Przejdź do treści

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Zwróć uwagę na te sygnały, może się okazać, że nie tolerujesz glutenu Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet
Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Nietolerancja glutenu jest schorzeniem, które dopiero od niedawna weszło do naszej świadomości, a nie wszystkie chore osoby sobie z tego zdają sprawę. Problematyczne jest to, że objawy nietolerancji pokrywają się z objawami wielu chorób i często tracimy czas na szukanie przyczyny nie tam, gdzie potrzeba. Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Jest ich sporo, a niektóre z nich możesz przeoczyć.

Nietolerancja glutenu – co to oznacza?

Gluten jest naturalnym białkiem, które znajduje się w zbożach. Znajdziemy go zatem produktach zbożowych – najwięcej jest go w pszenicy, a zbożami, które w składzie nie mają glutenu są owies, ryż i kukurydza. Jednak osoby z nietolerancją na gluten muszą nie tylko pilnować swojej diety, ale także ewentualnych zanieczyszczeń krzyżowych. Co to znaczy? Jeśli zakład produkcyjny, w którym produkuje się płatki kukurydziane, zajmuje się także produkcją produktów z glutenem, to może on w niewielkich ilościach zostać na przykład na taśmach transportowych i dochodzi do skażenia glutenem produktów, które teoretycznie są bezglutenowe.

Nietolerancja na gluten ma liczne objawy, głównie ze strony układu pokarmowego. Z kolei celiakia to nie tylko złe samopoczucie od czasu do czasu. To groźna choroba, która może doprowadzić na przykład do raka jelita grubego. Spożycie glutenu wiąże  się bowiem z niszczeniem kosmków jelitowych i gorszym wchłanianiem składników odżywczych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Objawy nietolerancji

Jeśli występuje u ciebie któryś z tych objawów, koniecznie skontaktuj się z lekarzem i sprawdź, czy nie masz nietolerancji na gluten. Wykonanie testu jest bardzo proste, a jeśli gluten powoduje u ciebie problemy, to bardzo szybko poczujesz się lepiej.

  • Problemy z trawieniem

Wiele rzeczy może powodować problemy ze strony układu trawiennego, ale jeśli występują u ciebie takie objawy, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia i często bóle brzucha – warto sprawdzić, czy nie masz nietolerancji na gluten. Objawy mogą obejmować także wymioty, nudności, częste wydalanie gazów, uczucie ciężkości w brzuchu. Objawy ze strony układu trawiennego częściej dotykają dzieci, niż dorosłych, ale warto mimo wszystko to sprawdzić.

Często  pojawiający się ból głowy to niekoniecznie migrena… to może być także nietolerancja glutenu. Badania pokazują, że bólów głowy doświadcza aż 30 proc. osób z celiakią i aż 56 proc. osób, które mają nadwrażliwość na gluten. Jeśli więc głowa boli cię podejrzanie często, a badania nie wskazują na żadne objawy ze strony układu nerwowego czy kręgosłupa, to być może problem zaczyna się w twoich jelitach.

  • Objawy niedożywienia

Mimo tego, że jesz regularnie, to tracisz na wadze, wyglądasz i czujesz się źle, a włosy wypadają ci garściami? Objawy niedożywienia mogą pojawiać się w celiakii, ponieważ ta choroba autoimmunologiczna sprawia, że twój organizm niszczy kosmki jelitowe, które mają ważną rolę wychwytywania składników odżywczych z jedzenia.

  • Problemy z zajściem w ciążę

Problemy z płodnością mogą mieć przyczynę w celiakii i – mimo że jest to nadal przedmiotem debaty – to jest coraz więcej dowodów na potwierdzenie tej tezy. Badania pokazują, że kobiety cierpiące na nietolerancję glutenu o wiele częściej mają nietypowe miesiączki, co przekładać się może na problemy z zajściem w ciążę, powtarzające się poronienia i przedwczesne porody.

  • Problemy skórne

Wysypki i rumienie pojawiają się na twojej skórze bez wyraźnego powodu? Może problemem jest właśnie gluten . W medycynie znana jest choroba Dermatitis herpetiformis – choroba Duhringa. Powoduje ona zmiany skórne o różnym typie, mogą być swędzące i najczęściej pojawiają się na łokciach, kończynach, karku. Główną rolę w rozwoju choroby powoduje właśnie nietolerancja glutenu. Osoby u których rozwinęła się choroba Duhringa zwykle nie mają żadnych objawów ze strony układu pokarmowego. Jedyną metodą leczenia jest wprowadzenie i przestrzeganie diety bezglutenowej.

Inne objawy, które mogą być wiązane z nietolerancją glutenu to np. problemy z wchłanianiem żelaza (a co za tym idzie – anemia), ból i zapalenie stawów, niepokój, depresja czy problemy z jamą ustną i zębami. Nietolerancja może dawać bardzo nietypowe objawy, których nie połączylibyśmy z tym schorzeniem.

 

Źródło: eatthis

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

×