Przejdź do treści

Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię

napar
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Wracasz z pracy i nie masz już na nic siły? Najchętniej wtuliłabyś się w koc i już nic nie robiła? Jeśli to scenariusz, który jest ci znany aż za dobrze i masz już tego dosyć, koniecznie przeczytaj, jakie produkty dodadzą ci energii. Wylicza je na swoim profilu na Instagramie Michał Kot, student dietetyki aktywny w mediach społecznościowych.

Co warto jeść, żeby podnieść poziom energii?

Czasem wystarczy kilka małych zmian w diecie, żeby przestało nam dokuczać ciągłe zmęczenie. Michał Kot na swoim profilu na Instagramie radzi, co warto jeść i pić, żeby odzyskać energię. Według niego pomóc nam pomogą:

  1. Wątróbka, pasztet, czerwone mięso – są źródłem niezbędnego żelaza i witamin z grupy B.
  2. Pestki dyni – to źródło cynku niezbędnego dla metabolizmu hormonów min. tarczycy.
  3. Kasza gryczana – zawiera cynk oraz witaminy z grupy B, które są potrzebne do syntezy neuroprzekaźników, węglowodany złożone, magnez i błonnik.
  4. Woda wysoko zmineralizowana – elektrolity, jak zaznacza Kot, są niezbędne dla przesyłania informacji między neuronami. „Nawadniaj się i mieszaj rodzaje wody” – radzi.
  5. Jaja – Michał Kot zaznacza, że zawierają one pełnowartościowe białko w tym tryptofan i tyrozyne, z których tworzy się serotonina i dopamina, cholinę wspierającą błony komórek nerwowych i szereg innych wartościowych składników.
  6. Zielona herbata – jest źródłem antyoksydantów, m.in. EGCG i teaniny. „Teanina działa tonizująco na układ nerwowy i wspiera odpowiedni poziom dopaminy i serotoniny w mózgu” – podkreśla autor instagramowego profilu.
  7. Zielone liściaste warzywa (sałaty, szpinak, kapusta, jarmuż) – zawierają foliany, które są niezbędne do cyklu metylacji oraz syntezy neurotransmiterów w mózgu – podkreśla Kot.
  8. Orzechy – to źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, magnezu, wapnia, potasu.
  9. Tłuste ryby – dostarczają nam kwasów Omega 3 EPA/DHA niezbędnych dla budowy i działania mózgu. Michał Kot podpowiada, że dobrym wyborem mogą być takie ryby jak: makrela, łosoś, pstrąg, sardynki, łosoś dziki.
  10. Ryż brązowy, kasze, płatki owsiane górskie, surowe kakao – dostarczają wielu cennych składników, w tym magnezu, który reguluje pracę układu nerwowego – zaznacza Kot.
  11. Różnorodne owoce i warzywa – zapewniają błonnik, składniki mineralne i różne, bardzo potrzebne nam witaminy.

Oczywiście nie wybierajmy tylko jednego produktu, który będziemy jeść w kółko, bo to raczej nam na dobre nie wyjdzie. „Zadbaj o jak najniższy stopień przetworzenia diety i dużą różnorodność!” – podreśla Michał Kot.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Michał Kot – kim jest?

Michał Kot jest studentem dietetyki i absolwentem kierunku elektroradiologia na Medycznym Studium Zawodowym im. Stanisława Liebharta w Lublinie. W swojej pracy w szczególności zajmuje się dietetyką hormonalną kobiet.

W mediach społecznościowych chętnie dzieli się swoją wiedzą. Jego profil na Instagramie obserwuje niemal 50 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez MICHAŁ KOT (@michal.kot)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×