Przejdź do treści

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Powszechnie uważa się, że niskokaloryczne potrawy zawierają mało składników odżywczych. To bardzo popularny mit, o którym warto raz na zawsze zapomnieć. 

Postaw na zbilansowaną dietę

Wiele z dań, które można przyrządzić bez zbędnego tłuszczu, węglowodanów i cukru, posiada niesamowite właściwości. Należy odpowiednio dobierać składniki oraz jeść regularnie, aby niskokaloryczna dieta mogła prawidłowo zadziałać. Jeśli dodatkowo uprawiasz jakiś sport, nie jesz przed snem oraz uzupełniasz posiłki właściwą ilością płynów, możesz śmiało powiedzieć, że prowadzisz zdrowy styl życia.

Dowiedz się, jakie jedzenie powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość składników odżywczych.

Dieta niskokaloryczna

Wybierz te składniki, nie pożałujesz

  • Czosnek (4 kcal/ząbek)

Dobrze znany środek przeciwzapalny, który pomaga w przeziębieniu i innych nieprzyjemnych objawach. Chociaż nie wszyscy akceptują jego zapach, to zawiera dużo potasu i przeciwutleniaczy.

  • Rukola (5 kcal/kubek)

Dodatek do każdego dania, który pomaga dobrze funkcjonować układowi nerwowemu. W dodatku zawiera przeciwutleniacze, witaminę K, wapń, kwas foliowy i ważny błonnik.

  • Rosół (5,5 kcal/kubek)

Częste spożywanie rosołu sprawia, że do organizmu dostaje się więcej białka i błonnika. Dzięki płynnej konsystencji, tkanki lepiej wchłaniają składniki odżywcze. Część badań wykryła w rosole dużą ilość wapnia, magnezu i fosforu.

  • Seler naciowy (6 kcal średnia łodyga)

Zawiera bardzo dużą ilość wody, co sprawia, że posiada bardzo mało kalorii, a dodatkowo nawadnia. Nie zostało jasno stwierdzone, czy seler zapewnia tzw. „ujemne kalorie”. Nie zmienia to faktu, że jest zdrowy i cenny dla organizmu.

  • Jarmuż (6 kcal/ kubek)

Wspaniały dodatek do sałatek i innych potraw. Choć trzeba dać sobie trochę czasu, by przekonać się do jego gorzkiego smaku, to jego właściwości powinny być przekonujące od razu. Bogaty w witaminę K, witaminę C, wapń i błonnik jest bardzo ważny dla kości, skóry i serca. Idealnie nadaje się jako zamiennik chipsów. Wystarczy polać go oliwą, doprawić solą i włożyć do piekarnika.

Szpinak nie dość, że jest dobry zarówno na surowo, jak i smażony, to ma wiele cennych właściwości. Niska liczba kalorii, dużo beta-karotenu, który odpowiada za dobry wzrok, a także wiele witamin i innych pierwiastków. W dodatku jego spożywanie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, dzięki zawartości cennych przeciwutleniaczy.

  • Ogórki (8 kcal/pół kubka)

Zawsze orzeźwiające, dzięki dużej zawartości wody i świetny dodatek do wielu potraw. Potas, błonnik i witamina K to główne składniki odżywcze w ogórkach, które pomagają w krzepliwości krwi.

  • Grzyby świeże (9,5 kcal/pół kubka)

Grzyby są świetnym zamiennikiem mięsa. Mają specyficzną konsystencję, która pozwala troszkę oszukać zmysły. Istnieje wiele gatunków grzybów i każde nadają się do innych potraw. To, co jednak najważniejsze w ich jedzeniu, to spora dawka miedzi oraz witaminy B. Miedź odpowiedzialna jest za prawidłową budowę i wzmocnienie kości.

 

Źródło: livestrong

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie