Przejdź do treści

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Data ważności produktu - czekają nas zmiany? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

„Będą zmiany w sprawie daty umieszczonej na opakowaniach jedzenia. Trwają konsultacje dotyczące określeń, jakie pojawiają się na kupowanej żywności” – pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Komisja Europejska szacuje, że z powodu przekroczonego terminu ważności do śmietnika trafia co roku 15 mld ton żywności. Czy data ważności zniknie? 

Data ważności na produktach spożywczych

Jak wyjaśnia Sylwia Majcher w swoim wpisie na Instagramie obecnie na produktach spożywczych obowiązują dwa określenia: „należy spożyć do” oraz „najlepiej spożyć przed”.

Pierwsze sformułowanie wskazuje ostateczny termin przydatności do spożycia. Po tym czasie produkt ten może stać się szkodliwy dla organizmu. Nie radzimy więc go jeść. Określenie „Najlepiej spożyć przed…” wskazuje natomiast datę minimalnej trwałości artykułu spożywczego. Po tym czasie produkt nadal jest świeży, ale stopniowo traci swoje właściwości odżywcze. Szkodliwy może (ale nie musi) się stać dopiero po upływie kolejnych dni bądź tygodni.

„92 proc. Polaków uważa, że ta data jest istotną informacją na etykiecie produktu. Przeoczenie terminu ważności to też jeden z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia. KE szacuje, że z tego powodu do śmietnika trafia co roku 15 mld ton żywności. To jedzenie można by było wykorzystać, stad potrzeba zmiany przepisów” – pisze Sylwia Majcher na Instagramie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Propozycje zmian na etykietach

Sylwia Majcher w swoim poście na Instagramie wymienia możliwe zmiany, które mogą zostać wprowadzone:

  • rozszerzenie listy produktów bez daty minimalnej trwałości – na niej mogłaby się znaleźć między innymi herbata, kawa, makaron, ryż;
  • całkowite usunięcie minimalnej daty trwałości. Obowiązywałby tylko termin przydatności do spożycia dla tych produktów, których zjedzenie po nim mogłoby być zagrożeniem dla zdrowia.
  • data ważności określana kolorem: etykieta „najlepiej spożyć przed” oznaczona kolorem zielonym, a „należy spożyć do” kolorem czerwonym. Rozważne są też inne elementy graficzne podpowiadające konsumentowi, że może bez obaw zjeść wybrane jedzenie.

„Ważne jest też ujednolicenie w unijnych krajach określenia daty ważności. Teraz jogurt od tego samego producenta w Polsce ma termin 'należy spożyć do’, a w Niemczech 'najlepiej spożyć przed’. U nas jest więc informacja, by przestrzegać bezwzględnie terminu, u sąsiadów data jest wskazówką. W konsultacjach wybrzmiewa potrzeba zgody na sprzedaż produktów po terminie. Obecnie prawo na to nie pozwala, nie można takiej żywności przekazywać na cele charytatywne” – tłumaczy Sylwia Majcher.

Blogerka dodaje, że w sprawie daty ważności najlepiej jest zachować zdrowy rozsądek. Nie należy oczywiście jeść spleśniałych produktów, pachnących nienaturalnie, jedzenia przechowywanego w puszkach, które się wybrzuszyły się i po otwarciu wybuchają.

„Dobrze przechowywana żywność przetrwa dłużej niż sugeruje termin na opakowaniu” – pisze Sylwia Majcher.

Co można jeść po terminie? Jak wymienia blogerka, bezpieczna jest mąka, ryż, makaron, kasza, suche ziarna i strączki oraz cukier, miód i sól. 

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 23 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×