Przejdź do treści

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Przepis na zakwas pszenny Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

To nieprawda, że zakwas na chleb wymaga od nas całkowitego poświęcenia, że przez niego nie możemy zaplanować urlopu, bo umrze, że przez byle przeciąg przestanie rosnąć. Jak wyhodować idealny zakwas i w jaki sposób chleb może zmienić czyjeś życie opowiada nam Artur Zwierzchowski.

Artur Zwierzchowski i jego „chlebowa” historia

Artur Zwierzchowski – człowiek branży filmowej, operator, twórca firmy Aquafilm specjalizującej się w zdjęciach podwodnych. Od prawie półtora roku piecze chleb na własnym zakwasie. Pomysł pieczenia chleba rodził się w jego głowie dość długo, bo ponad 6 miesięcy od obejrzenia w internecie filmu o pewnej małej piekarni w San Francisco. Potem były książki tych samych autorów, co film, zgłębianie wiedzy na sucho, hodowanie własnego zakwasu a dopiero potem pierwszy chleb. O tym, jaki był, Artur nie bardzo chce mówić, wspomina tylko że, upiekł go zgodnie z instrukcją w książce i w tamtej chwili dla niego był najpiękniejszym chlebem świata.

Potem były warsztaty pieczenia chleba – na których Artur dowiedział się m.in. o rodzajach mąki (europejska nijak ma się do tej z amerykańskich przepisów) – oraz miesiące prób i błędów. Ale najważniejsze – jak twierdzi Artur – było ciągłe śledzenie i ulepszanie przepisów. Przekonuje, że niepotrzebne są żadne specjalne maszyny i gadżety – wystarczy systematyczna praca, chęci i zwykły domowy piekarnik.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobiety bez diety

Grunt to się nie zrażać

Zanim udało mu się upiec idealny chleb, minęło sporo czasu, ale nie zrażał się i notował każde kolejne spostrzeżenie, dzięki czemu stał się w śród znajomych specjalistą w tej dziedzinie. W tym momencie piecze 2-3 bochenki chleba raz w tygodniu. Zakwas trzyma w lodówce (co spowalnia jego procesy życiowe) i karmi go tylko raz w tygodniu. Ma też zasuszone zapasy zakwasu na wypadek, gdyby jednak ten aktywny umarł. Większość swoich wypieków rozdaje, bo – jak mówi – dawanie chleba ma w sobie niesamowitą moc. Nie kupuje już pieczywa w sklepach, bo nie czuje takiej potrzeby, nie mówiąc już o tym, że mało który sklepowy chleb jest całkowicie pozbawiony sztucznych dodatków.

Swoją pasją Artur zaraża kolejne osoby. W ramach eksperymentu zaczął nawet sprzedawać swój zakwas na imprezach kulinarnych wraz z instrukcją obrazkową jak zrobić podstawowy chleb. Gotowi na zgłębienie tajników domowego wypieku?

Jak zrobić zakwas pszenny na domowy chleb?

Domowy zakwas. Zdjęcie: Marta Wajda

50 g mąki pszennej i 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej mieszamy ręką (to bardzo ważne) i równocześnie dolewamy wody – do momentu, gdy nasza masa uzyska konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy miskę ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Po tym czasie na powierzchni powstanie ciemna skorupka. Trzeba ją przebić i sprawdzić zapach. Kwasowy zapach i bąbelki powietrza w naszej masie oznaczają, że zakwas żyje i jest gotowy do karmienia. W przypadku braku jakichkolwiek reakcji i kwaśnego zapachu trzeba odstawić mieszankę na kolejne 1-2 dni i nadal obserwować.

Aby nakarmić zakwas, trzeba wyrzucić 80 proc. jego objętości i znów dodać 50 g mąki pszennej i 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz około 100 g wody w temperaturze 23 stopni – tak, by uzyskać początkową, gęstą konsystencję. Cały proces powtarzać codziennie, mniej więcej o tej samej porze. Gdy zaobserwujemy, że zakwas zachowuje się każdego dnia tak samo – czyli w takim samym tempie wzrasta i opada, oznacza to, że możemy zabrać się za pieczenie pierwszego chleba.

Jeśli jesteście gotowi, 2 proste przepisy na domowy chleb znajdziecie tutaj.


Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pieczone zimowe owoce

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×