Przejdź do treści

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Większości z nas pokrzywy kojarzą się z nieprzyjemnym pieczeniem po poparzeniu na spacerze. Ale, jak się okazuje, warto odczarować ich obraz. Bo choć to chwast, to bardzo zdrowy i pożyteczny! Co można zrobić z pokrzywy? Podpowiada eko-aktywistka i blogerka Sylwia Majcher.

Królowa Pokrzywa

Pokrzywa to, jak pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher, zioło nazywane przez Hipokratesa królową. Podkreśla, że do zerwania najlepsza jest właśnie teraz, w majowym rozkwicie.

„Najwięcej mocy mają młode listki. Do wykorzystania nadają się od razu lub do ususzenia na potem” – podpowiada eko aktywistka i wymienia dlaczego pokrzywa to „samo dobro w darmowej ofercie”:

  • oczyszcza,
  • działa przeciwzapalnie,
  • łagodzi ból,
  • wzmacnia organizm,
  • likwiduje obrzęki,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • wspiera przemianę materii,
  • poprawia kondycję włosów i paznokci,
  • dodaje energii,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • ma dużo wapnia, magnezu, żelaza, krzemu i cynku.
Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

5 sposobów na pokrzywę

Co można zrobić z pokrzywy? Naprawdę jest w czym wybierać:

  • można z niej parzyć herbaty,
  • dodawać do sałatek, klusek, zapiekanek i jajecznicy;
  • robić z niej sok – wystarczy zalać pokrzywę gorącą, przegotowaną wodą, a potem zmielić ją i odcisnąć przez gazę.

Sylwia Majcher proponuje pięć przepisów z pokrzywą w roli głównej.

  1. Koktajl – opłukane liście zmiksuj z dodatkiem jabłka.
  2. Napar – opłukane liście zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 10 minut.
  3. Liście w ciecie naleśnikowym – zanurzone i usmażone świetne są z truskawkami i cukrem pudrem.
  4. Sos do ziemniaków lub makaronu – liście podsmażone na oliwie z czosnkiem, płatkami drożdżowymi lub parmezanem.
  5. Suszone – opłukane trzeba rozłożyć na papierze i zostawić w suchym, ciemnym miejscu. Po ususzeniu przechowuj w słoiku.
3 marki roślinne, które pokochałyśmy: From Plants, SVOJE i Roślinne Przestrzenie

Jak i gdzie zrywać pokrzywę?

Zastanawiasz się, gdzie możesz znaleźć pokrzywę i w jaki sposób najlepiej ją zrywać? Podpowiada Sylwia Majcher:

  1. Najlepiej z dala od ulic, dobre są łąki, polne drogi, las. Można ją też hodować w doniczce na balkonie.
  2. Warto zabezpieczyć dłonie – eko-aktywistka poleca zimowe rękawiczki. Liście dobrze jest wrzucać do bawełnianego czy papierowego woreczka, a w domu rozłożyć.
  3. Do koktajlu, sałatki czy naparu dobrze zbierać liście ze szczytu rośliny – 2-3 piętra. Całe pędy przydadzą się np. nalewek.
  4. Pokrzywa sparzona gorącą wodą przestaje parzyć. Najwygodniej myć ją z liśćmi skierowanymi w dół.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 22 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Justyna Pargieła

„Przywróćmy olej makowy do naszej kuchni i łazienki! Skóra, kości, żyły, tętnice, nerki, wątroba i układ pokarmowy będą wdzięczne” – mówi ziołoznawca Justyna Pargieła

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? Jakie ma właściwości?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Kwiat dziewanny

Jadalne kwiaty – sprawdź, które możesz dodać do swojej diety

Płodność / rawpixel

Jak poprawić płodność i przygotować się do ciąży? Naturopatka ma kilka rad

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol