Przejdź do treści

Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Antocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Antyocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Często dietetycy i dietetyczki zachwalają niektóre warzywa i owoce ze względu na to, że zawierają antocyjany. Ale zastanawiałaś się, czym one są i dlaczego tyle się o nich mówi? Tłumaczy to Michał Kot, student dietetyki aktywny w mediach społecznościowych.

Czym są antocyjany?

Jak wyjaśnia Michał Kot, antocyjany są to składniki warzyw i roślin, które nadają im czerwoną, fioletową albo niebieską barwę. Podkreśla, że ich spektrum działania jest bardzo szerokie, obejmuje wpływ na wiele narządów, układów w organizmie oraz procesów w nim zachodzących. Antocyjany pozytywnie oddziałują m.in. na mikrobiom jelitowy, mózg czy układ sercowo-naczyniowy.

„Jednym z działań antocyjanów jest działanie przeciwzakrzepowe – wpływają one na działanie płytek krwi hamując ich agregacje (zlepianie). Do nasilenia działania zakrzepowego przyczyniają się min. stres oksydacyjny czy peroksydacja lipidów. Tutaj działanie antocyjanów również ma swoje zastosowanie – przede wszystkim dzięki swoim przeciwutleniającym właściwościom zmniejszają stres oksydacyjny oraz zmniejszają ilość utlenionego LDL. Wszystko to przyczynia się do poprawy funkcji płytek krwi i zmniejszenia ich agregacji” – wyjaśnia Kot.

Dodaje, że antocyjany wpływają też na wydzielanie tlenku azotu w śródbłonku naczyń krwionośnych, dzięki czemu pomagają regulować napięcie naczyń krwionośnych, a co za tym idzie – ciśnienie tętnicze krwi.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Antocyjany – gdzie je znajdziesz?

„Dla zdrowia układu sercowo naczyniowego (i nie tylko!) warto jeść produkty bogate w antocyjany” – zaznacza Michał Kot.

Wylicza też, gdzie je znajdziemy. Szukaj ich w takich owocach i warzywach, jak:

  • jagody,
  • borówki,
  • porzeczki,
  • wiśnie,
  • jeżyny,
  • czarny bez,
  • maliny,
  • winogrona,
  • bakłażan,
  • czerwona kapusta.

Oczywiście najlepsza dla naszego zdrowia jest różnorodność, więc nie ograniczaj się do wprowadzenia jednego składnika zawierającego antocyjany do diety. Najlepiej będzie, jeśli pojawi się ich jak najwięcej!

Michał Kot – kim jest?

Michał Kot jest studentem dietetyki i absolwentem kierunku elektroradiologia na Medycznym Studium Zawodowym im. Stanisława Liebharta w Lublinie. W swojej pracy w szczególności zajmuje się dietetyką hormonalną kobiet.

W mediach społecznościowych chętnie dzieli się swoją wiedzą. Jego profil na Instagramie obserwuje niemal 50 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez MICHAŁ KOT (@michal.kot)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Soki NFC

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Surowa dieta – za i przeciw

Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×