Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis
Syrop z czosnku dla dzieci i dorosłych ma wiele wspaniałych właściwości. Stanowi on świetne lekarstwo na przeziębienie i grypę, ułatwia odkrztuszanie, a i może pochwalić się działaniem przeciwpasożytniczym. Pomaga wzmocnić także odporność. To wszystko sprawia, że znakomicie sprawdza się w sezonie jesienno-zimowym, ale nie tylko. Dowiedz się więcej.
Syrop z czosnku – właściwości
Na początku warto powiedzieć o właściwościach samego czosnku, który stanowi bazę omawianego przez nas syropu. Warzywo to uznawane jest za naturalny antybiotyk, zawiera m.in. witaminy PP, C, A, B1 i B2, które pozytywnie wpływają na układ immunologiczny. Jest ono również naturalnym lekiem na grypę i przeziębienia.
Syrop z czosnku łagodzi ból gardła, dobrze działa na kaszel i sprawia, że odkrztuszanie jest łatwiejsze. Ma właściwości rozgrzewające oraz zmniejsza katar. Zwalcza infekcje wirusowe w obrębie górnych dróg oddechowych, można go stosować również przy chorobach płuc. Syrop z czosnku może też pochwalić się właściwościami przeciwzapalnymi. Kryje się w nim allicyna, która działa grzybo- oraz bakteriobójczo.
Syrop z czosnku sprawia, że ściany naczyń krwionośnych są bardziej elastyczne, co z kolei usprawnia przepływ krwi. Wspomaga metabolizm, stymuluje pracę jelit oraz zapobiega powstawaniu wzdęć. Działa także antypasożytniczo i pomaga zwalczyć owsiki, tasiemce oraz glisty. Można go przyjmować przy zapaleniu zatok oraz bólach głowy.
Często do syropu z czosnku dodaje się miód, który poprawia jego walory smakowe. Ten złoty przysmak również ma właściwości antybiotyczne i przeciwutleniające. Podobnie jak czosnek łagodzi on także kaszel. Kolejnym składnikiem, który wzbogaca syrop z czosnku, często jest cytryna. Ma ona właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe. Sok z cytryny stanowi skarbnicę witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny oraz uszczelnia naczynia krwionośne.
Jakie właściwości ma z kolei syrop z cebuli i czosnku? Cebula sprawia, że znajduje się w nim sporo witamin B i C. Podobnie jak czosnek, wzmacnia ona odporność (dzięki glikozydom) oraz zwalcza bakterie. Ma on również wykrztuśne i pozwala pozbyć się wydzieliny, która zalega w gardle. Świetnie sprawdza się przy zapaleniu gardła, anginie, zapaleniu migdałków, zapaleniu krtani czy też zapaleniu zatok przynosowych.
Przepis na syrop z czosnku
Jak zrobić syrop z czosnku, miodu i cytryny? Oto odpowiedź.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Przełóż czosnek do szklanego słoja.
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Dodaj 3-4 łyżki miodu.
- Wlej szklankę przegotowanej i ostudzonej wody.
- Zamknij słój i dokładnie nim wstrząśnij.
- Przez przynajmniej 2 doby przechowuj całość w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Po upływie tego czasu syrop przecedź, np. przez gazę.
- Przelej całość do czystego słoika.
A oto przepis na syrop z cebuli i czosnku.
- Obierz 3-4 cebule.
- Pokrój cebule w plasterki.
- Ułóż cebule w słoiku i zasyp je cukrem.
- Zamknij słoik i pozostaw go na kilka godzin.
- Gotowy syrop przelej przez gazę.
- Dodaj do syropu kilka zgniecionych ząbków czosnku.
Syrop z czosnku, cytryny i miodu – przeciwwskazania
Syropy przygotowywane na bazie czosnku nie są raczej wskazane dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Mogą zaszkodzić przyszłej mamie, jeśli boryka się ona z problemami żołądkowymi. Co więcej, ostre w smaku warzywo zmienia także smak pokarmu.
Babciny syrop z czosnku – jak stosować?
Jeśli chcesz korzystać z syropu z czosnku i miodu w ramach profilaktyki, spożywaj go 2 razy dziennie, po 1 łyżce (w przypadku osób dorosłych) lub 1 łyżeczce (w przypadku dzieci). Chcesz z nim pokonać chorobę? W takim razie przyjmuj go nawet 3-4 razy w ciągu dnia.
Bibliografia:
- Bayan L., Hossain Koulivand P., Gorji A., Garlic: a review of potential therapeutic effects, Avicenna Journal of Phytomedicine 2014; 4(1): 1–14.
- Klimek-Szczykutowicz M., Szopa A., Ekiert H., Citrus limon (Lemon) Phenomenon—A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies, Plants-Basel 2020; 9(1): 119.
- Samarghandian S., Farkhondeh T., Samini F., Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, Pharmacognosy Research 2017,9(2), s. 121–127.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
„Owszem, dziś długość życia człowieka wzrasta, ale czy o taką jakość życia nam chodziło?” – pyta prof. Grzegorz Dworacki
Fizjoterapeuta Tomasz Sobieraj: „Nerw błędny to klucz do zdrowia. Tylko trzeba go lepiej poznać i wiedzieć, co mu służy”
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
się ten artykuł?