Przejdź do treści

Probiotyki. Najważniejsze zasady w wyborze, przyjmowaniu i przechowywaniu. Tłumaczy farmaceutka

Tabletki
Probiotyki. Najważniejsze zasady w wyborze, przyjmowaniu i przechowywaniu. Tłumaczy farmaceutka/ Farmaceutka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Probiotyki wspierają organizm w walce z niedoborem tzw. dobrych bakterii. Najczęściej sięgamy po nie podczas antybiotykoterapii, jednak warto je brać przy wrażliwym jelicie, dla lepszej odporności, zdrowszej cery czy w leczeniu infekcji. Ile dolegliwości, tyle probiotyków. Czym kierować się przy wyborze? W jaki sposób je przechowywać i spożywać? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie farmaceutka Zofia Winczewska.

Probiotyk probiotykowi nierówny. Nie sztuką jest go kupić, a wybrać ten właściwy. To, który probiotyk powinnyśmy zażywać, zależne jest od indywidualnych potrzeb naszego organizmu. Istnieje bowiem wiele szczepów bakterii, które pomagają na odpowiednią dolegliwość. To jednak nie jest jedyna niewiadoma. Wybraliśmy już odpowiedni probiotyk i co dalej? Trzymać go w lodówce czy wystarczy na półce w temperaturze pokojowej? Ważna jest też odpowiednia dzienna dawka, jaką spożywamy. Na te wszystkie pytania odpowiedziała na swoim profilu na Instagramie farmaceutka Zofia Winczewska, znana w mediach społecznościowych jako „Okiem farmaceuty”.

Probiotyki – czym są?

Probiotyki są żywymi drobnoustrojami, które przyjęte w odpowiedniej ilości wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdziemy je w kiszonkach, kefirze, maślance czy w produktach sojowych.

Probiotyki wspomagają trawienie, ułatwiają wchłanianie witamin i składników mineralnych z przewodu pokarmowego, chronią organizm przed toksynami i obniżają stężenie cholesterolu.

Jak obchodzić się z probiotykiem?

Farmaceutka wymieniła najważniejsze zasady, o których każdy przyjmujący probiotyki powinien pamiętać.

  1. Działanie probiotyków jest szczepozależne, więc upewnijmy się, że na opakowaniu preparatu jest pełna nazwa z „końcówką” literowo-numeryczną (np. Lactobacillus plantarum 299v).
  2. Dawka probiotyku zależy od konkretnego szczepu, ale przyjmuje się (wg FDA), że dzienna dawka nie powinna być niższa niż 1 mld CFU (jednostek tworzących kolonie), popularne dawki w przypadku probiotyków wieloszczepowych to także 5-10 mld CFU.
  3. Przechowuj probiotyki w lodówce – nawet jeżeli wytwórca dopuszcza temp. pokojową – niższa temperatura zwiększa żywotność mikroorganizmów.
  4. Wybieraj preparaty z długim terminem ważności, bo to on wyznacza „czas życia” bakterii probiotycznych. Im świeższy produkt, tym lepszy.
  5. Nie suplementuj dwóch probiotyków jednocześnie – mogą wzajemnie znosić swoje działanie.
  6. Wprowadź rotację probiotyczną – nie stosuj cały czas tego samego probiotyku. Jeżeli masz wskazania do dłuższej probiotykoterapii, pamiętaj, by zmieniać preparaty (+/-) co 2-3 miesiące.
  7. Pamiętaj o probiotykach podczas (oraz po zakończeniu) antybiotykoterapii – w takiej sytuacji potrzeba silniejszej interwencji i kiszonki czy inne produkty fermentowane nie są zastępstwem skoncentrowanego probiotyku, który ma redukować działania niepożądane terapii. Najlepiej przebadane w tej sytuacji są: Saccharomyces boulardii oraz Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103 (tzw. LGG).
  8. Nie popijaj probiotyków gorącymi napojami – lepiej brać je na zimno, wieczorem/ po kolacji (ja tak robię) lub według wskazań producenta.
  9. Synbiotyk to takie kompleksowe połączenie (2in1) probiotyku (mikroorganizmów) z prebiotykiem (prowiantem dla mikrobów, tj. FOS, inulina). Pamiętajmy jednak, że u osób z problemem wzdęć wspomniane „FOSy” mogą nasilać ten problem.
  10. Przyjmuj preparaty dobrej jakości, renomowanych firm. W dżungli różnej jakości preparatów łatwo się pogubić. Poradź się swojego fachowca, jaki probiotyk będzie dla ciebie najlepszy. Jakość = gwarancja skuteczności. To kluczowe

– wymienia Winczewska.

Okiem farmaceuty

Za profilem Okiem farmaceuty stoi farmaceutka Zofia Winczewska, która aktywnie prowadzi swoje profile w mediach społecznościowych. Zarówno na nich jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 4 tys. osób. 

„Tłumaczę, w jakich sytuacjach suplementacja diety jest korzystnym elementem profilaktyki zdrowotnej czy uzupełnieniem terapii lekowych. Pokazuję wam na blogu, jak racjonalnie podchodzić do tematu suplementacji, nie wpadając przy okazji w pułapki marketingowe” – pisze o sobie farmaceutka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Okiem farmaceuty ? (@zosia_winczewska)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? 7 rzeczy, o których musisz pamiętać

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu!

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia

Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy

Stosowanie probiotyków / istock

Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

Kiszona kapusta / istockphoto.com

Probiotyk a prebiotyk. Czym się od siebie różnią?

Kapusta kiszona / istockphoto.com

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk. Czy wiesz, czym są? Dietetyczka kliniczka dobrze to wyjaśniła

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

probiotyki brzuch

Jak wybrać dobry probiotyk?

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?