8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty
22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Niestety statystyki dotyczące jej spożycia są mało optymistyczne – wciąż zbyt rzadko sięgamy po kranówkę, a za często po wodę butelkowaną. Polacy kupują 4,5 miliarda butelek wody rocznie, wydajemy na nią ponad 3 mld zł! Ekoaktywistka Sylwia Majcher wylicza największe mity na temat wody z kranu. Jeśli jeszcze nie jesteś do niej przekonana, przeczytaj koniecznie.
- Mit: tylko wodę z butelki można pić bezpiecznie
- Mit: woda z kranu nie nadaje się do picia bez gotowania i filtrowania
- Mit: woda przegotowana jest zdrowsza
- Mit: osad w czajniku brudzi wodę
- Mit: woda z kranu jest droga
- Mit: chlor w kranówce jest niebezpieczny dla zdrowia
- Mit: kranówka powoduje powstawanie kamieni nerkowych
- Mit: wodę z kranu trzeba filtrować
- Sylwia Majcher – kim jest?
Mit: tylko wodę z butelki można pić bezpiecznie
Jak pisze Sylwia Majcher, według badań naukowców z Politechniki Łódzkiej tylko 15 proc. wód butelkowanych, które przebadali, miało lepszy skład niż kranówka. W wodzie z kranu jest np. dwa razy więcej wapnia czy magnezu niż w zwykłej zamkniętej butelce. Aktywistka przypomina: woda mineralna jest wtedy, gdy zawiera minimum 1000 mg składników mineralnych na litr. Natomiast na sklepowych półkach najwięcej jest butelek z wodą średnio lub nisko zmineralizowaną.
Mit: woda z kranu nie nadaje się do picia bez gotowania i filtrowania
Sylwia Majcher podkreśla, że woda, która płynie z wodociągów do naszych kranów, podlega wielostopniowej filtracji, ozonowaniu i dezynfekcji, dlatego nie ma w niej szkodliwych drobnoustrojów. Próbki kranówki są regularnie badane. Woda jest poddawana analizie na obecność niebezpiecznych substancji, w dziale biologicznym badana pod kątem braku grzybów, bakterii i wirusów. Co więcej, w kranówce są wartościowe minerały: magnez, potas, sód, wapń.
Mit: woda przegotowana jest zdrowsza
„Przegotowanie powoduje wytrącenie minerałów – szczególnie wapnia i magnezu” – podkreśla Majcher. Dlatego gotowanie wody z kranu przed wypiciem jest wręcz niewskazane.
Mit: osad w czajniku brudzi wodę
Jak tłumaczy aktywistka, osad i kamień w czajniku oznaczają, że w wodzie występują jony wapnia. Wytrącają się one w czasie gotowania. I dodaje, że osadu wcale nie zostawia tylko woda bez składników mineralnych.
Mit: woda z kranu jest droga
„Na pewno jest 100 razy tańsza od tej z butelki, na którą Polacy wydają rocznie ok. 3 mld zł. Wyrzucamy potem 4,5 mld opakowań. Tylko niespełna 1 mld trafia do recyklingu” – wylicza Majcher.
Blogerka zauważa, że do wyprodukowania jednej butelki PET potrzeba aż 26 litrów wody, a w tym czasie do atmosfery przedostaje się 0,5 kg CO2.
Mit: chlor w kranówce jest niebezpieczny dla zdrowia
Chlor to środek do dezynfekcji, który zabija bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy – tłumaczy Majcher. Podkreśla, że jest on stosowany w bezpiecznych dawkach i nam nie szkodzi.
Mit: kranówka powoduje powstawanie kamieni nerkowych
„Powstawanie kamieni w organizmie człowieka wynika głównie z zaburzeń metabolizmu i nie ma związku z twardością spożywanej wody” – zaznacza aktywistka.
I wyjaśnia, czym właściwie są kamienie w organizmie człowieka: to złogi z nierozpuszczalnych szczawianów, moczanów, fosforanów, struwitu lub cholesterolu.
Mit: wodę z kranu trzeba filtrować
Wody z kranu nie trzeba filtrować, bo odbywa się to w stacjach uzdatniania wody. Jak tłumaczy Sylwia Majcher, usuwane są z niej zawiesiny, nadmiar związków żelaza i magnanu.
„Dodatkowe filtrowanie jej w domu usuwa z wody wszystkie minerały. W niewłaściwie używanych dzbankach filtrujących mogą także namnażać się bakterie” – podkreśla aktywistka.
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 21 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
RozwińPolecamy
Przegląd saturatorów do wody i napojów gazowanych – które wybrać?
Zmagasz się z insulinoopornością? To wydarzenie jest dla ciebie. „Jedz i chudnij, mając insulinooporność” z udziałem Klaudii Łakomej już 28 lutego!
Czy cukrzyk może pić kawę? Jak wpływa ona na poziom glukozy?
„Wypiłam za dużo wody. Zalałam swój system i utonęłam”. Brooke Shield o problemach zdrowotnych
się ten artykuł?