Uwaga! Jajka z pałeczkami salmonelli. GIS ostrzega i wycofuje kilka partii ze sprzedaży
![Jajka w kartoniku](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/12/caroline-attwood-til8ow2ghsg-unsplash-1140x641.jpg)
się ten artykuł?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu kilku partii jaj, których producentem jest Ferma Drobiu w miejscowości Rogalinek w Wielkopolsce. Powodem takiej decyzji jest stwierdzenie obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach w kurniku K2.
Sanepid otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurnika K2 w podmiocie Ferma Drobiu Piotr Gościniak, ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341. Ostrzeżenie dotyczy niektórych partii jaj „Jantex” i „Moja kurka”. Ich spożycie może wywołać Salmonellę.
Jak czytamy w komunikacie GIS: „W opinii Głównego Lekarza Weterynarii nie ma jednoznacznego dowodu, iż jaja pochodzące z ww. gospodarstwa nie były skażone pałeczkami salmonelli, co stanowić może potencjalne ryzyko dla konsumentów. W związku z tym podmiot odpowiedzialny za pakowanie jaj i wprowadzenie ich do obrotu zdecydował o konieczności wycofania jaj z obrotu”.
GIS ostrzega, że spożycie jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Wycofanie dotyczy:
– Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
– Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
– Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
– Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
– Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
– Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
– Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
– Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
– Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
Polecamy
![Kobieta trzyma w dłoniach butelkę z piwem](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/gis-wycofal-piwo-bezalkoholowe-hello-zdrowie-scaled-e1721983542897-850x496.jpeg)
GIS ostrzega przed fatalną pomyłką. Wypicie błędnie oznaczonego napoju niesie poważne ryzyko dla klientów
![Tatar z jajkiem](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/salmonella-w-miesie-hello-zdrowie-850x567.jpg)
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
![Kobieta parzy herbatę](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/wycofano-trzy-partie-czarnych-herbat-hello-zdrowie-850x463.jpg)
GIS pilnie wycofuje trzy partie herbat. Powodem przekraczający wszelkie normy poziom pestycydów
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)