Przejdź do treści

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

Monika Mrozowska
Monika Mrozowska: "To zdrowie powinno być priorytetem, a nie kaloryfer na brzuchu za wszelką cenę" / MWMedia, fot. Paweł Wrzecion
Podoba Ci
się ten artykuł?

Monika Mrozowska dawniej znana była przede wszystkim jako gwiazda serialu „Rodzina zastępcza”. Dzisiaj to nie tylko aktorka, ale i promotorka zdrowego trybu życia, przede wszystkim ekologicznego odżywiania. Tym razem na swoim Instagramie zaproponowała przepis na nietypowe drugie śniadanie dla dzieci – zdrową wersję pizzy margherity. 

Monika Mrozowska niemal 20 lat temu przeszła na wegetarianizm. Jak wspomina, wtedy wzbudzało to wiele zdziwionych komentarzy i pytań o to, dlaczego przeszła na taką „dietę”. Ona za to podkreśla, że to nie żadna dieta, a zdrowy styl życia, dzięki któremu może „odrobinę oszukiwać zegar biologiczny„. Co więcej, to sposób odżywiania łaskawszy dla środowiska i bardziej ekologiczny. Mrozowska postawiła więc nie tylko kontynuować swoją karierę aktorską, ale i poświecić się i temu, co tak bardzo lubi – zdrowemu odżywianiu. Prowadzi warsztaty kulinarne, pisze książki, a na Instagramie przedstawia, jak ten ekologiczny styl życia wygląda u niej na co dzień. Ostatnio przyznała, że jej dzieci dostają na śniadanie… pizzę, ale oczywiście w lżejszej wersji. Sprawdźcie, jak ją przygotować w domu!

Monika Mrozowska w ciąży

Pizza margherita wg Moniki Mrozowskiej: składniki

Składniki na 2 średnie pizze:

Dodatki:

  • 2 mozzarelle
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Pizza margherita wg Moniki Mrozowskiej: sposób przygotowania

Zalej drożdże ciepłą wodą, dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól i zagnieć ciasto. Odstaw je na minimum 40 minut do wyrośnięcia, a następnie ponownie zagniataj.

Nagrzej piekarnik do maksimum – u Moniki Mrozowskiej było to 250ºC, w opcji góra i dół. Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na cienkie blaty i przełóż na blachę do pieczenia.

Przecier połącz z ziołami, cukrem, oliwą z oliwek i solą. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej połowę sosu na jeden z blatów, który jest na blasze. Dodaj kawałki porwanej mozzarelli i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 10 minut. I gotowe!

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?