W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada
W drugiej połowie cyklu miesiączkowego jesz więcej? To normalne. „Twoje zapotrzebowanie kaloryczne rośnie wtedy o 100-300 kcal na dzień” – tłumaczy dietetyk Jakub Chwiłkowski. Wynika to ze wzrostu temperatury ciała.
Miesiączka a kalorie
„Kobieca gospodarka hormonalna to skomplikowana machina” – pisze dietetyk Jakub Chwiłkowski na swoim profilu na Instagramie. W II fazie cyklu wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne, a z nim dużo większa ochota na jedzenie.
„W I fazie cyklu (przed owulacją) dominującym hormonem jest estrogen, co przekłada się na to, że nie ma wtedy wyraźnej retencji wody, a nawet łatwiej buduje się masę mięśniową. Z kolei w II fazie cyklu dominuje już progesteron. Wzrost progesteronu powoduje wzrost temperatury ciała u kobiet, co przekłada się na większą ilość spalanych kalorii w ciągu dnia. Więc zapotrzebowanie automatycznie rośnie” – wyjaśnia dietetyk.
Jak dodaje, wzrost szacuje się na około 100-300kcal na dzień.
„Więc jeśli normalnie twoje zapotrzebowanie wynosiło np. 2000 kcal w I fazie cyklu, to w II wynosić już może 2100-2300 kcal. Na redukcji, w skali dwóch tygodni, może być to spalenie ekstra prawie 0.5 kg tkanki tłuszczowej” – tłumaczy Chwiłkowski.
Miesiączka a inne dolegliwości
Co to oznacza?
„W praktyce wiele kobiet doświadcza wtedy niemiłych dolegliwości (zwłaszcza przed miesiączką), co rzutuje na np. brak treningów lub mniejszą aktywność na co dzień. Z tego tytułu wydatki kaloryczne mogą być mniejsze, więc finalnie można wyjść na zero” – tłumaczy specjalista.
Jesteś w grupie kobiet, która doświadcza dużego spadku aktywności w tym czasie? Dietetyk jasno pisze, że w takiej sytuacji nie zwiększałby kaloryczności dań.
Rozwiń„Z kolei, gdy czujesz się dobrze, aktywność jest taka sama, ale głód jest tak duży, że zjada cię od środka, zwiększenie kcal może być dobrym wyborem” – kończy post dietetyk.
Jakub Chwiłkowski
Jakub Chwiłkowski jest studentem dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od kilku lat popularyzuje wiedzę na temat szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Obejmuje ona tematykę z zakresu zdrowego odżywiania i treningu. Jego profil na Instagramie obserwuje obecnie 32,5 tys. osób.
Zobacz także
„Cukier to zguba i zło” – alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?
„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety
„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Zbadają ból menstruacyjny u nastolatek. „Mówienie im, by po prostu się z tym pogodziły, nigdy nie będzie pomocne”
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
„Dlaczego Kubuś Puchatek zawsze jest gotowy na badanie cytologiczne? Bella Humphries bawi i edukuje o cyklu miesiączkowym
się ten artykuł?