Przejdź do treści

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie
Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Sól himalajska sięga swoją historią do około roku 326 p.n.e. Wojska prowadzone przez Aleksandra Macedońskiego w pobliżu Khewra zatrzymały się i spostrzegły konie liżące słone skały. Od tego momentu, wydobywa się tam sól himalajską.

Sól himalajska – czym jest?

Sól himalajska to sól kamienna o różowym zabarwieniu. Wydobywana jest m.in. w pakistańskim regionie Pendżab. W górskich pasmach Himalajów setki tysięcy lat temu istniał słony ocean. Został wysuszony przez słońce. Jedyną pozostałością po niej jest sól wydobywana do tej pory.

Sól himalajska jest zdrowszym odpowiednikiem zwykłej soli kuchennej, bowiem jest o wiele czystsza.

Sól himalajska – skład

W skład soli himalajskiej wchodzą aż 84 minerały.

Jej główny skład to:

  • cynk (2,38 ppm) – wzmacnia odporność
  • miedź – zwalcza wolne rodniki i bakterie
  • magnez (0,16 g) – – korzystnie oddziaływanie na układ nerwowy
  • siarka
  • żelazo (38, 9 ppm) – doskonałe dla anemików
  • wapń (4,05 g) – korzystnie wpływa na kości i zęby
  • sód regulujący gospodarkę wodną organizmu
  • fosfor (< 0,1 ppm) – wpływa na układ krwionośny
  • selen (0,05 ppm) – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie enzymów i układu odpornościowego
  • chrom (0,05 ppm) – reguluje stężenie glukozy we krwi.

Sól himalajska – właściwości

Sól himalajska ma wiele cennych właściwości, jednak nie zapominajmy, że jej spożycie nie powinno wynosić więcej niż 1 łyżeczkę dziennie jak każdej soli.

Jej dokładne spożycie najlepiej omówić z własnym lekarzem.

Do jej właściwości należy zaliczyć:

  • regulacje ciśnienia krwi
  • korzystnie działa na cellulit zmniejszając jego widoczność
  • redukuje dolegliwości jelitowe
  • usuwa toksyny z naszego organizmu
  • nawilża i ujędrnia skórę
  • wspomaga leczenie układu oddechowego
  • leczy łuszczycę, trądzik, grzybicę
  • oczyszcza organizm
  • wzmacnia odporność
  • wpływa na regulację gospodarki wodnej naszego organizmu
  • wspiera leczenie reumatyzmu
  • zwalcza infekcje jamy ustnej i gardła.
  • wspiera leczenie kamicy nerkowej i żółciowej.

Sól himalajska – zastosowanie

Sól himalajska w głównej mierze wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Korzystniejsze dla organizmu ludzkiego użytkowanie jest różowej soli.

Sól himalajska występuje również pod postacią solanek, kąpieli, płukanek, inhalacji.

Sól z powodzeniem można dodawać do kąpieli, ponieważ ma wspaniałe właściwości detoksykujące. Kilogram soli należy rozpuścić w 4 litrach wody. Temperatura wody powinna wynosić 37 stopni Celsjusza. Po rozpuszczeniu soli w wodzie można wejść do wanny. Przy czym nie powinno dodawać się żadnych innych mydeł, płynów, ponieważ mogą one zakłócić wchłanianie się substancji. Taka kąpiel może trwać maksymalnie 30 minut.

Różowa sól jest bardzo dobra do wykonywania peelingu. Gruboziarnista sól wspaniale pomaga pozbywac się martwego naskórka i przyspiesza jego regenerację. taki zabieg pomaga również w walce z uporczywym cellulitem.

Wielu lekarzy poleca wodę z solą morską przy leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej. Łyżkę soli rozpuszczamy w szklance wody. Po taką miksturę sięgamy kilka razy w ciągu dnia do czasu ustąpienia dolegliwości.

Sól ma doskonałe właściwości antybakteryjne. Warto więc sięgać po takie inhalacje z soli w przypadku chorób dróg oddechowych.

Sól himalajska dostępna jest w wielu sklepach internetowych, marketach, dyskontach. Jej cena jest wyższa niż tradycyjnej soli. Jednak nie zapominajmy, że inwestujemy w swoje zdrowie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
NOWOŚĆ
Odporność
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Jodek potasu – cenna profilaktyka czy niebezpieczna praktyka? Rozwiewamy wątpliwości

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash

Używasz soli himalajskiej? Dietetyczka Anna Thomas wyjaśnia, dlaczego nie warto wkładać jej do swojego koszyka podczas zakupów

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

×