Przejdź do treści

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Większości z nas pokrzywy kojarzą się z nieprzyjemnym pieczeniem po poparzeniu na spacerze. Ale, jak się okazuje, warto odczarować ich obraz. Bo choć to chwast, to bardzo zdrowy i pożyteczny! Co można zrobić z pokrzywy? Podpowiada eko-aktywistka i blogerka Sylwia Majcher.

Królowa Pokrzywa

Pokrzywa to, jak pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher, zioło nazywane przez Hipokratesa królową. Podkreśla, że do zerwania najlepsza jest właśnie teraz, w majowym rozkwicie.

„Najwięcej mocy mają młode listki. Do wykorzystania nadają się od razu lub do ususzenia na potem” – podpowiada eko aktywistka i wymienia dlaczego pokrzywa to „samo dobro w darmowej ofercie”:

  • oczyszcza,
  • działa przeciwzapalnie,
  • łagodzi ból,
  • wzmacnia organizm,
  • likwiduje obrzęki,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • wspiera przemianę materii,
  • poprawia kondycję włosów i paznokci,
  • dodaje energii,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • ma dużo wapnia, magnezu, żelaza, krzemu i cynku.
Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

5 sposobów na pokrzywę

Co można zrobić z pokrzywy? Naprawdę jest w czym wybierać:

  • można z niej parzyć herbaty,
  • dodawać do sałatek, klusek, zapiekanek i jajecznicy;
  • robić z niej sok – wystarczy zalać pokrzywę gorącą, przegotowaną wodą, a potem zmielić ją i odcisnąć przez gazę.

Sylwia Majcher proponuje pięć przepisów z pokrzywą w roli głównej.

  1. Koktajl – opłukane liście zmiksuj z dodatkiem jabłka.
  2. Napar – opłukane liście zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 10 minut.
  3. Liście w ciecie naleśnikowym – zanurzone i usmażone świetne są z truskawkami i cukrem pudrem.
  4. Sos do ziemniaków lub makaronu – liście podsmażone na oliwie z czosnkiem, płatkami drożdżowymi lub parmezanem.
  5. Suszone – opłukane trzeba rozłożyć na papierze i zostawić w suchym, ciemnym miejscu. Po ususzeniu przechowuj w słoiku.
3 marki roślinne, które pokochałyśmy: From Plants, SVOJE i Roślinne Przestrzenie

Jak i gdzie zrywać pokrzywę?

Zastanawiasz się, gdzie możesz znaleźć pokrzywę i w jaki sposób najlepiej ją zrywać? Podpowiada Sylwia Majcher:

  1. Najlepiej z dala od ulic, dobre są łąki, polne drogi, las. Można ją też hodować w doniczce na balkonie.
  2. Warto zabezpieczyć dłonie – eko-aktywistka poleca zimowe rękawiczki. Liście dobrze jest wrzucać do bawełnianego czy papierowego woreczka, a w domu rozłożyć.
  3. Do koktajlu, sałatki czy naparu dobrze zbierać liście ze szczytu rośliny – 2-3 piętra. Całe pędy przydadzą się np. nalewek.
  4. Pokrzywa sparzona gorącą wodą przestaje parzyć. Najwygodniej myć ją z liśćmi skierowanymi w dół.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 22 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.