Błyskawiczny makowiec z bakaliami
Uwaga – to nie jest zwykły makowiec. Znajdziesz w nim jabłka, kaszę mannę, nutę kokosową i bakalie. Wiemy – to się nazywa splendor, ale kiedy szaleć, jak nie w święta? To przepis idealny – błyskawiczny, dla kuchennych debiutantów i tych, którzy wiecznie myślą, że mają jeszcze czas. Ale jakie robi wrażenie!
Pieczemy makowiec, a więc głównym składnikiem, tu zaskoczenie, będzie mak. Mak przede wszystkim ma właściwości uspokajające i usypiające – to idealna przekąska na przedświąteczny stres. Dobrze wpływa na pracę wątroby, jelit, nerek i serca. Zawiera sporo błonnika, przyspiesza przemianę materii i dzięki niemu możemy zjeść jeszcze więcej. Jest bogaty w witaminy A, D, C i E oraz magnez, cynk, fosfor i żelazo.
Na wierzchu makowca będzie polewa na bazie mleczka kokosowego i miodu, czyli pyszny karmel. Do tego orzechy pomalowane jadalnym złotym sprejem. Makowiec na medal!
Składniki:
– 700 g masy makowej
– 200 g miodu
– skórka otarta z połowy pomarańczy
– 5 jajek
– 6 łyżek kaszy manny
– 250 ml mleczka kokosowego
– około pół garści orzechów
– pół garści suszonej żurawiny
– 4–5 suszonych moreli
– 3–4 łyżki kandyzowanej domowej skórki z pomarańczy
– jedno jabłko
Przygotowanie:
Masę makową przełóż do miski, dodaj startą skórkę pomarańczy i kaszę mannę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do miski razem z połową przygotowanego miodu. Żółtka oddziel od białek.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka dodaj do masy makowej i reszty składników. Ubite białka delikatnie wmieszaj w ciasto.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Masę przełóż do foremki o średnicy ok. 30 cm i piecz przez 50–60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeśli góra makowca będzie już zarumieniona, przykryj go papierem, aby się nie spalił. Do rondla wlej mleczko kokosowe i dodaj resztę miodu. Gotuj na małym ogniu, aż polewa zgęstnieje i zmieni kolor na lekko karmelowy. Orzechy możesz pomalować sprejem jadalnym, a morele posiekać w paski. Upieczony makowiec wyjmij z pieca, aby ostygł, polej go wystudzoną polewą, posyp bakaliami i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?