Przejdź do treści

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Data ważności produktu - czekają nas zmiany? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
Śniadaniowa miska zdrowia
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”

„Będą zmiany w sprawie daty umieszczonej na opakowaniach jedzenia. Trwają konsultacje dotyczące określeń, jakie pojawiają się na kupowanej żywności” – pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Komisja Europejska szacuje, że z powodu przekroczonego terminu ważności do śmietnika trafia co roku 15 mld ton żywności. Czy data ważności zniknie? 

Data ważności na produktach spożywczych

Jak wyjaśnia Sylwia Majcher w swoim wpisie na Instagramie obecnie na produktach spożywczych obowiązują dwa określenia: „należy spożyć do” oraz „najlepiej spożyć przed”.

Pierwsze sformułowanie wskazuje ostateczny termin przydatności do spożycia. Po tym czasie produkt ten może stać się szkodliwy dla organizmu. Nie radzimy więc go jeść. Określenie „Najlepiej spożyć przed…” wskazuje natomiast datę minimalnej trwałości artykułu spożywczego. Po tym czasie produkt nadal jest świeży, ale stopniowo traci swoje właściwości odżywcze. Szkodliwy może (ale nie musi) się stać dopiero po upływie kolejnych dni bądź tygodni.

„92 proc. Polaków uważa, że ta data jest istotną informacją na etykiecie produktu. Przeoczenie terminu ważności to też jeden z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia. KE szacuje, że z tego powodu do śmietnika trafia co roku 15 mld ton żywności. To jedzenie można by było wykorzystać, stad potrzeba zmiany przepisów” – pisze Sylwia Majcher na Instagramie.

Propozycje zmian na etykietach

Sylwia Majcher w swoim poście na Instagramie wymienia możliwe zmiany, które mogą zostać wprowadzone:

  • rozszerzenie listy produktów bez daty minimalnej trwałości – na niej mogłaby się znaleźć między innymi herbata, kawa, makaron, ryż;
  • całkowite usunięcie minimalnej daty trwałości. Obowiązywałby tylko termin przydatności do spożycia dla tych produktów, których zjedzenie po nim mogłoby być zagrożeniem dla zdrowia.
  • data ważności określana kolorem: etykieta „najlepiej spożyć przed” oznaczona kolorem zielonym, a „należy spożyć do” kolorem czerwonym. Rozważne są też inne elementy graficzne podpowiadające konsumentowi, że może bez obaw zjeść wybrane jedzenie.

„Ważne jest też ujednolicenie w unijnych krajach określenia daty ważności. Teraz jogurt od tego samego producenta w Polsce ma termin 'należy spożyć do’, a w Niemczech 'najlepiej spożyć przed’. U nas jest więc informacja, by przestrzegać bezwzględnie terminu, u sąsiadów data jest wskazówką. W konsultacjach wybrzmiewa potrzeba zgody na sprzedaż produktów po terminie. Obecnie prawo na to nie pozwala, nie można takiej żywności przekazywać na cele charytatywne” – tłumaczy Sylwia Majcher.

Blogerka dodaje, że w sprawie daty ważności najlepiej jest zachować zdrowy rozsądek. Nie należy oczywiście jeść spleśniałych produktów, pachnących nienaturalnie, jedzenia przechowywanego w puszkach, które się wybrzuszyły się i po otwarciu wybuchają.

„Dobrze przechowywana żywność przetrwa dłużej niż sugeruje termin na opakowaniu” – pisze Sylwia Majcher.

Co można jeść po terminie? Jak wymienia blogerka, bezpieczna jest mąka, ryż, makaron, kasza, suche ziarna i strączki oraz cukier, miód i sól. 

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 23 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu