Przejdź do treści

Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię

napar
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wracasz z pracy i nie masz już na nic siły? Najchętniej wtuliłabyś się w koc i już nic nie robiła? Jeśli to scenariusz, który jest ci znany aż za dobrze i masz już tego dosyć, koniecznie przeczytaj, jakie produkty dodadzą ci energii. Wylicza je na swoim profilu na Instagramie Michał Kot, student dietetyki aktywny w mediach społecznościowych.

Co warto jeść, żeby podnieść poziom energii?

Czasem wystarczy kilka małych zmian w diecie, żeby przestało nam dokuczać ciągłe zmęczenie. Michał Kot na swoim profilu na Instagramie radzi, co warto jeść i pić, żeby odzyskać energię. Według niego pomóc nam pomogą:

  1. Wątróbka, pasztet, czerwone mięso – są źródłem niezbędnego żelaza i witamin z grupy B.
  2. Pestki dyni – to źródło cynku niezbędnego dla metabolizmu hormonów min. tarczycy.
  3. Kasza gryczana – zawiera cynk oraz witaminy z grupy B, które są potrzebne do syntezy neuroprzekaźników, węglowodany złożone, magnez i błonnik.
  4. Woda wysoko zmineralizowana – elektrolity, jak zaznacza Kot, są niezbędne dla przesyłania informacji między neuronami. „Nawadniaj się i mieszaj rodzaje wody” – radzi.
  5. Jaja – Michał Kot zaznacza, że zawierają one pełnowartościowe białko w tym tryptofan i tyrozyne, z których tworzy się serotonina i dopamina, cholinę wspierającą błony komórek nerwowych i szereg innych wartościowych składników.
  6. Zielona herbata – jest źródłem antyoksydantów, m.in. EGCG i teaniny. „Teanina działa tonizująco na układ nerwowy i wspiera odpowiedni poziom dopaminy i serotoniny w mózgu” – podkreśla autor instagramowego profilu.
  7. Zielone liściaste warzywa (sałaty, szpinak, kapusta, jarmuż) – zawierają foliany, które są niezbędne do cyklu metylacji oraz syntezy neurotransmiterów w mózgu – podkreśla Kot.
  8. Orzechy – to źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, magnezu, wapnia, potasu.
  9. Tłuste ryby – dostarczają nam kwasów Omega 3 EPA/DHA niezbędnych dla budowy i działania mózgu. Michał Kot podpowiada, że dobrym wyborem mogą być takie ryby jak: makrela, łosoś, pstrąg, sardynki, łosoś dziki.
  10. Ryż brązowy, kasze, płatki owsiane górskie, surowe kakao – dostarczają wielu cennych składników, w tym magnezu, który reguluje pracę układu nerwowego – zaznacza Kot.
  11. Różnorodne owoce i warzywa – zapewniają błonnik, składniki mineralne i różne, bardzo potrzebne nam witaminy.

Oczywiście nie wybierajmy tylko jednego produktu, który będziemy jeść w kółko, bo to raczej nam na dobre nie wyjdzie. „Zadbaj o jak najniższy stopień przetworzenia diety i dużą różnorodność!” – podreśla Michał Kot.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
Odporność
Naturell Czosnek Max Bezzapachowy, 90 kapsułek
17,39 zł
PROMOCJA
Energia, Promocje
WIMIN Dobra energia, 30 kaps.
20,00 zł 59,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Michał Kot – kim jest?

Michał Kot jest studentem dietetyki i absolwentem kierunku elektroradiologia na Medycznym Studium Zawodowym im. Stanisława Liebharta w Lublinie. W swojej pracy w szczególności zajmuje się dietetyką hormonalną kobiet.

W mediach społecznościowych chętnie dzieli się swoją wiedzą. Jego profil na Instagramie obserwuje niemal 50 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez MICHAŁ KOT (@michal.kot)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie w kuchni i domowej pielęgnacji

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Kuchnia molekularna – na czym polega, stosowane techniki, domowe potrawy molekularne

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Herbata z imbirem i cytryną

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Czy mak jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i przepisy  

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

×