3 min.
Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść? / Pexels.com
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Badania naukowców z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego dowiodły, że określony sposób odżywiania może w wielu przypadkach skutecznie zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19. Jakie wybory żywieniowe zatem będą najlepsze?
COVID-19 a dieta
Badacze z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego przeprowadzili projekt badawczy, który trwał od lipca 2020 r. do stycznia 2021. Jego celem było sprawdzenie, czy dieta, aktywność fizyczna i mikroflora jelitowa mają wpływ na ryzyko zachorowania na COVID-19. Wyniki zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego „Nutrients”.
Jak wyjaśniają naukowcy, do poszukiwania czynników ryzyka COVID-19 zachęcił ich brak jasnych informacji na temat długotrwałych skutków choroby. Powodem zainteresowania tym tematem było także to, że coraz więcej młodych osób przechodzi COVID-19.
W eksperymencie uczestniczyło 78 mężczyzn w wieku 25–45 lat. 41 z nich było na tradycyjnej diecie, a 37 na wegetariańskiej (od co najmniej roku). Nie mieli oni stwierdzonych żadnych chorób przewlekłych, a w ciągu ostatnich trzech miesięcy nie brali antybiotyków ani probiotyków. BMI uczestników badania wynosiło 18,5–29,9, na co dzień byli oni umiarkowanie aktywni fizycznie.
Takie samo badanie przeprowadzono również z udziałem kobiet. 17 z nich było na diecie tradycyjnej, a 9 nie jadło mięsa. W sumie przebadano 104 osoby.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jaka dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19?
Uczestników badania obserwowano przez tydzień. W tym czasie ich dieta i aktywność fizyczna miała wyglądać jak zazwyczaj. Wyniki obserwacji naukowcy zebrali dzięki specjalnym, sportowym zegarkom, szczegółowej dokumentacji diety oraz badaniu mikroflory jelitowej poprzez pobranie kału. Wnioski były bardzo optymistyczne.
„Dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce oraz orzechy, a także kasze i rośliny strączkowe, odpowiednie ilości cebuli i czosnku, mogła o ponad 80 proc. zmniejszyć szansę zachorowania na COVID-19. Nie gwarantowała że ktoś nie zachoruje, bo jest to niemożliwe, ale znacznie zmniejszała to ryzyko” – podkreśla dr Paweł Jagielski, główny autor badania z Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami CM UJ.
Co jeszcze można powiedzieć o diecie osób, u których nie rozwinął się COVID-19? Jak wyjaśniają naukowcy, było w niej więcej białka roślinnego niż u osób z COVID-19.
„Te drugie spożywały mniejsze ilości kasz i ryżu, owoców i warzyw (w tym czosnku), orzechów i roślin strączkowych. Spożywały też mniej wody, błonnika, potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy E, tiaminy, witaminy B6 i kwasu foliowego” – wskazują naukowcy.
Zobacz także

Ponad 5 mln dzieci straciło opiekunów przez COVID-19. „Pandemia ciągle zbiera swoje żniwo, więc te liczby będą rosły”

Jak groźny jest „ukryty Omikron”? Eksperci opracowali dwa możliwe kierunki rozwoju pandemii

Coraz więcej nowotworów diagnozowanych w zaawansowanym stadium. Dramatyczne skutki pandemii w Polsce
Polec artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022