Przejdź do treści

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Zwróć uwagę na te sygnały, może się okazać, że nie tolerujesz glutenu Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Nietolerancja glutenu jest schorzeniem, które dopiero od niedawna weszło do naszej świadomości, a nie wszystkie chore osoby sobie z tego zdają sprawę. Problematyczne jest to, że objawy nietolerancji pokrywają się z objawami wielu chorób i często tracimy czas na szukanie przyczyny nie tam, gdzie potrzeba. Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Jest ich sporo, a niektóre z nich możesz przeoczyć.

Nietolerancja glutenu – co to oznacza?

Gluten jest naturalnym białkiem, które znajduje się w zbożach. Znajdziemy go zatem produktach zbożowych – najwięcej jest go w pszenicy, a zbożami, które w składzie nie mają glutenu są owies, ryż i kukurydza. Jednak osoby z nietolerancją na gluten muszą nie tylko pilnować swojej diety, ale także ewentualnych zanieczyszczeń krzyżowych. Co to znaczy? Jeśli zakład produkcyjny, w którym produkuje się płatki kukurydziane, zajmuje się także produkcją produktów z glutenem, to może on w niewielkich ilościach zostać na przykład na taśmach transportowych i dochodzi do skażenia glutenem produktów, które teoretycznie są bezglutenowe.

Nietolerancja na gluten ma liczne objawy, głównie ze strony układu pokarmowego. Z kolei celiakia to nie tylko złe samopoczucie od czasu do czasu. To groźna choroba, która może doprowadzić na przykład do raka jelita grubego. Spożycie glutenu wiąże  się bowiem z niszczeniem kosmków jelitowych i gorszym wchłanianiem składników odżywczych.

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Objawy nietolerancji

Jeśli występuje u ciebie któryś z tych objawów, koniecznie skontaktuj się z lekarzem i sprawdź, czy nie masz nietolerancji na gluten. Wykonanie testu jest bardzo proste, a jeśli gluten powoduje u ciebie problemy, to bardzo szybko poczujesz się lepiej.

  • Problemy z trawieniem

Wiele rzeczy może powodować problemy ze strony układu trawiennego, ale jeśli występują u ciebie takie objawy, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia i często bóle brzucha – warto sprawdzić, czy nie masz nietolerancji na gluten. Objawy mogą obejmować także wymioty, nudności, częste wydalanie gazów, uczucie ciężkości w brzuchu. Objawy ze strony układu trawiennego częściej dotykają dzieci, niż dorosłych, ale warto mimo wszystko to sprawdzić.

Często  pojawiający się ból głowy to niekoniecznie migrena… to może być także nietolerancja glutenu. Badania pokazują, że bólów głowy doświadcza aż 30 proc. osób z celiakią i aż 56 proc. osób, które mają nadwrażliwość na gluten. Jeśli więc głowa boli cię podejrzanie często, a badania nie wskazują na żadne objawy ze strony układu nerwowego czy kręgosłupa, to być może problem zaczyna się w twoich jelitach.

  • Objawy niedożywienia

Mimo tego, że jesz regularnie, to tracisz na wadze, wyglądasz i czujesz się źle, a włosy wypadają ci garściami? Objawy niedożywienia mogą pojawiać się w celiakii, ponieważ ta choroba autoimmunologiczna sprawia, że twój organizm niszczy kosmki jelitowe, które mają ważną rolę wychwytywania składników odżywczych z jedzenia.

  • Problemy z zajściem w ciążę

Problemy z płodnością mogą mieć przyczynę w celiakii i – mimo że jest to nadal przedmiotem debaty – to jest coraz więcej dowodów na potwierdzenie tej tezy. Badania pokazują, że kobiety cierpiące na nietolerancję glutenu o wiele częściej mają nietypowe miesiączki, co przekładać się może na problemy z zajściem w ciążę, powtarzające się poronienia i przedwczesne porody.

  • Problemy skórne

Wysypki i rumienie pojawiają się na twojej skórze bez wyraźnego powodu? Może problemem jest właśnie gluten . W medycynie znana jest choroba Dermatitis herpetiformis – choroba Duhringa. Powoduje ona zmiany skórne o różnym typie, mogą być swędzące i najczęściej pojawiają się na łokciach, kończynach, karku. Główną rolę w rozwoju choroby powoduje właśnie nietolerancja glutenu. Osoby u których rozwinęła się choroba Duhringa zwykle nie mają żadnych objawów ze strony układu pokarmowego. Jedyną metodą leczenia jest wprowadzenie i przestrzeganie diety bezglutenowej.

Inne objawy, które mogą być wiązane z nietolerancją glutenu to np. problemy z wchłanianiem żelaza (a co za tym idzie – anemia), ból i zapalenie stawów, niepokój, depresja czy problemy z jamą ustną i zębami. Nietolerancja może dawać bardzo nietypowe objawy, których nie połączylibyśmy z tym schorzeniem.

 

Źródło: eatthis

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami