Przejdź do treści

Żurawina – właściwości i przeciwwskazania

Żurawina - właściwości i przeciwwskazania
Żurawina - właściwości i przeciwwskazania
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

W sklepach żurawina dostępna jest pod wieloma postaciami. Najczęściej spotykana jest w postaci suszonych owoców, soku lub konfitur. W Internecie z kolei można znaleźć całą masę przepisów z użyciem żurawiny – na sałatki, ciasta, sosy czy inne przetwory. Ten niepozorny kwaskowaty owoc już od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Co ważne, oprócz niewątpliwych walorów smakowych i możliwości kulinarnych, owoce żurawiny uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Podobnie, jak czosnek, sosna czy oregano uznawane są za naturalny antybiotyk, m.in. ze względu na swoje grzybobójcze działanie. Jakie dokładnie są jej właściwości lecznicze? Czy zawsze i wszystkim jest zalecana?

Żurawina łagodzi dolegliwości dróg moczowych

To jedno z najczęstszych i najpopularniejszych zastosowań żurawiny. Szczególnie istotne dla kobiet, ponieważ to one częściej zmagają się z zapaleniem pęcherza moczowego (najczęściej bakterią Escherichia coli). Dolegliwość ta ma niestety wielką tendencję do nawracania. Ze względu na to, osobom zmagającym się z nią, zaleca się wprowadzenie żurawiny do swojej codziennej diety. Dlaczego to tak ważne? W przypadku wystąpienia infekcji bakteryjnej, zmienia się odczyn naturalnie lekko kwaśnego moczu. To z kolei sprzyja dalszemu rozwojowi bakterii. Kwaśny odczyn żurawiny przywraca równowagę i i przyczynia się do zmniejszenia namnażania bakterii. Dokładniej, żurawina uszkadza bakterie chorobotwórcze, zmniejszając ich możliwość do przyczepiania się do ścian dróg moczowych i pęcherza. W efekcie łatwiej wypłukują się z organizmu. Żurawina nie tylko przyspiesza leczenie zapalenia pęcherza moczowego, regularnie spożywana może również zmniejszyć częstotliwość nawrotów. 

Działanie bakteriobójcze żurawiny

Działanie bakteriobójcze żurawiny przejawia się nie tylko w zwalczaniu zapalenia pęcherza moczowego. Walczy ona również z bakteriami odpowiadającymi za powstawanie wrzodów żołądka. Przeciwdziała adhezji, czyli przyleganiu bakterii Helicobacter pylori do śluzówki żołądka. Zapobiega działaniu drobnoustrojów powodujących próchnicę, choroby dziąseł czy przyzębia. Tworzy na zębach powłokę, która utrudnia przyklejanie się bakterii do szkliwa i dziąseł.

Żurawina na odporność

Żurawina wykazuje również właściwości probiotyczne. Nie tylko niszczy liczne szkodliwe bakterie, ale także wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Zawiera również dużą ilość witaminy C, przez co wpływa pozytywnie na odporność organizmu.

Żurawina chroni serce

W skład żurawiny wchodzą antocyjanidyny i kwercetynę, które chronią i wspomagają układ krwionośny. Regularne spożywanie soku z żurawiny sprzyja powstawaniu dobrego cholesterolu, czyli cholesterolu HDL. Jednocześnie obniża poziom złego cholesterolu LDL, dlatego zalecana jest osobom chorującym na cukrzycę. Zmniejsza również sztywność naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, a także ryzyko stanów zapalnych naczyń krwionośnych.

Żurawina – przeciwwskazania

Żurawiny powinny unikać osoby chorujące na kamicę nerkową lub zagrożone pojawieniem się kamieni nerkowych. Wszystko ze względu na szczawiany zawarte w żurawinie, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Podobnie unikać dużych ilości żurawiny powinny osoby chorujące na osteoporozę czy przyjmujące leki zawierające warfarynę. Substancje zawarte w żurawinie mogą zatrzymywać ten składnik leków w organizmie i przyczyniać się do występowania krwotoków. Również dzieci nie powinny spożywać jej w dużych ilościach. Może u nich wywołać dolegliwości układu pokarmowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brukselka

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Domowy kisiel żurawinowy

Domowy kisiel z żurawiny. Świetny w walce z przeziębieniem

Glifosat – co to jest i jak go usunąć? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają herbicydy?

Niedożywienie marasmus – objawy i metody leczenia. Czym jest kwashiorkor?

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×