Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed suszonymi kiełbasami, w których wykryto salmonellę. Są sprzedawane w supermarketach E. Leclerc. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś, a jeśli tak – koniecznie zwróć produkt do sklepu.
GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że firma France Salaisons wycofała z obrotu i od konsumentów niektóre suszone kiełbasy, których jest producentem. Powodem jest możliwa obecność salmonelli. GIS ostrzega: spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli może wywołać zatrucie pokarmowe.
O jakie dokładnie produkty chodzi? O dwa rodzaje kiełbasy suszonej marki SAINT-AZAY, których dystrybutorem w Polsce jest SCAWAR Sp. z o.o.:
- SAUCISSE SECHE DROITE 250 g 3564700012246
- SAUCISSE SECHE COURBE 300 g 3564700012253
Wszystkie partie produktów są oznaczone datą spożycia do 08/12/2020 włącznie.
Zalecenia dla konsumentów
Wycofane produkty były dostępne w sklepach E. Leclerc. Jeśli kupiłaś któryś z nich, oddaj go do sklepu. Co jeszcze zaleca GIS?
„Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem należy skontaktować się z lekarzem” – czytamy w komunikacie na stronie GIS.
Salmonella – objawy
Szacuje się, że pierwsze objawy salmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody. Do takich objawów zalicza się: biegunkę, wymioty, gorączkę, nudności, śluz i bóle brzucha.
Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:
- zapalenia nerek
- zapalenia wsierdzia
- zapalenie pęcherzyka żółciowego,
- zapalenie płuc,
- zapalenie kości i stawów,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.
Polecamy
Salmonella i cała rzesza innych groźnych bakterii w mięsie drobiowym z Lidla. „To powinno stanowić wielki alarm”
Pijesz na wakacjach drinki z kostkami lodu? Uważaj, mogą być bardziej zanieczyszczone niż woda z toalety
Sanepid wziął pod lupę lody z automatu w Zachodniopomorskiem. W prawie połowie próbek wykryto groźne bakterie
Sklepy muszą wycofywać produkty. Oba są groźne m.in. dla kobiet w ciąży
się ten artykuł?