Przejdź do treści

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy
Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy / Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Zero waste to trend jak najbardziej godny pochwały, ale tak jak ze wszystkim, można z nim przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła pisze, kiedy zero waste może być złe i dlaczego. 

Zero waste w gorszej wersji

Czy zero waste może być złe? Tak, jeśli nie stosujemy zasady, że to, co zapleśniałe idzie do kosza. Tak uważa dietetyczka Anna Reguła. Podkreśla, że jeśli coś jest zepsute, to powinniśmy wyrzucić to od razu, bez dyskusji i myślenia o tym, ile to kosztowało.

„Widoczna pleśń oznacza, że jest w całym produkcie, nie tylko tym jednym miejscu” – wyjaśnia.

Co możesz zrobić, żeby na co dzień nie marnować żywności? Dietetyczka podsuwa kilka pomysłów.

  1. Rób przemyślane zakupy i planuj posiłki. Możesz przygotować listę tak, aby nie dać ponieść się presji czasu w sklepie oraz niskiej dostępności danych produktów. Znacznie zminimalizuje to impulsywne wrzucanie przypadkowych artykułów spożywczych do koszyka. Przemyśl zarówno ich rodzaj, jak i liczbę.
  2. Nie przygotowuj za dużych porcji – gotuj maksymalnie na dwa dni. Jeśli jednak już zdarzy ci się wpadka, możesz je zamrozić lub przygotować domowe przetwory.
  3. Przechowuj produkty w odpowiednich warunkach – nie zapomnij włożyć produktów, które powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, do lodówki – ciepło to wróg wielu świeżych produktów.
  4. Pamiętaj o zamknięciu otwartych opakowań, żeby się nie przesuszyły i nie wylądowały w koszu.
  5. Gotuj „z resztek” – obiad „nawinie”, czyli co się pod rękę nawinie, znasz to? Kawałek rozkrojonego warzywa czy owocu możesz zmiksować w zupie, koktajlu lub przygotować smaczne danie jednogarnkowe, które można później zamrozić. Już nawet jajecznica czy omlet pozwoli ci pozbyć się resztek, które dodatkowo zwiększą jej wartość odżywczą. Podobnie można wykorzystać czerstwe pieczywo, ugotowane ziemniaki, makaron, ryż czy warzywa z bulionu.
  6. Stosuj zasadę „first in, first out” – najpierw należy zużyć to, co jako pierwsze znalazło się w lodówce. Zwracaj uwagę na daty ważności.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Czy zero waste może być złe? Tak, jeśli nie stosujemy zasady, że to, co zapleśniałe idzie do kosza. Od razu, bez dyskusji i myślenia o tym ile to kosztowało. Widoczna pleśń oznacza, że jest w całym produkcie, nie tylko tym jednym miejscu⛔❌❗ ▫ ▫ A co możesz zrobić żeby na codzień nie marnować żywności? ?Po pierwsze: rób przemyślane zakupy i planuj posiłki. Możesz przygotować listę tak, aby nie dać ponieść się presji czasu w sklepie oraz niskiej dostępności danych produktów. Znacznie zminimalizuje to impulsywne wrzucanie przypadkowych artykułów spożywczych do koszyka. Przemyśl zarówno ich rodzaj, jak i ilość? ▫ ▫ ?Nie przygotowuj za dużych porcji – gotuj max na 2 dni. Jeśli jednak już zdarzy Ci się wpadka – możesz je zamrozić lub przygotować domowe przetwory? ▫ ▫ ?Przechowuj produkty w odpowiednich warunkach – nie zapomnij o włożeniu czegoś do lodówki – ciepło to wróg wielu świeżych produktów. Pamiętaj też o zamknięciu otwartych opakowań tak, aby nie przesuszyły się i nie wylądowały w koszu? ▫ ▫ ?Gotuj „z resztek” – obiad „nawinie”, czyli co się pod rękę nawinie, znasz to? Kawałek rozkrojonego warzywa czy owocu możesz zmiksować w zupie, koktajlu lub przygotować smaczne danie jednogarnkowe, które można później zamrozić 🙂 Już nawet jajecznica czy omlet pozwoli Ci pozbyć się resztek, które dodatkowo zwiększą jej wartość odżywczą. Podobnie można wykorzystać czerstwe pieczywo, ugotowane ziemniaki, makaron/ryż czy warzywa z bulionu? ▫ ▫ ?Stosuj zasadę „first in, first out” – to, co pierwsze znalazło się w lodówce, to najpierw należy zużyć. Zwracaj uwagi na daty wazności? ▫ ▫ #fitgirl #dieta #masa #gym #redukcja #healthy #food #healthyfood #nutrition #odchudzanie #kalorie #fitspo #zdrowejedzenie #evidencebasednutrition #fit #infografika #healthydiet #proteiny #bialko #protein #eatyourprotein #zakupy #zdrowezakupy #zakupyzdietetykiem #zerowaste

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Paulina Górska

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje niemal 200 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×