Wapń. Jakie są źródła wapnia? Czym grozi jego niedobór?
Wapń jest budulcem układu kostnego. Bierze również udział w przemianach żelaza, wydzielaniu hormonów i neuroprzekaźników, aktywacji enzymów regulacji przewodnictwa nerwowo-mięśniowego, równowagi kwasowo-zasadowej, krzepliwości krwi, a także wspomaga łagodzenie reakcji zapalnych. Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi średnio ok. 1000 mg. Jakie są jego źródła w diecie, kiedy suplementować i czym grożą niedobory wapnia?
Kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na wapń?
Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje przy spożywaniu nadmiernych ilości alkoholu, kawy, mocnej czarnej herbaty, podczas palenia papierosów, przyjmowania leków zobojętniających kwas żołądkowy czy dużych dawek witaminy A, a także podczas stosowania diety wysokobiałkowej i bogatej w wysokoprzetworzoną żywność.
Objawy niedoboru wapnia
Niedobór wapnia objawia się poprzez zaburzenia rytmu serca i krzepliwości krwi, kurcze i bóle mięśni, mrowienie i drętwienie kończyn, krwotoki z nosa, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia uwagi, stany depresyjne, występowanie próchnicy, osteopenii czy osteoporozy. Warto profilaktycznie wykonywać badanie poziomu wapnia i stanu układu kostnego, aby móc zapobiec nieodwracalnym zmianom zachodzącym w organizmie wynikającym z nieodpowiedniej diety i niedoborów wapnia.
Objawy przedawkowania wapnia
Suplementując wapń naszą czujność powinny zaniepokoić takie objawy jak: wymioty, zaparcia; nadwrażliwość oczu i skóry na światło; zmiany skórne, bóle mięśniowe; powstawanie kamieni nerkowych. Mogą one wynikać z nadmiaru wapnia w organizmie, które wynikać może z nieodpowiedniej suplementacji.
Interakcje: nadmiar fosforu w diecie obniża poziom wapnia; do wchłaniania wapnia niezbędna jest witamina D; nasila je doustna antykoncepcja. Ze względu na interakcje suplementy z wapniem nie powinny być podawane razem z preparatami zawierającymi potas, cynk czy żelazo, a ponadto lekami, m.in. nasercowymi, tetracyklinami. Wapń łatwo wypłukuje się z żywności podczas jej gotowania w dużej ilości wody.
Jakie są najważniejsze źródła wapnia?
Wapń znajdziemy przede wszystkim w nabiale, konserwach z rybim kręgosłupem i ośćmi, np. sardynkach, w jarmużu, kapuście włoskiej i innych warzywach kapustnych; nasionach roślin strączkowych, migdałach i orzechach, m.in. laskowych, w sezamie i maku, a także w figach i cytrusach. Warto zatem zadbać, aby dieta osoby z niedoborem wapnia obfitowała w wymienione składniki.
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
Jaki wybrać magnez dla dzieci i kiedy warto go podawać?
Mleko sojowe to smaczny napój roślinny. Jakie ma właściwości?
się ten artykuł?