18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów
- 1. Ogórkowe ruloniki z humusem, marchewką i kolendrą
- 2. Pierogi z nadzieniem z bobu i szałwii
- 3. Tagliatelle z zielonym pesto
- 4. Razowy makaron ze śmietanowym sosem i kurkami
- 5. Curry z tajskim akcentem
- 6. Chilli z czarną fasolą i batatami
- 7. Czerwona ciecierzyca z botwinką
- 8. Quiche – tarta razowa z ziemniakami i marchewką
- 9. Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów
- 10. Falafel – kotlety z ciecierzycy, z pitą i sosem bakłażanowo-cukiniowym
- 11. Kopytka z batatów
- 12. Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i kalarepką
- 13. Pieczone bataty z sosem tahini
- 14. Pieczone burgery z burakiem, kaszą jaglaną i ziarnami
- 15. Burger king z batatów i ciecierzycy
- 16. Mrożone zioła
- 17. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
- 18. Batoniki amarantusowe
Przedstawiamy 18 wyjątkowych przepisów z najlepszych wegetariańskich i wegańskich blogów. Jeśli na talerz nie zawitał kotlet, gołąbki albo co najmniej burger, uważasz, że cały czas główne danie nie zostało wydane? W takim razie ten materiał jest dla ciebie.
Mamy 18 patentów wyselekcjonowanych z najpiękniejszych wegetariańskich i wegańskich blogów na przepisy, które pozwolą chociaż na kilka dni oderwać się od mięsa i przejść na zieloną stronę mocy. Tajskie curry, czerwona ciecierzyca z botwinką, kotlety z kaszy jaglanej, pieczone bataty czy pieczone burgery z buraka i kasza jaglaną. Spróbujcie, bo naprawdę warto!
1. Ogórkowe ruloniki z humusem, marchewką i kolendrą
Zaczynamy od chrupiącej przekąski. Magda z bloga Am Mniam w swojej kuchni bazuje na nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych produktach roślinnych. W ruloniki można zawinąć ulubione warzywa i zioła. Pod taką postacią stają się łakomym kąskiem zarówno dla dużych, jak i małych.
Źródło: www.ammniam.pl
2. Pierogi z nadzieniem z bobu i szałwii
Kinga z bloga Green Morning proponuje przepis na pierogi w nieoczywistej odsłonie – z dodatkiem uwielbianego przez wielu bobu i szałwii. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i oglądania rewelacyjnych fotografii Kingi.
Źródło: www.greenmorning.pl
3. Tagliatelle z zielonym pesto
Jeśli nie mamy czasu na lepienie pierogów, warto sięgnąć po najbardziej zielone danie w zestawieniu – bezglutenowy makaron z pesto. Michalina na swoim blogu Dziki Naśladowca gotuje, inspirując się istniejącymi przepisami, ale dodaje im zdrowego twista w myśl bycia odżywionym, a nie tylko najedzonym.
Źródło: www.dzikinasladowca.blogspot.com
4. Razowy makaron ze śmietanowym sosem i kurkami
Skoro na tapecie mamy makaron, zaglądamy na bloga erVegan po przepis Eryka. Przygotowując to danie, zmierzycie się ze zrobieniem własnej słonecznikowej śmietanki i przekonacie się, że weganizm na talerzu nie ustępuje smakiem podobnemu makaronowi w wersji znanej z restauracyjnego menu.
Źródło: www.ervegan.com
5. Curry z tajskim akcentem
Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, nie trzeba będzie długo przekonywać was do potrawy, w której pierwsze skrzypce gra zielona pasta curry, szpinak, soczewica i brązowy ryż. Warto zajrzeć na bloga Vegelicious nie tylko po garść wegańskich przepisów, ale również recenzji miejsc, gdzie można dobrze zjeść.
Źródło: www.vegelicious.net
6. Chilli z czarną fasolą i batatami
Na blogu Mniu Mniu roi się od przepisów, które kuszą kolorami i połączeniami. Jeśli jesteście fanami potraw jednogarnkowych, to danie będzie regularnie gościć na waszym stole.
Źródło: www.mniumniu.com
7. Czerwona ciecierzyca z botwinką
Jeśli przygotowanie hummusu macie już w jednym palcu, a apetyt na dania z ciecierzycy rośnie, sięgnijcie po jej czerwoną wersję. Poza gotowaniem ciecierzycy przygotowanie całego dania to 10 minut. Zajrzyjcie na bloga VegeLuv po więcej takich dobroci!
Źródło: www.vegeluv.org
8. Quiche – tarta razowa z ziemniakami i marchewką
Chwalicie sobie szybkie dania? Blog Potrawy Półgodzinne może się stać w tym przypadku waszą ulubioną książką kucharską. Nam do gustu przypadła najbardziej tarta ze składnikami, o które przez cały rok nietrudno ‒ marchewką i ziemniakami.
Źródło: www.potrawypolgodzinne.blogspot.com
9. Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów
Przyszedł czas na kotleta. Ale nie byle jakiego, bo z dodatkiem kaszy jaglanej i brokułów. W tej wersji będzie pysznym wegańskim zamiennikiem mielonego. Po przepis zajrzyjcie na bloga WegAnka!
Źródło: www.weg-anka.blogspot.com
10. Falafel – kotlety z ciecierzycy, z pitą i sosem bakłażanowo-cukiniowym
Kotletów nigdy dość. Skoro da się je zrobić z kaszy jaglanej, da się również z ciecierzycy. Według autorki bloga Zjedz Mnie to jedna z najlepszych wegańskich potraw.
Źródło: www.zjedz-mnie.pl
11. Kopytka z batatów
Pozostając w klasyce polskiego obiadu, serwujemy kopytka z… batatów. Ania z bloga Grochem o Garnek nadaje leniwym, znanym w zasadzie od przedszkola, zupełnie nowy smak.
Źródło: www.grochemogarnek.pl
12. Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i kalarepką
Powiecie: na gołąbkach nas nie zagniecie! Nieprawda ‒ wystarczy zajrzeć na bloga Zielenina po przepis na gołąbki z kaszą jaglaną. Nie zawiodą nikogo, a ci, którzy rozbudzą swój wegetariański apetyt, znajdą na blogu Magdy niezliczoną ilość przepisów.
Źródło: www.zielenina.blogspot.com
13. Pieczone bataty z sosem tahini
Bataty zawróciły wam w głowie? Łapcie za te słodkie ziemniaki i rozgrzewajcie piekarniki. Dla nieprzekonanych bataty wymieniamy na marchewki i prosty obiad gotowy! Przepis znajdziecie u Marty, na blogu Jadłonomia.
Źródło: www.jadlonomia.com
14. Pieczone burgery z burakiem, kaszą jaglaną i ziarnami
Czasy złotego kurczaka już dawno przyćmiły burgery. Kochamy je od morza po góry. 100% wołowiny zamienimy na buraczany kotlecik. Głodni? Przepis znajdziecie na pięknym blogu Food Porn Vegan Style.
Źródło: www.foodpornveganstyle.blogspot.com
15. Burger king z batatów i ciecierzycy
Wciąż mało wam burgerów? I batatów? Zajrzyjcie do Ali z bloga Wegan Nerd po przepis na burgera wszystkomającego. I ćwiczcie duże kęsy – inaczej ten burger was pokona, zanim jeszcze otworzycie buzię.
Źródło: www.wegannerd.blogspot.com
16. Mrożone zioła
Zarówno kuchnia wegetariańska, jak i wegańska aż kipią od przypraw. Dlatego mamy dla was patent na zatrzymanie smaku lata również zimą. Pomysł na przechowanie zielonych przypraw zaklętych w lodowe kostki znajdziecie na blogu ZdrowienaTalerzu.pl (zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia©).
Źródło: www.zdrowienatalerzu.pl
17. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
Pełny obiad mamy już za sobą, czas na deser. Zdrowe słodycze istnieją – dowody znajdziecie na blogu Pyszne Wege. Niedowiarków odsyłamy do przepisu!
Źródło: www.pysznewege.com
18. Batoniki amarantusowe
W wielu przepisach pojawiała się kasza jaglana, pora na kolejne bezglutenowe nasionka, czyli amarantus. Batoniki serwowane przez Iwonę z bloga Smakoterapia są witariańskie, bez cukru, glutenu, nabiału i konserwantów. Zdrowa petarda dla każdego histerycznie szukającego „czegoś słodkiego” w zasięgu ręki.
Źródło: www.smakoterapia.blogspot.com
Czas brać się za gotowanie!
Najnowsze w naszym serwisie
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Otyłość u dzieci niesie poważne konsekwencje zdrowotne. Jak ją leczyć?
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
się ten artykuł?