Przejdź do treści

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Powszechnie uważa się, że niskokaloryczne potrawy zawierają mało składników odżywczych. To bardzo popularny mit, o którym warto raz na zawsze zapomnieć. 

Postaw na zbilansowaną dietę

Wiele z dań, które można przyrządzić bez zbędnego tłuszczu, węglowodanów i cukru, posiada niesamowite właściwości. Należy odpowiednio dobierać składniki oraz jeść regularnie, aby niskokaloryczna dieta mogła prawidłowo zadziałać. Jeśli dodatkowo uprawiasz jakiś sport, nie jesz przed snem oraz uzupełniasz posiłki właściwą ilością płynów, możesz śmiało powiedzieć, że prowadzisz zdrowy styl życia.

Dowiedz się, jakie jedzenie powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość składników odżywczych.

Dieta niskokaloryczna

Wybierz te składniki, nie pożałujesz

  • Czosnek (4 kcal/ząbek)

Dobrze znany środek przeciwzapalny, który pomaga w przeziębieniu i innych nieprzyjemnych objawach. Chociaż nie wszyscy akceptują jego zapach, to zawiera dużo potasu i przeciwutleniaczy.

  • Rukola (5 kcal/kubek)

Dodatek do każdego dania, który pomaga dobrze funkcjonować układowi nerwowemu. W dodatku zawiera przeciwutleniacze, witaminę K, wapń, kwas foliowy i ważny błonnik.

  • Rosół (5,5 kcal/kubek)

Częste spożywanie rosołu sprawia, że do organizmu dostaje się więcej białka i błonnika. Dzięki płynnej konsystencji, tkanki lepiej wchłaniają składniki odżywcze. Część badań wykryła w rosole dużą ilość wapnia, magnezu i fosforu.

  • Seler naciowy (6 kcal średnia łodyga)

Zawiera bardzo dużą ilość wody, co sprawia, że posiada bardzo mało kalorii, a dodatkowo nawadnia. Nie zostało jasno stwierdzone, czy seler zapewnia tzw. „ujemne kalorie”. Nie zmienia to faktu, że jest zdrowy i cenny dla organizmu.

  • Jarmuż (6 kcal/ kubek)

Wspaniały dodatek do sałatek i innych potraw. Choć trzeba dać sobie trochę czasu, by przekonać się do jego gorzkiego smaku, to jego właściwości powinny być przekonujące od razu. Bogaty w witaminę K, witaminę C, wapń i błonnik jest bardzo ważny dla kości, skóry i serca. Idealnie nadaje się jako zamiennik chipsów. Wystarczy polać go oliwą, doprawić solą i włożyć do piekarnika.

Szpinak nie dość, że jest dobry zarówno na surowo, jak i smażony, to ma wiele cennych właściwości. Niska liczba kalorii, dużo beta-karotenu, który odpowiada za dobry wzrok, a także wiele witamin i innych pierwiastków. W dodatku jego spożywanie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, dzięki zawartości cennych przeciwutleniaczy.

  • Ogórki (8 kcal/pół kubka)

Zawsze orzeźwiające, dzięki dużej zawartości wody i świetny dodatek do wielu potraw. Potas, błonnik i witamina K to główne składniki odżywcze w ogórkach, które pomagają w krzepliwości krwi.

  • Grzyby świeże (9,5 kcal/pół kubka)

Grzyby są świetnym zamiennikiem mięsa. Mają specyficzną konsystencję, która pozwala troszkę oszukać zmysły. Istnieje wiele gatunków grzybów i każde nadają się do innych potraw. To, co jednak najważniejsze w ich jedzeniu, to spora dawka miedzi oraz witaminy B. Miedź odpowiedzialna jest za prawidłową budowę i wzmocnienie kości.

 

Źródło: livestrong

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami