Przejdź do treści

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels
Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?

Rosół to nasza narodowa potrawa – jest pyszny, aromatyczny i stanowi bazę wielu dań. To idealne jedzenie w stylu zero waste – wywar stanowi smaczną podstawę kolejnej zupy, a z mięsa i warzyw można zrobić drugie danie lub pastę kanapkową. Anna Lena Lesz w swojej książce „Bez marnowania. Kuchnia zero waste” przedstawia proste przepisy na potrawy wykorzystujące mięso i warzywa pozostałe po gotowaniu rosołu. Potrawy są łatwe do wykonania i… smaczne! Mamy dla was kilka przepisów! 

Przedstawione przepisy pochodzą z książki autorstwa Anny Leny Lesz „Bez marnowania. Kuchnia zero waste” (Wydawnictwo RM), którą Hello Zdrowie objęło swoim patronatem medialnym. 

Pierogi z resztkami z rosołu

Z tego dania Polska słynie na całym świecie. Można je przygotować na słodko i wytrawnie. Ilu kucharzy, tyle pomysłów. Oto przepis na pierogi z nadzieniem z mięsa i warzyw, które pozostaną nam po ugotowaniu rosołu. Celowo nie podajemy liczby pierogów, bo zależy ona od tego, jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak duże pierogi ulepimy.

Składniki:

Farsz:

  • 330 g ugotowanego mięsa z rosołu,
  • 270 g ugotowanych warzyw z rosołu,
  • 2 cebule,
  • masło,
  • sól, pieprz i odrobina majeranku.

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 240–260 ml gorącej wody,
  • sól.

Wykonanie:

Farsz:

  1. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
  2. Mięso i warzywa z rosołu zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  3. Do zmielonej masy dodaj podsmażoną cebulę i przypraw do smaku.

Ciasto:

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę i sól, dodaj olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę.
  2. Ciasto mieszaj łyżką, a gdy nieco ostygnie, wyrób je ręcznie. Powinno być elastyczne i gładkie.
  3. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Powinno być nieco grubsze od klasycznego ciasta na pierogi.
  4. Za pomocą szklanki wykrój krążki z ciasta, włóż do nich farsz i zlep je.
  5. Pierogi wkładaj do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, zmniejsz ogień i gotuj je jeszcze 3–5 minut.

Pasta kanapkowa mięsna

Wilgotna i przepyszna – czego chcieć więcej? Jest doskonała na kanapki i tortille. Waga pasty zależy od ilości mięsa użytego do jej przygotowania. Za każdym razem możesz delikatnie modyfikować proporcje, tak aby całkowicie wykorzystać to, co zostało po ugotowaniu rosołu.

Składniki:

  • ugotowane mięso z rosołu,
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka w proszku.

Wykonanie:
Wszystkie składniki włóż do blendera i dokładnie zmiksuj.

Klopsiki

Są delikatne i soczyste i – co najważniejsze – szybko się je robi. Podane z ziemniakami i surówką stworzą smaczne drugie danie. Przepis na mniej więcej 11 klopsików.

Składniki:

  • mięso z rosołu (przed ugotowaniem 1 kg),
  • warzywa z rosołu,
  • ½ cebuli,
  • 1–2 jajka,
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

  1. Obierz mięso i posiekaj nożem.
  2. Warzywa rozdrobnij widelcem.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju.
  4. Połącz ze sobą: mięso, warzywa, podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wbij jajka. Całość wymieszaj ręką.
  5. Do masy dodaj kilka łyżek bułki tartej (tylko tyle, żeby z masy dało się
    uformować klopsiki).
  6. Uformuj klopsy w dłoniach, obtocz w bułce tartej i usmaż je na złoto z obu
    stron.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?