Przejdź do treści

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni? Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Rajskie jabłuszka to owoce ozdobnej jabłoni (Mallus). Choć mają niewielkie rozmiary, a w surowej postaci są cierpkie i kwaśne, po obróbce termicznej smakują wyśmienicie. Z rajskich jabłek warto przygotować kompoty i konfitury, popularne są też kandyzowane rajskie jabłuszka. Przetwory z rajskich jabłek nie tylko cechują się wyjątkowymi walorami smakowymi, ale i właściwościami zdrowotnymi. Dowiedz się, czym jest rajska jabłoń, jak się ją uprawia i jak wyglądają jej owoce.

Czym jest rajska jabłoń?

Rajska jabłoń, nazywana też jabłonią ozdobną (Mallus) to dekoracyjny krzew lub drzewo z rodziny różowatych. Roślina ma niewielkie rozmiary, rośnie wolno i docelowo osiąga 4-6 metrów wysokości. Wiosną (w kwietniu lub maju) zakwita bardzo obficie, zaś późnym latem wydaje charakterystyczne owoce. Kolor kwiatów jabłoni różni się w zależności od gatunku i odmiany – płatki mogą mieć barwę białą, różową lub purpurową. Owoce również przybierają różne barwy: jabłka są żółte, pomarańczowe lub czerwone. Z wyglądu w zasadzie przypominają bardziej wiśnie niż jabłka. 

Do wspólnych cech rajskich jabłoni należą dekoracyjność i niewielkie rozmiary. Drzewa te idealnie nadają się do sadów i przydomowych ogródków. Rajska jabłoń zachwyca zarówno pięknym kwitnieniem, jak i atrakcyjnymi wizualnie liśćmi o jajowatym kształcie i karbowanych brzegach. To jednak owoce jabłoni przykuwają największą uwagę. Kiedy zbierać rajskie jabłuszka? Owoce możesz zbierać już we wrześniu lub październiku. W przypadku niektórych odmian rajskich jabłoni owoce utrzymują się na drzewach nawet przez całą zimę. 

kobieta w sklepie wybiera ziemniaki - Hello Zdrowie

Jabłoń ozdobna – występowanie i uprawa

Jabłoń ozdobna rośnie w wielu krajach Europy: Polsce, Wielkiej Brytanii, Skandynawii, Hiszpanii i Grecji. Można ją spotkać także w Azji Południowo-Wschodniej. Drzewo nie ma dużych wymagań co do uprawy i pielęgnacji. Konieczne jest stanowisko ciepłe, osłonięte od wiatru. Jabłoń ozdobna najlepiej rośnie na gliniasto- oraz piaszczysto-gliniastych glebach. Dobrze znosi mrozy, jest też odporna na zanieczyszczenia miejskie. Większość odmian nie wymaga przycinania. Jeśli jednak planujesz przycinać gałęzie jabłoni, cięcia wykonuj wiosną. 

para młody ludzi idzie przez miasto, w tle zaparkowane rowery - Hello Zdrowie

Jabłoń ozdobna – odmiany

Rajskie jabłonie to obszerna grupa drzew o wielu podgatunkach i odmianach, które różnią się od siebie pokrojem, wysokością, barwą liści i kwiatów, porą kwitnienia, wielkością i kolorem owoców. Wyróżnia się m.in.: 

  • Rajską jabłoń „Royalty”. Niezwykle ozdobna odmiana o błyszczących czerwonych lub purpurowych liściach i bordowych kwiatach. Drzewo dorasta do 3-4 metrów, ma wyprostowaną koronę w kształcie rozłożonego parasola. Kwitnie w maju, owoce zaś wydaje pod koniec sierpnia. Jabłka mają purpurowy kolor. 
  • Rajską jabłoń „Ola”. Polska odmiana jabłoni o purpurowo-czerwonych owocach osiągających ok. 3 cm średnicy. Drzewo dorasta do 5 metrów wysokości; charakteryzuje się luźną koroną i intensywnie zielonymi liśćmi. Roślina zakwita w maju dużymi, różowymi kwiatami. 
  • Rajską jabłoń „Dolgo”. Odmiana ta ma jasnoczerwone owoce o wydłużonym kształcie i jasnozielone, błyszczące liście. Drzewo osiąga 4-5 metrów wysokości. Cechuje go duża odporność na choroby liści. Kwiaty jabłoni „Dolgo” pojawiają się w maju i są białe. 
  • Rajską jabłoń „Red Sentinel”. Odmiana wydająca liczne owoce o czerwonej barwie. Drzewo dorasta do 6 metrów wysokości, cechuje się szeroką i luźną koroną. Kwiaty jabłoni „Red Sentinel” są biało-różowe. 
  • Rajską jabłoń „Proffesor Sprenger”. Odmiana o niedużych, pomarańczowo-czerwonych owocach. Drzewo osiąga 6 metrów wysokości, jego korona jest rozłożysta, lecz nieregularna. W maju drzewo zakwita pąkami o mocnym różowym kolorze. Gdy pąki rozwiną się, kwiaty stają się białe. 
  • Rajską jabłoń „Golden Hornet”. Odmiana o żółtych owocach. Drzewo charakteryzuje dość szybki wzrost i wyprostowane gałęzie. Jabłoń kwitnie na jasnoróżowo. Jej liście wiosną są jasnozielone, jesienią wybarwiają się na czerwono. 
  • Rajską jabłoń „Adirondack”. Odmiana o małych, ciemnoczerwonych owocach. Drzewo dorasta do 5 metrów wysokości, ma kolumnowy lub stożkowy pokrój. Na wiosnę pokrywa się białymi kwiatami. 
  • Rajska jabłoń „Tringo Tina”. Odmiana karłowata wydająca czerwone owoce. Drzewo osiąga jedynie 2 metry wysokości i ma kulistą koronę. „Tina” kwitnie początkowo na czerwono (pąki), a następnie biało (kwiaty). 
dziewczynka pije colę - Hello Zdrowie

Rajskie jabłuszka – właściwości odżywcze

Choć rajskie jabłuszka wyglądają dość niepozornie, te niewielkie owoce kryją w sobie wiele wartościowych składników odżywczych. Przede wszystkim jabłka są źródłem błonnika, zawierają też znaczne ilości witaminy A, C, B1, B2 i B3. Jedząc owoce jabłoni ozdobnej, dostarczasz do organizmu flawonoidy – przeciwutleniacze zmiatające wolne rodniki. Ponadto w rajskich jabłkach znajdują się kwasy organiczne, węglowodany, garbniki i sole mineralne. 

ROD Zelmot fot. A. Andrzejewska, SAM Rozkwit

Co zrobić z rajskich jabłuszek?

Często pojawia się pytanie, czy rajskie jabłuszka są jadalne? Odpowiedź brzmi: tak, choć w surowej formie nie zachwycają smakiem – są twarde, kwaśne i cierpkie. Za to odpowiednio przyrządzone stanowią prawdziwy przysmak. Co więc można zrobić z rajskich jabłuszek? Przede wszystkim różnego rodzaju przetwory: kompot, konfitury, dżem czy jabłuszka kandyzowane. Można również przyrządzić rajskie jabłuszka w occie, które będą pasować do mięs i pasztetów.

Przepis na kandyzowane rajskie jabłuszka znajdziesz poniżej.

  1. rajskie jabłuszka – 1 kg
  2. cukier – 75 dag
  3. woda – 300 ml

Jabłuszka wybieramy dojrzałe. Dobrze je umyjmy i wysuszmy, po czym ponakłuwajmy je widelcem lub wykałaczką.
Wrzucamy je do gotującej się wody na dwie minuty, po wyjęciu przerzucamy do miski z wodą zimną.
W tym czasie zagotowujemy wodę z 0,5 kg cukru, syrop studzimy, a po ostudzeniu wrzucamy do niego owoce i podgrzewamy do zagotowania. Ponownie studzimy. Dodajemy połowę cukru, który nam został i znowu podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy na kilka godzin. Czynność podgrzewania do zagotowania i studzenia należy powtarzać przez kilka dni, aż owoce staną się szkliste. Wówczas wyciągamy z syropu, odsączamy, obtaczamy w resztce cukru i układamy w słoikach, które szczelnie zakręcamy.

Uzyskujemy idealny dodatek do ciast i deserów. Smacznego!

Źródła: 

  1. Xiao Liang i wsp., Analysis of Phenolic Components and Related Biological Activities of 35 Apple(Malus pumila Mill.) Cultivars. Molecules 2020,25, 4153. 
  1. Latocha Piotr. Rajskie jabłuszka dla oka i podniebienia. Działkowiec, 2019, nr 10, s.8-9.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?