Przejdź do treści

Alergicy, uważajcie na te rodzynki. GIS wydał ostrzeżenie

GIS ostrzega: rodzynki zawierające dwutlenek siarki
GIS ostrzega: w trzech partiach rodzynek sułtańskich Bakallino wykryto dwutlenek siarki/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: w trzech partiach rodzynek sułtańskich Bakallino wykryto dwutlenek siarki, choć etykieta produktu nie zawiera informacji o obecności tej substancji. Spożycie pokarmów zawierających siarczyny może być niebezpieczne dla osób uczulonych i astmatyków.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności – dwutlenek siarki w rodzinkach

Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu dwutlenku siarki (E220) w trzech partiach rodzynek sułtańskich Bakallino – choć zgodnie z etykietą nie zawierają one substancji konserwujących. Sanepid ostrzega, że spożycie produktu przez osoby uczulone na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach urzędowej kontroli żywności pobrała próbki z trzech partii produktu „Rodzynki sułtańskie, Bakallino, 400 g”. Stwierdziła w nich obecność dwutlenku siarki (na poziomie 13,3 mg/kg, 14,6 mg/kg i 17,5 mg/kg) – czytamy w komunikacie GIS-u

Mowa o partiach:

  • 945.0/88315B,
  • 903.0/87851B,
  • 10J.2006.71.

Zostały one wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A. Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny jeść rodzynek z wymienionych partii.

Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie. Atlanta Poland S.A. zwróciła się do Jeronimo Martins Polska S.A. o zablokowanie sprzedaży partii 945.0/88315B i 903.0/87851B do czasu otrzymania dodatkowych wyników badań. Bakalland S.A. otrzymała urzędowy zakaz wprowadzania do obrotu partii 10J.2006.71 – poinformował GIS.

Dwutlenek siarki – lepiej go unikać

Dwutlenek siarki w pożywieniu

Siarczyny znajdziemy najczęściej w winach i suszonych owocach, jednak są to konserwanty mogące występować także w wielu innych przetworach spożywczych, przede wszystkim owocowo-warzywnych. Dwutlenek siarki jest bowiem powszechnie stosowanym konserwantem i przeciwutleniaczem, zapobiegającym psuciu się żywności pod wpływem bakterii, grzybów i pleśni oraz chroniącym ją przed brązowieniem.

Dopuszczalne dzienne spożycie dwutlenku siarki wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała.

Choć większość osób nie odczuwa skutków po zjedzeniu produktów zawierających siarczyny, mogą być one jednak niebezpieczne dla zdrowia u osób nadwrażliwych na te związki, a także astmatyków.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. „Wywiera szkodliwe działanie na organizm”

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

GIS: w jajkach wykryto Salmonellę

Wykryto jajka skażone salmonellą. GIS wydał ostrzeżenie

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. "Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia"

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. „Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia”

GIS wycofał ze sprzedaży ser koryciński. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

Olej z ryżu / istock

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu oleju z ryżu. Nie powinno się go spożywać

GIS wycofuje fasolkę po bretońsku popularnej firmy. Sprawdź, czy jej nie kupiłaś

GIS wycofuje fasolkę popularnej firmy. Sprawdź, czy jej nie kupiłaś

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Boczek

GIS wycofuje z Biedronki boczek wędzony. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Kobieta trzyma w dłoni ser w sklepie

GIS wycofał popularny ser. Powodem decyzji jest wykrycie obecności groźnej bakterii

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Noszenie maseczek w miejscach publicznych / rawpixel

Jesteś na spacerze i masz ochotę na lody z budki? GIS wyjaśnia, czy możesz ściągnąć maseczkę i je zjeść

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

napar z suszonego rumianku

GIS wycofał ze sprzedaży herbatę z Lidla. „Stanowi ryzyko dla zdrowia”

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

GIS wycofał kolejną partię popularnego oleju z ryżu. Jego spożywanie jest niebezpieczne dla zdrowia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze