Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość – czym się różnią i jakie dolegliwości skórne mogą wywoływać?
Nierzadko zdarza się, że pojęcia alergia, nietolerancja, nadwrażliwość pokarmowa są używane zamiennie i nieprawidłowo. Dermatolożka z bloga Dermatolook postanowiła nieco usystematyzować informacje na ten temat i przedstawić różnice między poszczególnymi reakcjami organizmu na pokarmy.
Za blogiem Dermatolook stoi trójka dermatolożek: Marta Wieczorek, Julia Lanckorońska i Aleksandra Malewska. Specjalistki prowadzą wspólnie również profil na Instagramie poświęcony dermatologii, dzieląc się na nim swoją wiedzą medyczną i udzielając cennych rad w kwestiach związanych z pielęgnacją skóry. Tym razem swój wpis poświęciły zdefiniowaniu reakcji organizmu na pokarmy i ich wpływie na kondycję skóry.
Czym jest alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa?
Dermatolożka Julia Lanckorońska słusznie przyznała, że nietrudno pogubić się w szybkim zdefiniowaniu alergii, nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowej. Każdy z tych terminów wiąże się z niewłaściwą reakcją organizmu na pokarm, ale jednocześnie oznacza coś innego. Co więcej, potoczne rozumienie tych słów różni się istotnie od ich medycznego znaczenia. Specjalistka w swoim wpisie na Instagramie wyjaśniła pokrótce, jakie są między nimi różnice.
Alergia – jest to odpowiedź immunologiczna, kiedy wskutek spożycia określonego pokarmu układ odpornościowy tworzy przeciwciała IgE. Zazwyczaj następuje szybka reakcja – pojawia się obrzęk w obrębie twarzy, ust, języka, kichanie, a dolegliwości mogą przejść nawet we wstrząs anafilaktyczny.
Nietolerancja – najczęściej dotyczy laktozy, lecz także histaminy, fruktozy, kofeiny itd. Polega na dysfunkcji reakcji enzymatycznych wskutek których dochodzi do różnych reakcji, w zależności od dawki substancji i możliwości jej neutralizacji przez organizm. Objawy mogą być różne – od objawów brzusznych, przez katar sienny, po reakcje skórne typu pokrzywka
Nadwrażliwość – jest to reakcja organizmu z różnymi białkami wskutek czego nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgG. Przeciwciała powstają z opóźnieniem kilkudniowym, zazwyczaj 3-4 dni po spożyciu danego pokarmu – czytamy.
Niewłaściwe reakcje organizmu na pokarm a problemy skórne
Julia Lanckorońska omówiła również wpływ niewłaściwych reakcji organizmu na pokarm pod względem dermatologicznym. Przyznała, że tego typu reakcje często są niespecyficzne i mogą również objawiać się na skórze w postaci np. wyprysku, suchości, łuszczenia się, spuchniętych powiek i świądu. „Reakcje skórne mogą wystąpić kilka dni po spożyciu danego pokarmu, co utrudnia ustalenia ich dokładnej przyczyny w gabinecie lekarskim” – dodała.
RozwińPonadto – jak dowiadujemy się z wpisu dermatolożki – alergie i nietolerancje pokarmowe mogą nasilać wiele chorób dermatologicznych, z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Do tych chorób można zaliczyć m.in. atopowe zapalenie skóry, łysienie, trądzik różowaty, trądzik młodzieńczy, łojotokowe zapalenie skóry.
„Jeśli podejrzewasz, że któraś substancja w pokarmie może zaostrzyć dolegliwości skórne, przyjrzyj się temu dokładniej – odstaw daną substancje na okres dwóch tygodni i obserwuj skórę” – podpowiada dermatolożka.
Specjalistka zauważa, że kwestia nadwrażliwości pokarmowej w dermatologii jest bardzo złożona. „Ciężko jest wytypować konkretny pokarm na pierwszy rzut oka. Dlatego tak ważna jest współpraca z dermatologiem i dietetykiem, pamiętajmy o tym” – wyjaśnia.
Zobacz także
„Skóra jest bezpośrednim odbiorcą stresu. Stres może też pogorszyć łuszczycę, trądzik różowaty i wypryski”. Dermatolożka o wpływie stresu na skórę
„Zioła mają potężną moc. Przekonujemy się o tym każdego dnia”. Kwestionariusz urodowy: Kosmetyki DLA
Masz trądzik różowaty, ale pielęgnacja jest dla ciebie ciągłym wyzwaniem? Dermatolożka podpowiada, czego powinnaś unikać
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
„To, co widzimy na skórze, to wierzchołek góry lodowej”. O wyzwaniach psychodermatologii mówi dr Maja Czerwińska-Rogowska
„Rynek pracy i nie do końca przyjemne sytuacje randkowe, Tinderowe, mocno zweryfikowały moje patrzenie na świat. Skóra zaczęła być problemem mentalnym” – mówi Natalia chorująca na rogowca
Alergia pokarmowa – po tym ją rozpoznasz. Jakie badania wykonać?
się ten artykuł?