Przejdź do treści

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Orzechy laskowe w misce
Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie/ Fot. Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Stres przewlekły wyczerpuje nasze reakcje obronne i może prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych” – podkreśla na swoim profilu na Instagramie Zofia Winczewska. Farmaceutka wyjaśnia, jakich składników odżywczych potrzebuje organizm, kiedy jest narażony na stres.

Zjawisko o dwóch twarzach

Stres w XXI wieku jest nieodłącznym towarzyszem wielu osób. I choć jest on naturalną reakcją organizmu na trudności lub zagrożenia, jego długotrwałe działanie potrafi dokonać dużego spustoszenia w organizmie. Problem ten poruszyła na swoim profilu na Instagramie Zofia Winczewska.

„Choć stres może być dla nas pozytywny (co ewolucyjnie pozwala nam przetrwać) w dzisiejszych czasach zmagamy się raczej z negatywnie oddziałującą na nas przewlekłą reakcją stresową, która jest pokłosiem współczesnego życia na 'wysokich obrotach’ – wyjaśniła.

Farmaceutka podkreśliła, że „stres to zjawisko o dwóch twarzach”. Jak dodała, krótkotrwały poprawia naszą koncentrację i zwiększa efektywność.

„Stres przewlekły wyczerpuje nasze reakcje obronne i może prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych” – tłumaczyła.

Jak kontrolować stres?

Dieta na stres

Winczewska w dalszej części swojego wpisu zaznaczyła, że pod wpływem długotrwałego stresu organizm potrzebuje większej dawki niektórych składników odżywczych. Ważne więc, by w czasie przewlekłego napięcia wzbogacić swoje menu w odpowiednie produkty, dzięki czemu organizm będzie bardziej odporny na skutki stresu.

„Nadmierny, przewlekły stres zwiększa wymagania naszego organizmu na składniki odżywcze” – napisała i dodała – „Kluczowa jest dostawa pokarmów optymalnych dla funkcji układu nerwowego”

Co jeść, by utrzymać zdrowie i organizm w dobrej kondycji, kiedy stres bierze nad nami górę? Ekspertka wymieniła:

  1. Pokarmy bogate w tryptofan: orzechy, ser nasiona (produkcja serotoniny);
  2. Witamina C: kluczowa w przewlekłym stresie (rokitnik, dzika róża, natka pietruszki, kiszonki, papryka);
  3. Magnez: kakao, gorzka czekolada, strączki, pestki dyni, orzechy, pełne ziarno;
  4. Paliwo przeciwzapalne (zdrowe tłuszcze: orzechy, oliwa, omega-3);
  5. Różnorodne pokarmy zasilające mikrobiotę, niskie ładunki glikemiczne, sezonowe i lokalne produkty.
Nicole Radomska

Zofia Winczewska

Zofia Winczewska jest farmaceutką, która aktywnie prowadzi swoje profile w mediach społecznościowych. Zarówno na nich, jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. 

„Tłumaczę, w jakich sytuacjach suplementacja diety jest korzystnym elementem profilaktyki zdrowotnej czy uzupełnieniem terapii lekowych. Pokazuję wam na blogu, jak racjonalnie podchodzić do tematu suplementacji, nie wpadając przy okazji w pułapki marketingowe” – pisze o sobie farmaceutka.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?