Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania
„Jelita to nasz drugi mózg, a ich praca jest niesamowicie ważna dla pracy całego organizmu. Prawidłowe wypróżnienie powinno przebiegać 1-2 razy dziennie bez wysiłku, bólu, dyskomfortu…” – pisze Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka. Co jednak, jeśli zmagasz się ze wzdęciami i zaparciami? Ekspertka wymienia możliwe przyczyny twoich problemów.
Główne przyczyny wzdęć i zaparć
Zmagasz się ze wzdęciami i zaparciami? Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka, na swoim profilu na Instagramie wymienia główne przyczyny wzdęć i zaparć jej pacjentów:
- nieprawidłowa dieta dla danej osoby;
„I jest to bardzo szerokie pojęcie. Niekoniecznie to musi znaczyć, że ktoś jada tylko fast foody i słodycze, które popija colą. Może być to sytuacja, w której osobie często jest zimno, wolno trawi i bazuje w swoim odżywianiu na surowych warzywach, owocach, co jej nie służy. I kolejny przykład, gdy osoba, która 'jest bardzo gorąca’, je dużo pikantnego i ciężkiego, smażonego jedzenia, co jeszcze nasila gorąco i zakłóca procesy trawienne” – wyjaśnia naturopatka.
- zbyt dużo lub zbyt mało błonnika w diecie;
- brak prawidłowego nawodnienia organizmu;
- niedobór kwasu solnego w żołądku;
- braki enzymów trawiennych;
- nietolerancje i alergie pokarmowe na wybrane produkty;
„Najczęściej bywa to cukier, pszenica, nabiał. Ale oczywiście zdarzają się również nietolerancje na cytrynę lub ogórka” – dodaje ekspertka.
- szybkie jedzenie w biegu, niedokładne gryzienie pokarmu oraz przełykanie powietrza w czasie jedzenia;
- infekcje grzybiczne i drożdżakowe;
- infekcje pasożytnicze;
- zastoje pokarmowe w jelitach – nagromadzone resztki, które kumulują się w organizmie, zaburzając procesy wchłaniania oraz wydalania;
- zaburzona mikroflora jelitowa, SIBO;
- zaburzona praca wątroby, niewystarczające wydzielanie żółci;
- brak lub niewystarczająca aktywność fizyczna;
- stres, napięcie, które często zaburzają pracę układu nerwowego.
Joanna Brejecka-Pamungkas dodaje, że coraz częściej spotyka pacjentów, którzy w taki właśnie sposób reagują na impulsy stresowe.
Rozwiń„Jeśli układ pokarmowy jest naszym słabszym punktem – wówczas stres, napięcie korelują z pracą układu pokarmowego, nasilając dolegliwości w tym rejonie. Powoduje to zwiększoną fermentację i procesy gnilne, które dają nieprzyjemne efekty trawienne” – dodaje ekspertka.
Joanna Brejecka-Pamungkas
Joanna Brejecka-Pamungkas to dyplomowana naturoterapeutka ze Stanów Zjednoczonych, dietetyczka holistyczna, terapeutka medycyny chińskiej i terapeutka Tuiny pediatrycznej. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wydała książkę „Naturalnie zdrowe dziecko”.
Zobacz także
„Zioła mają potężną moc. Przekonujemy się o tym każdego dnia”. Kwestionariusz urodowy: Kosmetyki DLA
„Czarci pazur, czyli diabelsko skuteczna roślina. Doskonale sprawdza się w leczeniu kręgosłupa, uśmierza bóle mięśni i kości” – mówi dietetyczka dr Grażyna Pająk
Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?