na pewno nie mniej smaczne. No i odchudzone.
Deser zawiera pełnowartościowe produkty, które dają uczucie sytości i zabijają ochotę na coś słodkiego. Dodatkowy plus? Zjedzenie ich nie powoduje natychmiastowego skoku cukru we krwi. Niestety, to właśnie jedzenie posiłków bogatych w cukry jest najczęstszą przyczyną nadwagi, otyłości, insulinooporności i cukrzycy. Śniadanie dla aktywnych? Nasze muffinki!
Spis treści
Przepis na fit muffinki
Składniki:
– 150 g płatków owsianych;
– 3 łyżki mąki gryczanej;
– 4 całe jaja;
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
– 2 dojrzałe banany;
– 2 łyżki naturalnego kakao;
– 2‒3 łyżeczki ksylitolu;
– 200 g malin i jagód;
– olej kokosowy (do posmarowania);
– blacha na muffinki;
– papierowe foremki na muffinki.
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wsyp płatki owsiane i mąkę gryczaną. Następnie wbij całe jaja i miksuj do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj kolejne składniki, za każdym razem miksując je z całością. Zacznij od proszku do pieczenia, potem pokrojone banany itd. Wyjątkiem są jagody i maliny, które dorzucasz na samym końcu i mieszasz całość łyżką.
Krok 2
Do blachy włóż papierowe foremki na muffinki, a ich środek lekko posmaruj olejem kokosowym. Łyżką napełnij foremki.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Włóż do wcześniej rozgrzanego (do 180 stopni) piekarnika na mniej więcej 30 minut. Po 10 minutach na chwilę wyjmij blachę i posmaruj każdą muffinkę odrobiną oleju, aby nie przypalić wierzchu.
Po 30 minutach sprawdź, czy muffinki nie są surowe w środku (wiele będzie zależało tu od piekarnika).
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020