Przejdź do treści

Żurawina – właściwości i przeciwwskazania

Żurawina - właściwości i przeciwwskazania
Żurawina - właściwości i przeciwwskazania
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

W sklepach żurawina dostępna jest pod wieloma postaciami. Najczęściej spotykana jest w postaci suszonych owoców, soku lub konfitur. W Internecie z kolei można znaleźć całą masę przepisów z użyciem żurawiny – na sałatki, ciasta, sosy czy inne przetwory. Ten niepozorny kwaskowaty owoc już od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Co ważne, oprócz niewątpliwych walorów smakowych i możliwości kulinarnych, owoce żurawiny uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Podobnie, jak czosnek, sosna czy oregano uznawane są za naturalny antybiotyk, m.in. ze względu na swoje grzybobójcze działanie. Jakie dokładnie są jej właściwości lecznicze? Czy zawsze i wszystkim jest zalecana?

Żurawina łagodzi dolegliwości dróg moczowych

To jedno z najczęstszych i najpopularniejszych zastosowań żurawiny. Szczególnie istotne dla kobiet, ponieważ to one częściej zmagają się z zapaleniem pęcherza moczowego (najczęściej bakterią Escherichia coli). Dolegliwość ta ma niestety wielką tendencję do nawracania. Ze względu na to, osobom zmagającym się z nią, zaleca się wprowadzenie żurawiny do swojej codziennej diety. Dlaczego to tak ważne? W przypadku wystąpienia infekcji bakteryjnej, zmienia się odczyn naturalnie lekko kwaśnego moczu. To z kolei sprzyja dalszemu rozwojowi bakterii. Kwaśny odczyn żurawiny przywraca równowagę i i przyczynia się do zmniejszenia namnażania bakterii. Dokładniej, żurawina uszkadza bakterie chorobotwórcze, zmniejszając ich możliwość do przyczepiania się do ścian dróg moczowych i pęcherza. W efekcie łatwiej wypłukują się z organizmu. Żurawina nie tylko przyspiesza leczenie zapalenia pęcherza moczowego, regularnie spożywana może również zmniejszyć częstotliwość nawrotów. 

Działanie bakteriobójcze żurawiny

Działanie bakteriobójcze żurawiny przejawia się nie tylko w zwalczaniu zapalenia pęcherza moczowego. Walczy ona również z bakteriami odpowiadającymi za powstawanie wrzodów żołądka. Przeciwdziała adhezji, czyli przyleganiu bakterii Helicobacter pylori do śluzówki żołądka. Zapobiega działaniu drobnoustrojów powodujących próchnicę, choroby dziąseł czy przyzębia. Tworzy na zębach powłokę, która utrudnia przyklejanie się bakterii do szkliwa i dziąseł.

Żurawina na odporność

Żurawina wykazuje również właściwości probiotyczne. Nie tylko niszczy liczne szkodliwe bakterie, ale także wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Zawiera również dużą ilość witaminy C, przez co wpływa pozytywnie na odporność organizmu.

Żurawina chroni serce

W skład żurawiny wchodzą antocyjanidyny i kwercetynę, które chronią i wspomagają układ krwionośny. Regularne spożywanie soku z żurawiny sprzyja powstawaniu dobrego cholesterolu, czyli cholesterolu HDL. Jednocześnie obniża poziom złego cholesterolu LDL, dlatego zalecana jest osobom chorującym na cukrzycę. Zmniejsza również sztywność naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, a także ryzyko stanów zapalnych naczyń krwionośnych.

Żurawina – przeciwwskazania

Żurawiny powinny unikać osoby chorujące na kamicę nerkową lub zagrożone pojawieniem się kamieni nerkowych. Wszystko ze względu na szczawiany zawarte w żurawinie, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Podobnie unikać dużych ilości żurawiny powinny osoby chorujące na osteoporozę czy przyjmujące leki zawierające warfarynę. Substancje zawarte w żurawinie mogą zatrzymywać ten składnik leków w organizmie i przyczyniać się do występowania krwotoków. Również dzieci nie powinny spożywać jej w dużych ilościach. Może u nich wywołać dolegliwości układu pokarmowego.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Domowy kisiel żurawinowy

Domowy kisiel z żurawiny. Świetny w walce z przeziębieniem

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze, kalorie, ile jeść?

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze