Przejdź do treści

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Anyż gwiazdkowy i jego właściwości zdrowotne Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Anyż gwiaździsty, zwany także anyżem gwiazdkowym, spośród mnóstwa przypraw wyróżnia się charakterystycznym wyglądem, smakiem i aromatem. Słynie z wielu zastosowań kulinarnych i posiada sporo właściwości leczniczych.

Anyż gwiaździsty – skąd pochodzi?

Anyż gwiazdkowy to wysuszony owoc wiecznie zielonego drzewa z rodziny cytryńcowatych, pochodzącego z południowo-wschodniej Azji, o nazwie badian właściwy. Ze względu na podobieństwo w nazwie, anyż gwiazdkowy często mylony jest z anyżem pochodzącym z rejonów Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jednak jego owoców, kształtem przypominających gwiazdki, nie sposób nie zapamiętać. Owoce badianu właściwego możemy kupić zarówno w całości, jak i w postaci sproszkowanej.

Anyż gwiaździsty – właściwości zdrowotne

Jest imponującym źródłem silnych związków bioaktywnych – ukrytym w nim flawonoidom i polifenolom zawdzięcza cenne właściwości zdrowotne. Kwercetyna, anetol, czy limonen, przyczyniają się do jego przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwdrobnoustrojowych właściwości.

Jak znaleźć idealną dietę?

Anyż gwiazdkowy to bogate źródło kwasu szikimowego, należącego do grupy kwasów AHA (alfa hydroksy kwasy), będącego związkiem o silnych właściwościach przeciwwirusowych. Kwas ten wykorzystywany jest w opracowywaniu produktów farmaceutycznych – np. tych przeciwgrypowych. Niektóre badania wykazały również, że olejek z anyżu gwiazdkowatego może być wykorzystywany w leczenia infekcji wirusowych, w tym opryszczki.

Ponadto jest bogatym źródłem anetolu flawonoidowego – związku odpowiedzialnego nie tylko za charakterystyczny smak, ale także posiadającego silne działanie przeciwgrzybicze. Co ciekawe, anetol jest aż 12 razy słodszy od cukru.

To jednak nie koniec jego cennych właściwości zdrowotnych. Anyż gwiazdkowy posiada zdolność do hamowania wzrostu bakterii związanych z różnymi powszechnymi chorobami. Ponadto badania wykazały, że ekstrakt z anyżu gwiazdkowatego jest tak samo skuteczny jak antybiotyki przeciwko wielu opornym na leki bakteriom chorobotwórczym. Należy również wspomnieć, że ukryte w nim związki bioaktywne pomagają w leczeniu zakażeń dróg moczowych.

– Anyż gwiaździsty jest niestety wciąż mało docenianą w Polsce przyprawą, która dzięki olejkom eterycznym, flawonoidom oraz sterolom roślinnym, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jego działanie rozkurczowe i wiatropędne, mające korzystny wpływ na układ pokarmowy i proces trawienia. Anyż gwiazdkowy pobudza także wydzielanie soków trawiennych, co jest pomocne w przypadku przejedzenia lub niestrawności i wzdęć. Ponadto wspomaga wydzielanie śluzu, a tym samym posiada działanie wykrztuśne, pomocne w nieżytach dróg oddechowych – mówi dietetyk Kamila Zabłocka.

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Anyż gwiaździsty to doskonałe źródło minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas, mangan, cynk i magnez, zawiera również witaminę C i A. Ekstrakt z anyżu gwiazdkowego jest doskonałym lekarstwem na kaszel i zapalenie oskrzeli.

Stwierdzono, że wspomniany wcześniej olejek eteryczny – anetol, (anyż gwiaździsty zawiera go aż 70–90 proc.) ma działanie estrogenne. Picie wywaru uzyskanego z nasion, może pobudzić laktację u kobiet karmiących piersią.

Anyż gwiaździsty w kuchni

To bardzo wartościowa przyprawa, stosowana w klasycznej kuchni chińskiej, wietnamskiej, indyjskiej i bliskowschodniej – szczególnie jako wzmacniacz smaku bulionów, zup i curry. Jest również doskonałym dodatkiem do słodkich potraw i deserów, takich jak pieczone owoce, ciasta, czy muffinki.

– Anyż charakteryzuje się silnym, korzenno-słodkim smakiem. Doskonale komponuje się z pieprzem, imbirem i cynamonem, co sprawia, że sprawdzi się jako dodatek zarówno do dań słodkich, jak  i wytrawnych. Polakom kojarzy się głównie ze świętami – jako przyprawa wykorzystywana do wypieków np. piernika lub do kompotów. Jednak świetnie sprawdzi się także w potrawach z wołowiną, cielęciną, drobiem, czy w wytrawnych daniach wegetariańskich. Anyż w krajach azjatyckich wykorzystywany jest też do przygotowywania bulionów lub jako dodatek do kawy lub herbaty – dodaje Kamila Zabłocka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Fit dodatek do diety – kurkuma

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem

Domowa „jarzynka”

Przepis na domową przyprawę z warzyw typu „jarzynka” lub „vegeta”

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”