Przejdź do treści

5 sposobów na poprawę pracy jelit

5 sposobów na poprawę pracy jelit
`5 sposobów na poprawę pracy jelit Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Prawidłowa praca jelit uwarunkowana jest ich właściwą perystaltyką, czyli obecnością naturalnych, automatycznych skurczów mięśni gładkich w ścianie jelit. Zarówno zbyt szybka, jak i zbyt wolna perystaltyka może powodować dolegliwości i dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego.

Wzmożona perystaltyka jelit prowadzi do biegunek, a co za tym idzie do odwodnienia. Stan taki wymaga pilnej konsultacji z lekarzem, ponieważ może spowodować spadek ciśnienia i omdlenia. Zbyt wolna perystaltyka jelit powoduje zaparcia i towarzyszący im dyskomfort, bóle brzucha, wzdęcia i gazy. Nieprawidłowa praca jelit dotyka ludzi w każdym wieku i, w przeważającej większości przypadków, jest spowodowana nieprawidłowymi nawykami.

Jeśli wykluczono wszystkie choroby mogące powodować nieprawidłową pracę jelit, a dyskomfort przewodu pokarmowego wciąż się utrzymuje, spróbuj wykorzystać sposoby na wspomaganie pracy przewodu pokarmowego.

Zadbaj o regularną aktywność fizyczną

Według badań aż 50 proc. dorosłych Polaków nie uprawia sportu, a to właśnie aktywność fizyczna jest filarem dobrego samopoczucia. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje 150 minut tygodniowo umiarkowanej aktywności fizycznej o charakterze aerobowym (spacer, bieganie, pływanie, jazda na rowerze), a zatem już ok. 20 minut wysiłku fizycznego dziennie przynosi nam wymierne korzyści zdrowotne.

  • Regularnie uprawiany sport o umiarkowanym natężeniu usprawnia pracę jelit, regulując ich perystaltykę i zapobiegając zaparciom. W badaniach nad czynnikami chroniącymi przed rakiem jelita grubego prowadzonymi w Mayo Clinic również istotną rolę wysiłku fizycznego w profilaktyce raka jelita grubego, kamicy żółciowej oraz choroby wrzodowej dwunastnicy.
  • Aktywność fizyczna chroni również przed otyłością, która wpływa negatywnie na pracę jelit. Warto również zwrócić uwagę na ćwiczenia mięśni brzucha, które stymulują motorykę przewodu pokarmowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Truskawki - produkty bogate w błonnik

Prawidłowa dieta

Nasza dieta ma najbardziej istotny wpływ na pracę jelit. Negatywnie na perystaltykę wpływają przede wszystkim produkty wysoko przetworzone – fast food, słodycze, gotowa żywność, tłuste i smażone potrawy mogą powodować problemy z wypróżnianiem, gazy i wzdęcia.

Istotną rolę w prawidłowej diecie odgrywają warzywa i owoce. Zgodnie z piramidą żywienia powinny one stanowić bazę naszej diety i być spożywane co najmniej 4 razy dziennie. Warzywa i owoce są cennym źródłem błonnika regulującego pracę jelit, a także witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Warto również pamiętać o włączeniu do diety kiszonek, które poza wszystkimi zaletami warzyw i owoców są również naturalnymi probiotykami regulującymi mikroflorę jelitową, której prawidłowy skład ma kluczowe znaczenie dla pracy naszych jelit.

Wybierając źródło węglowodanów warto zwrócić uwagę na węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste pieczywo, kasze, czy brązowy ryż. Takie produkty dają poczucie sytości przez dłuższy czas, a więc zapobiegają nadmiernej podaży kalorii, a także zawierają naturalny błonnik, który nie tylko reguluje pracę jelit, ale także przyczynia się do obniżenia cholesterolu, ciśnienia tętniczego i glukozy we krwi. Według norm WHO zalecana dzienna podaż błonnika wynosi ok. 20-40 g na dobę, a jej przekroczenie może skutkować wzdęciami i bólami brzucha, a w dłuższej perspektywie niedoborami żelaza, wapnia i cynku. Nie należy zatem spożywać błonnika w postaci suplementów, a raczej dbać o zbilansowaną dietę bogatą w warzywa i węglowodany złożone, dzięki czemu zapewnimy organizmowi potrzebną dawkę błonnika.

Należy zwrócić także uwagę na mleko i jego przetwory. Produkty mleczne mogą powodować wzdęcia i biegunki u osób z nietolerancją laktozy. Wynika ona z niedostatecznej ilości lub aktywności enzymu rozkładającego laktozę – laktazy. W takiej sytuacji nie należy jednak rezygnować z produktów mlecznych, ale wybierać te bez laktozy. Przetwory mleczne takie jak jogurty, kefiry i twarogi przyczyniają się do rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej wspomagającej pracę jelit.

Jak znaleźć idealną dietę?

Pij wodę

Pij minimum 2 litry wody dziennie. Odwodnienie może przyczyniać się do powstawania zaparć i wzdęć brzucha. Odpowiednia ilość przyjmowanych płynów powoduje, że treść jelitowa nie jest zbita i trudna do wydalenia, co zapobiega zaparciom. Odpowiednie nawodnienie ma również korzystny wpływ na samopoczucie, układ sercowo-naczyniowy oraz kondycję skóry, włosów i paznokci.

Unikaj stresu

Stres ma negatywny wpływ na każdy aspekt naszego zdrowia. W przypadku przewodu pokarmowego jego wpływ jest osobniczo zmienny – może powodować biegunki, lub przeciwnie, zaparcia. Wywołuje również ból i skurcze jelit, ponieważ adrenalina wydzielana w sytuacjach stresowych powoduje ich niedokrwienie i niedotlenienie.

Zobacz też: 6 skutecznych sposobów na rozładowanie stresu.

Jak kontrolować stres?

Oddychaj prawidłowo

Udowodniono, że głębokie oddychanie torem brzusznym powoduje stymulację ściany jelita, wspomagając ich prace. Oddychanie przeponą wymaga na początku nieco uwagi i treningu, jednak po pewnym czasie przychodzi ono z łatwością. Oddech przeponowy wpływa korzystnie nie tylko na perystaltykę jelit, ale także na koncentrację uwagi i dotlenienie wszystkich komórek organizmu.

Źródła:

  1. Physical Activity and Colon Cancer Risk, Maria Gerhardsson, Birgitta Floderus, Staffan Norell, International Journal of Epidemiology
  2. Rola terapii probiotycznej w profilaktyce i leczeniu zaparć, Angelika Kargulewicz, Food Forum
  3. Diet, gut microbiota and immune responses, Kendle M Maslowski & Charles R Mackay, Nature Immunology
  4. Diet-induced extinctions in the gut microbiota compound over generations, Erica D. Sonnenburg, Samuel A. Smits, Mikhail Tikhonov, Steven K. Higginbottom, Ned S. Wingreen &Justin L. Sonnenburg, Nature
  5. Stress and the digestive system, Michel H, Blanc, L’encephale
  6. Gastroenterologia przewodnik ekspertów Mount Sinai, Tom 1, Bruce E. Sands
  7. Interna Szczeklika 2019, Gajewski, Szczeklik, MP ]

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Metoda 5R pomoże na problemy z jelitami / istock

Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

×