3 min.
Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię

Wracasz z pracy i nie masz już na nic siły? Najchętniej wtuliłabyś się w koc i już nic nie robiła? Jeśli to scenariusz, który jest ci znany aż za dobrze i masz już tego dosyć, koniecznie przeczytaj, jakie produkty dodadzą ci energii. Wylicza je na swoim profilu na Instagramie Michał Kot, student dietetyki aktywny w mediach społecznościowych.
Co warto jeść, żeby podnieść poziom energii?
Czasem wystarczy kilka małych zmian w diecie, żeby przestało nam dokuczać ciągłe zmęczenie. Michał Kot na swoim profilu na Instagramie radzi, co warto jeść i pić, żeby odzyskać energię. Według niego pomóc nam pomogą:
- Wątróbka, pasztet, czerwone mięso – są źródłem niezbędnego żelaza i witamin z grupy B.
- Pestki dyni – to źródło cynku niezbędnego dla metabolizmu hormonów min. tarczycy.
- Kasza gryczana – zawiera cynk oraz witaminy z grupy B, które są potrzebne do syntezy neuroprzekaźników, węglowodany złożone, magnez i błonnik.
- Woda wysoko zmineralizowana – elektrolity, jak zaznacza Kot, są niezbędne dla przesyłania informacji między neuronami. „Nawadniaj się i mieszaj rodzaje wody” – radzi.
- Jaja – Michał Kot zaznacza, że zawierają one pełnowartościowe białko w tym tryptofan i tyrozyne, z których tworzy się serotonina i dopamina, cholinę wspierającą błony komórek nerwowych i szereg innych wartościowych składników.
- Zielona herbata – jest źródłem antyoksydantów, m.in. EGCG i teaniny. „Teanina działa tonizująco na układ nerwowy i wspiera odpowiedni poziom dopaminy i serotoniny w mózgu” – podkreśla autor instagramowego profilu.
- Zielone liściaste warzywa (sałaty, szpinak, kapusta, jarmuż) – zawierają foliany, które są niezbędne do cyklu metylacji oraz syntezy neurotransmiterów w mózgu – podkreśla Kot.
- Orzechy – to źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, magnezu, wapnia, potasu.
- Tłuste ryby – dostarczają nam kwasów Omega 3 EPA/DHA niezbędnych dla budowy i działania mózgu. Michał Kot podpowiada, że dobrym wyborem mogą być takie ryby jak: makrela, łosoś, pstrąg, sardynki, łosoś dziki.
- Ryż brązowy, kasze, płatki owsiane górskie, surowe kakao – dostarczają wielu cennych składników, w tym magnezu, który reguluje pracę układu nerwowego – zaznacza Kot.
- Różnorodne owoce i warzywa – zapewniają błonnik, składniki mineralne i różne, bardzo potrzebne nam witaminy.
Oczywiście nie wybierajmy tylko jednego produktu, który będziemy jeść w kółko, bo to raczej nam na dobre nie wyjdzie. „Zadbaj o jak najniższy stopień przetworzenia diety i dużą różnorodność!” – podreśla Michał Kot.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Michał Kot – kim jest?
Michał Kot jest studentem dietetyki i absolwentem kierunku elektroradiologia na Medycznym Studium Zawodowym im. Stanisława Liebharta w Lublinie. W swojej pracy w szczególności zajmuje się dietetyką hormonalną kobiet.
W mediach społecznościowych chętnie dzieli się swoją wiedzą. Jego profil na Instagramie obserwuje niemal 50 tys. osób.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zobacz także
Spodobał ci się artykuł? Poleć go znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022