Przejdź do treści

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie
Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Sól himalajska sięga swoją historią do około roku 326 p.n.e. Wojska prowadzone przez Aleksandra Macedońskiego w pobliżu Khewra zatrzymały się i spostrzegły konie liżące słone skały. Od tego momentu, wydobywa się tam sól himalajską.

Sól himalajska – czym jest?

Sól himalajska to sól kamienna o różowym zabarwieniu. Wydobywana jest m.in. w pakistańskim regionie Pendżab. W górskich pasmach Himalajów setki tysięcy lat temu istniał słony ocean. Został wysuszony przez słońce. Jedyną pozostałością po niej jest sól wydobywana do tej pory.

Sól himalajska jest zdrowszym odpowiednikiem zwykłej soli kuchennej, bowiem jest o wiele czystsza.

Sól himalajska – skład

W skład soli himalajskiej wchodzą aż 84 minerały.

Jej główny skład to:

  • cynk (2,38 ppm) – wzmacnia odporność
  • miedź – zwalcza wolne rodniki i bakterie
  • magnez (0,16 g) – – korzystnie oddziaływanie na układ nerwowy
  • siarka
  • żelazo (38, 9 ppm) – doskonałe dla anemików
  • wapń (4,05 g) – korzystnie wpływa na kości i zęby
  • sód regulujący gospodarkę wodną organizmu
  • fosfor (< 0,1 ppm) – wpływa na układ krwionośny
  • selen (0,05 ppm) – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie enzymów i układu odpornościowego
  • chrom (0,05 ppm) – reguluje stężenie glukozy we krwi.

Sól himalajska – właściwości

Sól himalajska ma wiele cennych właściwości, jednak nie zapominajmy, że jej spożycie nie powinno wynosić więcej niż 1 łyżeczkę dziennie jak każdej soli.

Jej dokładne spożycie najlepiej omówić z własnym lekarzem.

Do jej właściwości należy zaliczyć:

  • regulacje ciśnienia krwi
  • korzystnie działa na cellulit zmniejszając jego widoczność
  • redukuje dolegliwości jelitowe
  • usuwa toksyny z naszego organizmu
  • nawilża i ujędrnia skórę
  • wspomaga leczenie układu oddechowego
  • leczy łuszczycę, trądzik, grzybicę
  • oczyszcza organizm
  • wzmacnia odporność
  • wpływa na regulację gospodarki wodnej naszego organizmu
  • wspiera leczenie reumatyzmu
  • zwalcza infekcje jamy ustnej i gardła.
  • wspiera leczenie kamicy nerkowej i żółciowej.

Sól himalajska – zastosowanie

Sól himalajska w głównej mierze wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Korzystniejsze dla organizmu ludzkiego użytkowanie jest różowej soli.

Sól himalajska występuje również pod postacią solanek, kąpieli, płukanek, inhalacji.

Sól z powodzeniem można dodawać do kąpieli, ponieważ ma wspaniałe właściwości detoksykujące. Kilogram soli należy rozpuścić w 4 litrach wody. Temperatura wody powinna wynosić 37 stopni Celsjusza. Po rozpuszczeniu soli w wodzie można wejść do wanny. Przy czym nie powinno dodawać się żadnych innych mydeł, płynów, ponieważ mogą one zakłócić wchłanianie się substancji. Taka kąpiel może trwać maksymalnie 30 minut.

Różowa sól jest bardzo dobra do wykonywania peelingu. Gruboziarnista sól wspaniale pomaga pozbywac się martwego naskórka i przyspiesza jego regenerację. taki zabieg pomaga również w walce z uporczywym cellulitem.

Wielu lekarzy poleca wodę z solą morską przy leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej. Łyżkę soli rozpuszczamy w szklance wody. Po taką miksturę sięgamy kilka razy w ciągu dnia do czasu ustąpienia dolegliwości.

Sól ma doskonałe właściwości antybakteryjne. Warto więc sięgać po takie inhalacje z soli w przypadku chorób dróg oddechowych.

Sól himalajska dostępna jest w wielu sklepach internetowych, marketach, dyskontach. Jej cena jest wyższa niż tradycyjnej soli. Jednak nie zapominajmy, że inwestujemy w swoje zdrowie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Dobry talerz - o błędach w żywieniu dzieci

Maluchy kochają słodkie, bo sami je tego uczymy. O błędach w żywieniu dzieci

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Kto z nas może sobie pozwolić na mocne … solenie? Radzi dietetyczka Natalia Puciłowska

Słona cena soli

Słona cena soli

Sól - od niej zestarzejesz się szybciej

Sól – od niej zestarzejesz się szybciej

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol