To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Zdaniem dietetyków – nie do końca. Według specjalistów ważniejszy jest obiad, który spożywamy najczęściej w środku naszego dnia pracy. By przyniósł maksymalne korzyści, powinniśmy zadbać o to, aby jeść właściwe produkty. Jaki jest idealny obiad? Wyjaśniamy.
Też słyszałaś, że to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i to od niego zależy, czy przez cały dzień będziesz w dobrej formie? Najnowsze doniesienia ze świata dietetyków mówią jasno – ważniejszy jest obiad. Co jeść, by było smacznie i zdrowo? Mamy komentarz eksperta.
Jaki powinien być dobry obiad?
– Dobry obiad to obiad smaczny, syty i zdrowy, czyli dostarczający naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników, takich jak: białko, węglowodany, tłuszcze. Zdrowe białko do obiadu znajdziemy nie tylko w mięsie (polecam najbardziej mięso z indyka), ale również w jego roślinnych źródłach jak: ciecierzyca, soczewica i wszelkie strączki.
Zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe), które również powinny być składnikiem obiadu, potrzebne są m.in do przyswojenia witamin, takich jak: A, D,E,K – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyczka, znana w mediach społecznościowych jako „Trenerka zdrowej diety”.
Dietetyczka dodaje, że zdrowy obiad powinien być syty, lecz nie powinniśmy czuć się po nim ociężali ani senni. Osoby z wysokim cukrem czy też osoby chore na insulinooporność i cukrzycę powinny pamiętać, by obiad był nisko lub średnio glikemiczny.
– Zdrowy obiad nie musi wiązać się z wysokimi kosztami. Nie musimy wcale kupować wyszukanych składników. Jajko, kasza gryczana, sezonowe warzywa to idealne tanie połączenie na letni lekki posiłek – dodaje Joanna Skałecka.
Dlaczego obiad jest tak ważny?
Istotnym czynnikiem jest nie tylko to, co spożywamy, ale również to, w jakiej atmosferze się to odbywa. Badania pokazują, że przerwa na lunch pozwala umysłowi odpocząć, nabrać sił i skupić się, co może bezpośrednio poprawić produktywność na resztę dnia.
Brak przerwy na obiad może natomiast sprawić, że pod koniec dnia poczujemy się bardziej zmęczeni i zestresowani, mniej skoncentrowani i w gorszym nastroju. Może również zmniejszyć naszą zdolność do kreatywności.
Wniosek? Codziennie poświęcajmy na lunch przynajmniej 15-20 minut. To sprawdzony sposób na utrzymanie poziomu koncentracji i energii w ciągu dnia.
Artykuł napisany w oparciu o materiały PAP Life.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
”Joanna Skałecka”
Zobacz także
„Miałam łzy w oczach, kiedy rozmiarówka kończyła się na L, a ja nosiłam XXL. Do tego doprowadziłam się poprzez zajadanie smutków słodyczami” – mówi Jessica Meinhard
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Czy dieta Dukana jest zdrowa? Co mówi dietetyczka?
Polecamy
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Przerwa na lunch – nie przegap! Napełnisz nie tylko brzuch, ale i akumulatory
się ten artykuł?