3 min.
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie / iStock
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Większości z nas pokrzywy kojarzą się z nieprzyjemnym pieczeniem po poparzeniu na spacerze. Ale, jak się okazuje, warto odczarować ich obraz. Bo choć to chwast, to bardzo zdrowy i pożyteczny! Co można zrobić z pokrzywy? Podpowiada eko-aktywistka i blogerka Sylwia Majcher.
Spis treści
Królowa Pokrzywa
Pokrzywa to, jak pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher, zioło nazywane przez Hipokratesa królową. Podkreśla, że do zerwania najlepsza jest właśnie teraz, w majowym rozkwicie.
„Najwięcej mocy mają młode listki. Do wykorzystania nadają się od razu lub do ususzenia na potem” – podpowiada eko aktywistka i wymienia dlaczego pokrzywa to „samo dobro w darmowej ofercie”:
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
5 sposobów na pokrzywę
Co można zrobić z pokrzywy? Naprawdę jest w czym wybierać:
- można z niej parzyć herbaty,
- dodawać do sałatek, klusek, zapiekanek i jajecznicy;
- robić z niej sok – wystarczy zalać pokrzywę gorącą, przegotowaną wodą, a potem zmielić ją i odcisnąć przez gazę.
Sylwia Majcher proponuje pięć przepisów z pokrzywą w roli głównej.
- Koktajl – opłukane liście zmiksuj z dodatkiem jabłka.
- Napar – opłukane liście zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 10 minut.
- Liście w ciecie naleśnikowym – zanurzone i usmażone świetne są z truskawkami i cukrem pudrem.
- Sos do ziemniaków lub makaronu – liście podsmażone na oliwie z czosnkiem, płatkami drożdżowymi lub parmezanem.
- Suszone – opłukane trzeba rozłożyć na papierze i zostawić w suchym, ciemnym miejscu. Po ususzeniu przechowuj w słoiku.
Jak i gdzie zrywać pokrzywę?
Zastanawiasz się, gdzie możesz znaleźć pokrzywę i w jaki sposób najlepiej ją zrywać? Podpowiada Sylwia Majcher:
- Najlepiej z dala od ulic, dobre są łąki, polne drogi, las. Można ją też hodować w doniczce na balkonie.
- Warto zabezpieczyć dłonie – eko-aktywistka poleca zimowe rękawiczki. Liście dobrze jest wrzucać do bawełnianego czy papierowego woreczka, a w domu rozłożyć.
- Do koktajlu, sałatki czy naparu dobrze zbierać liście ze szczytu rośliny – 2-3 piętra. Całe pędy przydadzą się np. nalewek.
- Pokrzywa sparzona gorącą wodą przestaje parzyć. Najwygodniej myć ją z liśćmi skierowanymi w dół.
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 22 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także

„Każda roślina jest cenna i użyteczna. Dotyczy to również tych uznawanych za niepożądane na trawnikach czy w ogrodach”

„Wiedźma to nie stara, zła, szpetna kobieta, mająca związek z siłami nieczystymi. Wiedźma to kobieta, która ma wiedzę” – mówi Agnieszka Waszak, zawodowa wiedźma

„Zawsze, w każdym miejscu są rośliny, dzikie warzywa, które możemy zjeść. One są wszędzie, tylko my ich nie widzimy” – mówi Justyna Pargieła, ziołoznawca
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022