Przejdź do treści

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Kobieta je danie na talerzu
Gdzie wchłaniane są poszczególne witaminy w przewodzie pokarmowym? Wyjaśnia dietetyczka/ Unsplash, fot. Priscilla du Preez
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Wchłanianie składników pokarmowych jest jedną z ważniejszych funkcji układu pokarmowego. Bez tego nasz organizm nie miałby sił funkcjonować. Warto więc wiedzieć, który odcinek układu jest odpowiedzialny za wchłanianie poszczególnych witamin. Dzięki temu można ustrzec się przed niedoborami. 

Trawienie a składniki odżywcze

O wchłanianiu składników odżywczych pisze na swoim profilu na Instagramie Emilia Cesarek, dietetyczka. Jak zaznacza, jest to ważna kwestia, dzięki której nasz organizm może funkcjonować.

Trawienie to ważna kwestia w kontekście samopoczucia układu pokarmowego. Natomiast ważniejsze jest to, że trawienie to podstawa do wchłaniania składników odżywczych z przyjmowanego pożywienia. Dzięki temu dochodzi do odżywienia organizmu – wyjaśnia specjalistka.

Ekspertka tłumaczy także, że warto wiedzieć, za co odpowiadają poszczególne odcinki układu pokarmowego. Dzięki temu w przypadku dysfunkcji któregoś z nich, można ustrzec się przed niedoborem danych witamin lub składników odżywczych.

Dlatego warto jest wiedzieć, gdzie wchłaniają się i przyswajają dane składniki mineralne i witaminy, by w przypadku ich widocznego niedoboru móc przyjrzeć się odcinkowi odpowiedzialnemu za ich przyswajanie – dodaje Cesarek.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zespół złego wchłaniania/Getty Images

Wchłanianie składników odżywczych w układzie pokarmowym

Większość składników pokarmowych wchłaniana jest w jelicie cienkim, na które składa się dwunastnica, jelito czcze oraz jelito kręte. Cesarek tłumaczy, że jedynie nieliczne witaminy i substancje odżywcze wchłaniane są w innych częściach układu pokarmowego. Gdzie dokładnie? Ekspertka opublikowała grafikę, na której wszystko wyjaśnia.

  1. Jelito cienkie – dwunastnica: żelazo, witamina C, wapń, potas, sód, B12, kwas foliowy.
  2. Żołądek: żelazo, witamina C.
  3. Jelito czcze: wapń, żelazo, magnez, selen, cynk, potas, witamina A, D, E, K, witaminy rozpuszczalne w wodzie.
  4. Jelito grube: produkcja SCFA, produkcja witaminy K, produkcja witamin z grupy B.
  5. Jelito kręte: witamina C, witamina A, D, E, K, witaminy z grupy B (B12, B6), magnez, potas, sód.

Emilia Cesarek – kim jest?

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką z pasją. Ekspertka zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Jej profile w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Emilia Cesarek – DIETETYK (@keepfitinstyle_dietetyk)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

„To ciało, które przetrwało lata złego traktowania, nadmiernego objadania się i głodzenia na zmianę”- słowa niezwykłej ultramaratonki przytacza Martyna Wojciechowska

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×