Przejdź do treści

Stosujesz dietę roślinną? Chronisz nie tylko środowisko, ale także własne zdrowie

Na zdjęciu talerz pełen wegetariańskich smakołyków- HelloZdrowie
Dieta bezmięsna ma ogrom korzyści źródło: AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Troska o planetę to nie tylko recykling odpadów czy korzystanie z transportu publicznego. Na dobre funkcjonowanie Ziemi ma wpływ także to, co jemy. I co najważniejsze – wybierając dietę przyjazną dla środowiska, poprawiamy swoje zdrowie i samopoczucie, a nawet gwarantujemy dłuższe życie!

Dieta, która przedłuża życie

Dieta przyjazna dla środowiska, to dieta roślina. Rezygnując z jedzenia mięsa przyczyniamy się do redukcji emisji gazów cieplarnianych, zmniejszamy zużycie energii oraz wody i bardziej dbamy o jakość powietrza.

Wybierając warzywa, owoce, orzechy, produkty bogate w błonnik, witaminy, minerały czy przeciwutleniacze wspieramy nie tylko naszą planetę, ale także własne zdrowie. Ten typ diety zmniejsza ryzyko zgonu z różnych przyczyn aż o 25 proc. Dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetu Harvarda, którzy opracowali specjalny wskaźnik oceny diety – Planetary Health Diet Index (PHDI). Efekty badań przedstawili podczas spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia NUTRITION 2023 w Bostonie.

Wynika z nich, że rezygnując z jedzenia mięsa zmniejszamy ryzyko zachorowanie na schorzenia układu sercowo-naczyniowego, udar mózgu, cukrzycę, nowotwory tj. np. raka jelita grubego.

„Proponujemy nowy system oceny diet, który uwzględnia najnowszą naukową wiedzę na temat wpływu żywności na zdrowie, a także na środowisko. Uzyskane przez nas wyniki potwierdzają naszą hipotezę, że wyższy współczynnik Planetary Health Diet Index (PHDI) wiąże się z niższą śmiertelnością” – mówi Linh Bui, naukowczyni, która kierowała zespołem badawczym, cytowana przez eurekalert.org.

Na czym polegało badanie?

Wskaźnik diety opracowany przez naukowców pozwala stwierdzić, czy to co jemy, działa korzystnie na środowisko. Badacze oparli się na tzw. diecie planetarnej (dieta EAT-Lancet), która uwzględnia zarówno wpływ żywności na zdrowie, jak i jej zrównoważony wpływ na środowisko (wzięli pod uwagę także produkcję żywności).

Następnie zastosowali indeks PHDI do analizy wyników zdrowotnych wśród ponad 100 tys. uczestników badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych. W latach 1986-2018 stwierdzono wśród nich ponad 47 tys. zgonów.

Osoby, które żywiły się według zasad o najwyższej punktacji w skali PHDI, miały o 25 proc. mniejsze ryzyko zgonu, niż te, których dieta zyskała najmniej punktów.

Przy nieodpowiedniej diecie ryzyko śmierci z powodu raka i chorób układu krążenia rosło o 15 proc., chorób neurodegeneracyjnych o 20 proc., a układu oddechowego aż o 50 proc.

„Uzyskane przez nas wyniki potwierdzają naszą hipotezę, że wyższy współczynnik Planetary Health Diet Index wiąże się z niższą śmiertelnością. Jako milenialce zawsze zależało mi na łagodzeniu wpływu człowieka na środowisko. Zrównoważony wzorzec żywieniowy powinien być nie tylko zdrowy, ale także mieścić się w granicach tolerancji planety pod względem emisji gazów cieplarnianych i innych parametrów środowiskowych” – skomentowała Bui.

Bui zaznacza, że opracowany przez jej zespół indeks nie musi odnosić się do obywateli wszystkich krajów. Ze stosowaniem zrównoważonej dla planety diety mogą mieć problem osoby z różnymi specyficznymi schorzeniami, religijnymi ograniczeniami dietetycznymi, a także osoby o bardzo niskim statusie społeczno-ekonomicznym.

„Mamy nadzieję, że naukowcy będą mogli dostosować ten indeks do konkretnych kultur żywieniowych i zweryfikować, w jaki sposób jest on związany z chorobami przewlekłymi oraz wpływami na środowisko, takimi jak ślad węglowy, ślad wodny i użytkowanie ziemi w różnych populacjach” – podsumowała badaczka.

 

źródło: eurekalert.org

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: