Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes
W serze kozim z Lidla może znajdować się groźna bakteria – Listeria monocytogenes, która jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Produkt wycofano ze sprzedaży. Sprawdź, czy przypadkiem już go nie kupiłaś!
Ser kozi wycofany ze sprzedaży
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: produkt „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” może być niebezpieczny dla zdrowia. GIS podał, że został poinformowany o tym, ze firma Jermi Käsewerk GmbH oraz Lidl Sp. z o.o. sp.k. wycofują go z obrotu.
Powód? „Nie można wykluczyć w nim obecności bakterii Listeria monocytogenes”. Komunikat w tej sprawie pojawił się również na stronie Lidla.
„W trosce o bezpieczeństwo konsumentów reakcja firmy Lidl była natychmiastowa i od razu, po otrzymaniu informacji od Jermi Käsewerk GmbH, (…) produkt został wycofany ze sprzedaży” – czytamy na stronie GIS.
Zwrot produktu
Lidl prosi klientów o zwrot produktu (również napoczętego) w każdym sklepie sieci bez konieczności okazywania paragonu.
GIS zaleca, by nie spożywać żadnej partii wskazanego produktu. Zjedzenie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Jeśli kupiłaś ten ser, koniecznie zwróć go w Lidlu!
Bakteria Listeria monocytogenes
Bakteria Listeria monocytogenes, która może znajdować się w serze z Lidla, może wywołać listeriozę. To choroba zakaźna, którą można się zarazić przez spożycie zakażonego pokarmu – najczęściej niepasteryzowanych produktów mlecznych – w szczególności serów pleśniowych, camembert, żółtych tartych oraz brie, niedokładnie umytych owoców i warzyw, surowego mięsa, owoców morza, ryb.
Listerioza u dorosłych rozwija się częściej u osób starszych, z upośledzoną odpornością, w przebiegu chorób nowotworowych, w trakcie leczenia immunosupresyjnego, m.in. po przeszczepach, a także u kobiet ciężarnych.
Listeriozą może zarazić się rozwijający się płód. Listerioza noworodków dzieli się na postać wczesną i późną. Zakażenie może być przyczyną poronienia lub przedwczesnego porodu.
Listerioza – objawy
Człowiek chory na listeriozę może nie prezentować żadnych objawów – dzieje się tak zazwyczaj u osób z prawidłowo wykształconą odpornością. Choroba może jednak objawiać się gorączką, dreszczami, bólami mięśniowymi oraz niespecyficznymi objawami ze strony przewodu pokarmowego, które trwają od 1 do 3 dni.
Listerioza u noworodka może wywołać zapalenie opon mózgowych (jeśli doszło do zakażenia w drogach rodnych kobiety), posocznicę, ciężkie zapalenie płuc, mikroropnie, ciężkie zaburzeniami oddychania oraz uszkodzenia centralnego układu nerwowego.
U dorosłych listerioza rozwija się zwykle w postaci zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Można zaobserwować sztywność karku, drżenia, nagłe drgawki, nudności, wymioty, przeczulicę, światłowstręt, zaburzenia równowagi, zaburzenia świadomości. Choroba jest bardzo poważna, ma nagły początek, a w przypadku nieleczenia zgon może nastąpić w przeciągu 48–72 godzin.
Listerioza w ciąży wysyła objawy podobne do grypy. Wygląda z pozoru niewinnie – kobieta zgłasza zmęczenie oraz bóle mięśni. Objawy listeriozy w ciąży mogą być z tego względu niemal niezauważalne.
Zobacz także
„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie
„Jeżeli masz jakąś wątpliwość, czy sposób odżywiania wpływa na twój układ nerwowy, sprawdź to!” Dietetyk Daria Rybicka o diecie w leczeniu depresji
„Mam wrażenie, że nowocześni ludzie widzą w olejkach coś czarodziejskiego i nie mogą się z tym pogodzić. A one mają moc! I to jaką!”
Polecamy
Ostrzeżenie GIS: Salmonella w żółtym serze. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w domu
Grypa żołądkowa to chyba najmniejszy problem. Oto jakimi chorobami może skończyć się nieumiejętne korzystanie z toalety publicznej
Wrzód miękki – możesz z nim wrócić po… współżyciu w tropikach
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
się ten artykuł?