Przejdź do treści

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Zwróć uwagę na te sygnały, może się okazać, że nie tolerujesz glutenu Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Nietolerancja glutenu jest schorzeniem, które dopiero od niedawna weszło do naszej świadomości, a nie wszystkie chore osoby sobie z tego zdają sprawę. Problematyczne jest to, że objawy nietolerancji pokrywają się z objawami wielu chorób i często tracimy czas na szukanie przyczyny nie tam, gdzie potrzeba. Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Jest ich sporo, a niektóre z nich możesz przeoczyć.

Nietolerancja glutenu – co to oznacza?

Gluten jest naturalnym białkiem, które znajduje się w zbożach. Znajdziemy go zatem produktach zbożowych – najwięcej jest go w pszenicy, a zbożami, które w składzie nie mają glutenu są owies, ryż i kukurydza. Jednak osoby z nietolerancją na gluten muszą nie tylko pilnować swojej diety, ale także ewentualnych zanieczyszczeń krzyżowych. Co to znaczy? Jeśli zakład produkcyjny, w którym produkuje się płatki kukurydziane, zajmuje się także produkcją produktów z glutenem, to może on w niewielkich ilościach zostać na przykład na taśmach transportowych i dochodzi do skażenia glutenem produktów, które teoretycznie są bezglutenowe.

Nietolerancja na gluten ma liczne objawy, głównie ze strony układu pokarmowego. Z kolei celiakia to nie tylko złe samopoczucie od czasu do czasu. To groźna choroba, która może doprowadzić na przykład do raka jelita grubego. Spożycie glutenu wiąże  się bowiem z niszczeniem kosmków jelitowych i gorszym wchłanianiem składników odżywczych.

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Objawy nietolerancji

Jeśli występuje u ciebie któryś z tych objawów, koniecznie skontaktuj się z lekarzem i sprawdź, czy nie masz nietolerancji na gluten. Wykonanie testu jest bardzo proste, a jeśli gluten powoduje u ciebie problemy, to bardzo szybko poczujesz się lepiej.

  • Problemy z trawieniem

Wiele rzeczy może powodować problemy ze strony układu trawiennego, ale jeśli występują u ciebie takie objawy, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia i często bóle brzucha – warto sprawdzić, czy nie masz nietolerancji na gluten. Objawy mogą obejmować także wymioty, nudności, częste wydalanie gazów, uczucie ciężkości w brzuchu. Objawy ze strony układu trawiennego częściej dotykają dzieci, niż dorosłych, ale warto mimo wszystko to sprawdzić.

Często  pojawiający się ból głowy to niekoniecznie migrena… to może być także nietolerancja glutenu. Badania pokazują, że bólów głowy doświadcza aż 30 proc. osób z celiakią i aż 56 proc. osób, które mają nadwrażliwość na gluten. Jeśli więc głowa boli cię podejrzanie często, a badania nie wskazują na żadne objawy ze strony układu nerwowego czy kręgosłupa, to być może problem zaczyna się w twoich jelitach.

  • Objawy niedożywienia

Mimo tego, że jesz regularnie, to tracisz na wadze, wyglądasz i czujesz się źle, a włosy wypadają ci garściami? Objawy niedożywienia mogą pojawiać się w celiakii, ponieważ ta choroba autoimmunologiczna sprawia, że twój organizm niszczy kosmki jelitowe, które mają ważną rolę wychwytywania składników odżywczych z jedzenia.

  • Problemy z zajściem w ciążę

Problemy z płodnością mogą mieć przyczynę w celiakii i – mimo że jest to nadal przedmiotem debaty – to jest coraz więcej dowodów na potwierdzenie tej tezy. Badania pokazują, że kobiety cierpiące na nietolerancję glutenu o wiele częściej mają nietypowe miesiączki, co przekładać się może na problemy z zajściem w ciążę, powtarzające się poronienia i przedwczesne porody.

  • Problemy skórne

Wysypki i rumienie pojawiają się na twojej skórze bez wyraźnego powodu? Może problemem jest właśnie gluten . W medycynie znana jest choroba Dermatitis herpetiformis – choroba Duhringa. Powoduje ona zmiany skórne o różnym typie, mogą być swędzące i najczęściej pojawiają się na łokciach, kończynach, karku. Główną rolę w rozwoju choroby powoduje właśnie nietolerancja glutenu. Osoby u których rozwinęła się choroba Duhringa zwykle nie mają żadnych objawów ze strony układu pokarmowego. Jedyną metodą leczenia jest wprowadzenie i przestrzeganie diety bezglutenowej.

Inne objawy, które mogą być wiązane z nietolerancją glutenu to np. problemy z wchłanianiem żelaza (a co za tym idzie – anemia), ból i zapalenie stawów, niepokój, depresja czy problemy z jamą ustną i zębami. Nietolerancja może dawać bardzo nietypowe objawy, których nie połączylibyśmy z tym schorzeniem.

 

Źródło: eatthis

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol