Przejdź do treści

Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość – czym się różnią i jakie dolegliwości skórne mogą wywoływać?

Kobieta trzyma w ręku smoothie bowl
Alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa - czym się różnią? / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nierzadko zdarza się, że pojęcia alergia, nietolerancja, nadwrażliwość pokarmowa są używane zamiennie i nieprawidłowo. Dermatolożka z bloga Dermatolook postanowiła nieco usystematyzować informacje na ten temat i przedstawić różnice między poszczególnymi reakcjami organizmu na pokarmy.

Za blogiem Dermatolook stoi trójka dermatolożek: Marta Wieczorek, Julia Lanckorońska i Aleksandra Malewska. Specjalistki prowadzą wspólnie również profil na Instagramie poświęcony dermatologii, dzieląc się na nim swoją wiedzą medyczną i udzielając cennych rad w kwestiach związanych z pielęgnacją skóry. Tym razem swój wpis poświęciły zdefiniowaniu reakcji organizmu na pokarmy i ich wpływie na kondycję skóry.

kobieta czyta etykietę

Czym jest alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa?

Dermatolożka Julia Lanckorońska słusznie przyznała, że nietrudno pogubić się w szybkim zdefiniowaniu alergii, nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowej. Każdy z tych terminów wiąże się z niewłaściwą reakcją organizmu na pokarm, ale jednocześnie oznacza coś innego. Co więcej, potoczne rozumienie tych słów różni się istotnie od ich medycznego znaczenia. Specjalistka w swoim wpisie na Instagramie wyjaśniła pokrótce, jakie są między nimi różnice.

Alergia – jest to odpowiedź immunologiczna, kiedy wskutek spożycia określonego pokarmu układ odpornościowy tworzy przeciwciała IgE. Zazwyczaj następuje szybka reakcja – pojawia się obrzęk w obrębie twarzy, ust, języka, kichanie, a dolegliwości mogą przejść nawet we wstrząs anafilaktyczny.

Nietolerancja – najczęściej dotyczy laktozy, lecz także histaminy, fruktozy, kofeiny itd. Polega na dysfunkcji reakcji enzymatycznych wskutek których dochodzi do różnych reakcji, w zależności od dawki substancji i możliwości jej neutralizacji przez organizm. Objawy mogą być różne – od objawów brzusznych, przez katar sienny, po reakcje skórne typu pokrzywka

Nadwrażliwość – jest to reakcja organizmu z różnymi białkami wskutek czego nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgG. Przeciwciała powstają z opóźnieniem kilkudniowym, zazwyczaj 3-4 dni po spożyciu danego pokarmu – czytamy.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Niewłaściwe reakcje organizmu na pokarm a problemy skórne

Julia Lanckorońska omówiła również wpływ niewłaściwych reakcji organizmu na pokarm pod względem dermatologicznym. Przyznała, że tego typu reakcje często są niespecyficzne i mogą również objawiać się na skórze w postaci np. wyprysku, suchości, łuszczenia się, spuchniętych powiek i świądu. „Reakcje skórne mogą wystąpić kilka dni po spożyciu danego pokarmu, co utrudnia ustalenia ich dokładnej przyczyny w gabinecie lekarskim” – dodała.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Ponadto – jak dowiadujemy się z wpisu dermatolożki – alergie i nietolerancje pokarmowe mogą nasilać wiele chorób dermatologicznych, z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Do tych chorób można zaliczyć m.in. atopowe zapalenie skóry, łysienie, trądzik różowaty, trądzik młodzieńczy, łojotokowe zapalenie skóry.

„Jeśli podejrzewasz, że któraś substancja w pokarmie może zaostrzyć dolegliwości skórne, przyjrzyj się temu dokładniej – odstaw daną substancje na okres dwóch tygodni i obserwuj skórę” – podpowiada dermatolożka.

Specjalistka zauważa, że kwestia nadwrażliwości pokarmowej w dermatologii jest bardzo złożona. „Ciężko jest wytypować konkretny pokarm na pierwszy rzut oka. Dlatego tak ważna jest współpraca z dermatologiem i dietetykiem, pamiętajmy o tym” – wyjaśnia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?