Przejdź do treści

Stek bez uboju. Szykuje się rewolucja na rynku spożywczym

mężczyzna trzyma dwa surowe steki na patelni grillowej
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Produkcja mięsa wiąże się z ubojem zwierząt. Istnieje szansa na zmiany, bo w izraelskim laboratorium powstał pierwszy stek, wyhodowany z komórek wołowych, który idealnie naśladuje prawdziwe mięso. W ciągu następnych dwóch lat ten produkt ma trafić na półki sklepowe.

Do tej pory w laboratoriach powstawały niewielki ilości mięsa, które wykorzystywano w produkcji kiełbas oraz pasztetów. Pomimo wytwarzania ich z  komórek pochodzenia zwierzęcego, nie stanowiły one alternatywy dla prawdziwego mięsa. Izraelska firma technologiczna Aleph Farms dokonała niemożliwego i stworzyła pierwszy stek na bazie komórek wołowych, który zarówno teksturą, kształtem i wyglądem przypomina prawdziwego befsztyka.

wegański stek wydrukowany w drukarce 3D

Aby wyprodukować taki stek, w pierwszej kolejności zostają pobrane komórki od żywego zwierzęcia. Później następuje etap dzielenia się komórek, które tworzą w ten sposób tkanki przypominające prawdziwe mięso. Jednym z wyzwań dla naukowców było skłonienie danych komórek do współpracy ze sobą i oddziaływania na siebie, aby stworzyły wielowymiarową i zróżnicowaną strukturę, która będzie wyglądała, jakby została  wyciągnięta z prawdziwego zwierzęcia.

Produkty są wciąż stosunkowo cienkie, ale technologia, którą opracowaliśmy, stanowi prawdziwy przełom i wielki krok naprzód w produkcji steku w hodowli komórkowej. Mięso to złożona tkanka. Obejmuje różne typy komórek spotykane w konwencjonalnych kawałkach mięsa. Hodujemy je razem, ale poza zwierzęciem, aby stworzyć trójwymiarową hodowlę łudząco podobną do mięsa, ale stosując bardziej bezpieczne, zrównoważone i etyczne metody.

Didier Toubia / współzałożyciel i dyrektor generalny Aleph Farms

Firma pracuje już nad wprowadzeniem swojego produktu na rynek spożywczy. Jest to idealne rozwiązanie, ponieważ „steka bez uboju” produkuje się bez zabijania zwierząt i bez użycia antybiotyków, wody, czy specjalnych pasz. Stworzone mięso doczekało się już swojej premiery na talerzu dzięki szefowi kuchni Amir Ilanowi z izraelskiej restauracji Paris Texas. „To mięso ma wspaniały wygląd i oryginalną fakturę steku. Dla mnie to niezwykłe doświadczenie jeść mięso, które ma wygląd i smak wołowiny, ale zostało wyhodowane bez antybiotyków, szkód dla zwierząt i dla środowiska” – powiedział szef kuchni.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Podoba Ci
się ten artykuł?