W truskawkach z Biedronki wykryto groźnego wirusa. Wywołuje zapalenie wątroby typu A
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o poważnym skażeniu truskawek dostępnych w sklepach sieci Biedronka. Chodzi o owoce pochodzące z Maroka. Wykryto w nich wirus wywołujący zapalenie wątroby typu A. „Produktu nie należy spożywać” – ostrzega sieć sklepów.
Truskawki skażone wirusem
Do Głównego Inspektoratu Sanitarnego wpłynęło zawiadomienie z Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu w jednej partii świeżych truskawek obecności wirusa wywołującego zapalenie wątroby typu A (WZW typu A). Ostrzeżenie dotyczy produktu:
- truskawki świeże 500 g
- numer partii: 0000/13-3120/2095
- kraj pochodzenia: Maroko
- importer: Dai Fruits SL Av. Ojos Negros 41, Sagunto, Valencia, 46520, Hiszpania
Skażona partia owoców pochodzących z Maroka wprowadzona została do obrotu w Polsce przez dwa podmioty:
- Jeronimo Martins Polska S.A. (Biedronka),
- REDENBERG Sp. z o.o. (firmę zajmującą się importem i hurtową sprzedażą warzyw i owoców).
Jak podaje GIS, truskawki były w obrocie prawdopodobnie w dniach 11-12 marca. Ta informacja jest niezwykle istotna, ponieważ pozwala określić potencjalny okres, w którym mogło dojść do zakażenia. Tym bardziej, że objawy charakterystyczne dla WZW typu A mogą pojawić się po 2-7 tygodniach od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni.
W związku z powyższym GIS apeluje, aby osoby, które zakupiły produkt z partii objętej ostrzeżeniem, nie spożywały go i w razie potrzeby zwróciły owoce do miejsca zakupu, a w przypadku wystąpienia objawów niezwłocznie skonsultowały się z lekarzem.
„Jesteśmy w stałym kontakcie z Generalnym Inspektorem Sanitarnym, w placówkach, w których produkt był dostępny, wywiesiliśmy informacje o wycofaniu, a także na naszej stronie internetowej, w sekcji komunikatów dla klientów” – poinformowało biuro prasowe Biedronki, cytowane przez Radio Zet.
Objawy wirusowego zapalenia wątroby typu A
Truskawki z Biedronki zostały skażone przez wirus A z rodziny Picornaviridae, który jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, tj. temperatura czy substancje chemiczne. Wywołuje on zapalenie wątroby typu A, nazywane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk. Wirus przenoszony jest głównie drogą pokarmową, a jedynym jego rezerwuarem są ludzie.
Do zakażenia może dojść przez:
- kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem,
- kontakty seksualne z osoba zakażoną lub chorą,
- najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) i skażonej wody.
Wirusowe zakażenie wątroby typu A u osób dorosłych objawia się:
- uczuciem rozbicia,
- brakiem apetytu,
- gorączką,
- nudnościami i wymiotami,
- bólami stawowo-mięśniowymi.
Zazwyczaj po siedmiu dniach od pojawienia się tych ogólnych objawów WZW pojawiają się objawy żółtaczkowe, bardziej swoiste dla chorób wątroby. Wówczas zaobserwować można ból brzucha, świąd skóry, żółtaczkę, czyli żółte zabarwienie skóry oraz ciemne zabarwienie moczu.
„U około 15 proc. pacjentów objawy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres 6-9 miesięcy. U dzieci ponad 90 proc. przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki” – czytamy na stronie gov.pl.
Rozwiń
Żółtaczka pokarmowa może doprowadzić do powikłań:
- ostrej niewydolności nerek,
- zapalenia pęcherzyka żółciowego,
- zapalenia trzustki
- niewydolności wątroby.
Leczenie żółtaczki pokarmowej opiera się na łagodzeniu objawów, odpoczynku w łóżku oraz pilnowaniu regularnych posiłków, które powinny być lekkostrawne. Zachorowaniu na WZW A można zapobiegać poprzez zastosowanie szczepionki zapewniającej odporność na całe życie.
Źródło: radiozet.pl, gov.pl
Polecamy
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
Dwulatka zjadła „jagódkę” prosto z krzaka. Owoc okazał się trujący. Płukanie żołądka uratowało jej życie
5 produktów dobrych dla wątroby. Idealne, żeby skomponować z nich wiosenne posiłki!
Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj
się ten artykuł?