Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać
Rosół to nasza narodowa potrawa – jest pyszny, aromatyczny i stanowi bazę wielu dań. To idealne jedzenie w stylu zero waste – wywar stanowi smaczną podstawę kolejnej zupy, a z mięsa i warzyw można zrobić drugie danie lub pastę kanapkową. Anna Lena Lesz w swojej książce „Bez marnowania. Kuchnia zero waste” przedstawia proste przepisy na potrawy wykorzystujące mięso i warzywa pozostałe po gotowaniu rosołu. Potrawy są łatwe do wykonania i… smaczne! Mamy dla was kilka przepisów!
Przedstawione przepisy pochodzą z książki autorstwa Anny Leny Lesz „Bez marnowania. Kuchnia zero waste” (Wydawnictwo RM), którą Hello Zdrowie objęło swoim patronatem medialnym.
Pierogi z resztkami z rosołu
Z tego dania Polska słynie na całym świecie. Można je przygotować na słodko i wytrawnie. Ilu kucharzy, tyle pomysłów. Oto przepis na pierogi z nadzieniem z mięsa i warzyw, które pozostaną nam po ugotowaniu rosołu. Celowo nie podajemy liczby pierogów, bo zależy ona od tego, jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak duże pierogi ulepimy.
Składniki:
Farsz:
- 330 g ugotowanego mięsa z rosołu,
- 270 g ugotowanych warzyw z rosołu,
- 2 cebule,
- masło,
- sól, pieprz i odrobina majeranku.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 240–260 ml gorącej wody,
- sól.
Wykonanie:
Farsz:
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
- Mięso i warzywa z rosołu zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Do zmielonej masy dodaj podsmażoną cebulę i przypraw do smaku.
Ciasto:
- Wymieszaj ze sobą mąkę i sól, dodaj olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę.
- Ciasto mieszaj łyżką, a gdy nieco ostygnie, wyrób je ręcznie. Powinno być elastyczne i gładkie.
- Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Powinno być nieco grubsze od klasycznego ciasta na pierogi.
- Za pomocą szklanki wykrój krążki z ciasta, włóż do nich farsz i zlep je.
- Pierogi wkładaj do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, zmniejsz ogień i gotuj je jeszcze 3–5 minut.
Pasta kanapkowa mięsna
Wilgotna i przepyszna – czego chcieć więcej? Jest doskonała na kanapki i tortille. Waga pasty zależy od ilości mięsa użytego do jej przygotowania. Za każdym razem możesz delikatnie modyfikować proporcje, tak aby całkowicie wykorzystać to, co zostało po ugotowaniu rosołu.
Składniki:
- ugotowane mięso z rosołu,
- 2 jajka na twardo,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- słodka papryka w proszku.
Wykonanie:
Wszystkie składniki włóż do blendera i dokładnie zmiksuj.
Klopsiki
Są delikatne i soczyste i – co najważniejsze – szybko się je robi. Podane z ziemniakami i surówką stworzą smaczne drugie danie. Przepis na mniej więcej 11 klopsików.
Składniki:
- mięso z rosołu (przed ugotowaniem 1 kg),
- warzywa z rosołu,
- ½ cebuli,
- 1–2 jajka,
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, tymianek,
- tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
- Obierz mięso i posiekaj nożem.
- Warzywa rozdrobnij widelcem.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju.
- Połącz ze sobą: mięso, warzywa, podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wbij jajka. Całość wymieszaj ręką.
- Do masy dodaj kilka łyżek bułki tartej (tylko tyle, żeby z masy dało się
uformować klopsiki). - Uformuj klopsy w dłoniach, obtocz w bułce tartej i usmaż je na złoto z obu
stron.
Zobacz także
„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
„Najlepiej spożyć przed” czy „Należy spożyć do”? Tylko co trzecia osoba widzi tę różnicę
Polecamy
„Zjawiska klimatyczne coraz częściej odbierają życie i środki do życia”. Naukowcy wyliczają, na ile sposobów może nas zabić globalne ocieplenie
Paulina Hojka o noszeniu ubrań po zmarłych: “Myślę, że żaden nieboszczyk się nie obrazi”
Wyjątkowy duet międzypokoleniowy. Oliwia i jej dziadek Marian stworzyli urządzenie ratujące pszczoły
Wodę w butelkach zostawmy na czas kryzysu. W innych wypadkach to tylko chwyt marketingowy
się ten artykuł?