Przejdź do treści

Alergicy, uważajcie na te rodzynki. GIS wydał ostrzeżenie

GIS ostrzega: rodzynki zawierające dwutlenek siarki
GIS ostrzega: w trzech partiach rodzynek sułtańskich Bakallino wykryto dwutlenek siarki/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: w trzech partiach rodzynek sułtańskich Bakallino wykryto dwutlenek siarki, choć etykieta produktu nie zawiera informacji o obecności tej substancji. Spożycie pokarmów zawierających siarczyny może być niebezpieczne dla osób uczulonych i astmatyków.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności – dwutlenek siarki w rodzinkach

Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu dwutlenku siarki (E220) w trzech partiach rodzynek sułtańskich Bakallino – choć zgodnie z etykietą nie zawierają one substancji konserwujących. Sanepid ostrzega, że spożycie produktu przez osoby uczulone na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach urzędowej kontroli żywności pobrała próbki z trzech partii produktu „Rodzynki sułtańskie, Bakallino, 400 g”. Stwierdziła w nich obecność dwutlenku siarki (na poziomie 13,3 mg/kg, 14,6 mg/kg i 17,5 mg/kg) – czytamy w komunikacie GIS-u

Mowa o partiach:

  • 945.0/88315B,
  • 903.0/87851B,
  • 10J.2006.71.

Zostały one wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A. Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny jeść rodzynek z wymienionych partii.

Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie. Atlanta Poland S.A. zwróciła się do Jeronimo Martins Polska S.A. o zablokowanie sprzedaży partii 945.0/88315B i 903.0/87851B do czasu otrzymania dodatkowych wyników badań. Bakalland S.A. otrzymała urzędowy zakaz wprowadzania do obrotu partii 10J.2006.71 – poinformował GIS.

Dwutlenek siarki – lepiej go unikać

Dwutlenek siarki w pożywieniu

Siarczyny znajdziemy najczęściej w winach i suszonych owocach, jednak są to konserwanty mogące występować także w wielu innych przetworach spożywczych, przede wszystkim owocowo-warzywnych. Dwutlenek siarki jest bowiem powszechnie stosowanym konserwantem i przeciwutleniaczem, zapobiegającym psuciu się żywności pod wpływem bakterii, grzybów i pleśni oraz chroniącym ją przed brązowieniem.

Dopuszczalne dzienne spożycie dwutlenku siarki wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała.

Choć większość osób nie odczuwa skutków po zjedzeniu produktów zawierających siarczyny, mogą być one jednak niebezpieczne dla zdrowia u osób nadwrażliwych na te związki, a także astmatyków.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiełbasa

GIS wycofał ze sprzedaży popularną kiełbasę z Lidla. Powodem obecność Salmonelli

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła /fot. iStock

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła

Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu / istock

Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu

Lody

Popularne lody wycofane ze sklepów. Powodem jest zanieczyszczony składnik

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Imbir w proszku

GIS wycofuje imbir w proszku ze sklepów. Może być groźny dla zdrowia

Herbata

GIS wycofuje popularną herbatę. Powodem zanieczyszczenie tlenkiem etylenu

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Kobieta trzyma w ręce szklankę piwa

Popularne piwo wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wystąpił błąd na linii produkcyjnej

Makarony wycofane ze sprzedaży

Makarony polskiej firmy wycofane ze sprzedaży. „Szkodliwe działanie na zdrowie człowieka”

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. „Wywiera szkodliwe działanie na organizm”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

GIS: w jajkach wykryto Salmonellę

Wykryto jajka skażone salmonellą. GIS wydał ostrzeżenie

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. "Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia"

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. „Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia”

GIS wycofał ze sprzedaży ser koryciński. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie