Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie
Pyłek pszczeli, zwany inaczej obnóżkami pyłkowymi, zbierany jest przez pszczoły z kwiatów, zmieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach. Jakie są jego właściwości?
Pyłek pszczeli – ogólne właściwości
Pyłek kwiatowy wykazuje właściwości:
- Antyoksydacyjne;
- Przeciwzapalne;
- Przeciwbakteryjne;
- Przeciwgrzybicze;
- Chemoprewencyjne;
- Przeciwnowotworowe;
- Ochronne dla wątroby;
- Przeciwko promieniowaniu.
Pyłek pszczeli – jego skład
W pyłku wykazano obecność ponad 2500 substancji. Można je podzielić na aminokwasy, białka, kwasy tłuszczowe, lipidy, witaminy, biopierwiastki, związki fenolowe, cukry. Nadal nie udało się zidentyfikować wszystkich składników dokładnie. Pyłku nie można syntetyzować w warunkach laboratoryjnych.
Pyłek pszczeli zawiera bardzo dużą ilość białka – więcej niż jakikolwiek produkt odzwierzęcy. W białku pyłku znaleźć można frakcje:
- Albuminy – 35,4% w odniesieniu do całości białka;
- Globuliny – 18,9%;
- Gluteliny -18,6%;
- Prolaminy – 21,8%;
- Inne białka, w tym enzymy 5,3%.
W pyłku znaleźć można aminokwasy niezbędne do stworzenia białka ludzkiego. Białko z pyłku dostarcza również kwasy nukleinowe DNA i RNA.
Tłuszcze pyłku tworzone są przez 6 kwasów nasyconych i trzy kwasy nienasycone (oleinowy, linolowy i α-linolenowy). Kwas linolowy i linolenowy niezbędne dla organizmu ludzkiego muszą być dostarczone z zewnątrz, wraz z pożywieniem (potrzebne do budowy błon komórkowych oraz ich prawidłowego funkcjonowania, zapobiegają zakrzepom krwi w naczyniach, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu w surowicy krwi).
W pyłku znaleźć można fosfolipidy hamujące odkładanie lipidów w hepatocytach (organizm zabezpiecza się przed hepotazą – rozwojem miażdżycy). Fitosterole z pyłku wykazują właściwości stymulujące proces tworzenia i dojrzewania komórek jajowych.
β-sitosterole wspomagają właściwości przeciwmiażdżycowe pyłku.
Pyłek pszczeli zawiera węglowodany – cukry proste (glukoza, fruktoza) i złożone (dekstryny, skrobię, celulozę i polleninę.). Ich ogólna zawartość zależna jest od miejsca, gdzie pyłek jest zbierany, a nawet rodzaju kwiatu.
W skład pyłku wchodzą takie witaminy, jak:
- Tiamina;
- Ryboflawina;
- Prowitamina A;
- Pirydoksyna;
- Kwas pantotenowy;
- Witaminy D, H, E, K;
- Kwas askorbinowy i foliowy;
- Rutyna;
- Cholina;
- Inozytol.
W składzie pyłku można spotkać 22 aminokwasy egzogenne.
Wśród 25 składników mineralnych wyróżnia się minerały P, Ca, K, I, Zn, Cu, Na, Hg, Mg, Cl, Mn, Se, Mo, Si, B, Ti.
Dzięki tak cennej zawartości pyłek jest w stanie przebić nawet najbardziej wartościowe multiwitaminy.
Pyłek pszczeli – zastosowanie w medycynie
Pyłek wykazuje właściwości hipolipidemiczne (może być używany w hiperlipidemii i miażdżycy). Wpływa na obniżenie trombocytów, cholesterolu, tłuszczy, ciśnienia krwi, poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych w mózgu, wspomaga kurczliwość mięśni gładkich, uszczelnia naczynka krwionośne, przeciwdziała obrzękom.
Flawonoidy i kwasy fenolowe wykazują właściwości detoksykacyjne i ochronne dla wątroby. Stosowanie pyłku polecane jest przy przewlekłych stanach zapalnych. Poprawia on naszą odporność (wpływa na układ immunologiczny).
Pyłek wykazuje właściwości antyalergiczne. Stosowany jest przy leczeniu pacjentów niedożywionych. Reguluje metabolizm i poprawia apetyt, usprawnia funkcje umysłowe.
Dzięki działaniu chemoprewencyjnym może wzmocnić działanie leków stosowanych w pierwszym stadium nowotworu prostaty, co pozwala na zmniejszenie ich dawki.
Dawkowanie dzienne wg zaleceń:
- Dzieci do trzeciego do piątego roku życia– 10 gramów;
- Dzieci od szóstego do dwunastego roku życia – 15 gramów;
- Dzieci powyżej dwunastego roku życia oraz dorośli – 20 gramów;
- Dorośli podczas leczenia – 30-40 gramów.
Jedna łyżeczka zawiera ok 5 gram pyłku pszczelego. Pyłek pszczeli powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia, od 30 minut do 2 godzin przed posiłkiem
Pyłek wpływa na zwiększenie płodności u kobiet i mężczyzn.
Pyłek pszczeli – zastosowanie w kosmetyce
Można go samodzielnie używać do stworzenia balsamów i maseczek. Znajduje się w wielu kremach nawilżających i odżywczych. Ekstrakt z pyłku kwiatowego używany jest przez koncerny do wyprodukowania maseczek, odżywek, szamponów, mleczek, kremów, balsamów, toników, śmietanek.
Polecamy
Prof. Ewa Stachowska: „Z wiekiem mikrobiota traci tak zwany rdzeń, ale zwiększa się jej różnorodność – jednak tylko wtedy, gdy starzejemy się zdrowo”
Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie
Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy
Czym są proteiny i jaką pełnią rolę w organizmie? Co ma dużo białka?
się ten artykuł?