W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka
Wchłanianie składników pokarmowych jest jedną z ważniejszych funkcji układu pokarmowego. Bez tego nasz organizm nie miałby sił funkcjonować. Warto więc wiedzieć, który odcinek układu jest odpowiedzialny za wchłanianie poszczególnych witamin. Dzięki temu można ustrzec się przed niedoborami.
Trawienie a składniki odżywcze
O wchłanianiu składników odżywczych pisze na swoim profilu na Instagramie Emilia Cesarek, dietetyczka. Jak zaznacza, jest to ważna kwestia, dzięki której nasz organizm może funkcjonować.
Trawienie to ważna kwestia w kontekście samopoczucia układu pokarmowego. Natomiast ważniejsze jest to, że trawienie to podstawa do wchłaniania składników odżywczych z przyjmowanego pożywienia. Dzięki temu dochodzi do odżywienia organizmu – wyjaśnia specjalistka.
Ekspertka tłumaczy także, że warto wiedzieć, za co odpowiadają poszczególne odcinki układu pokarmowego. Dzięki temu w przypadku dysfunkcji któregoś z nich, można ustrzec się przed niedoborem danych witamin lub składników odżywczych.
Dlatego warto jest wiedzieć, gdzie wchłaniają się i przyswajają dane składniki mineralne i witaminy, by w przypadku ich widocznego niedoboru móc przyjrzeć się odcinkowi odpowiedzialnemu za ich przyswajanie – dodaje Cesarek.
Wchłanianie składników odżywczych w układzie pokarmowym
Większość składników pokarmowych wchłaniana jest w jelicie cienkim, na które składa się dwunastnica, jelito czcze oraz jelito kręte. Cesarek tłumaczy, że jedynie nieliczne witaminy i substancje odżywcze wchłaniane są w innych częściach układu pokarmowego. Gdzie dokładnie? Ekspertka opublikowała grafikę, na której wszystko wyjaśnia.
- Jelito cienkie – dwunastnica: żelazo, witamina C, wapń, potas, sód, B12, kwas foliowy.
- Żołądek: żelazo, witamina C.
- Jelito czcze: wapń, żelazo, magnez, selen, cynk, potas, witamina A, D, E, K, witaminy rozpuszczalne w wodzie.
- Jelito grube: produkcja SCFA, produkcja witaminy K, produkcja witamin z grupy B.
- Jelito kręte: witamina C, witamina A, D, E, K, witaminy z grupy B (B12, B6), magnez, potas, sód.
Emilia Cesarek – kim jest?
Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką z pasją. Ekspertka zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Jej profile w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.
RozwińPodoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Otyłość u dzieci niesie poważne konsekwencje zdrowotne. Jak ją leczyć?
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?