Pokrzywa – sok z pokrzywy i herbata z pokrzywy. Jakie właściwości ma pokrzywa?
Pokrzywa to tylko parząca roślina, którą źle wspominamy z dzieciństwa. Jednak ma zalety, których nie zawsze się spodziewamy. Sok z pokrzywy lub herbatka z pokrzywy powinny na stałe zagościć w naszym menu. Dlaczego? Dietetyk podpowiada, jakie właściwości ma ta roślina.
Pokrzywa – właściwości
W pokrzywie znajdziemy dużo dobrego: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, flawonoidy, garbniki, krzem, magnez, sterole roślinne, wapń i żelazo. Pokrzywa sprzyja również obniżeniu poziomu cholesterolu. Pomaga na osteoporozę i reumatyzm. Przeciwdziała anemii. Pokrzywę tradycyjnie wykorzystuje się również w chorobach układu moczowo-płciowego, pomaga m.in. w stanach zapalnych pęcherza.
Moczopędne działanie pokrzywy sprzyja również oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dzięki temu zauważalne jest działanie pomocnicze przy odchudzaniu (jeśli stosujesz też dietę i aktywność fizyczną! Bez nich żadna pokrzywa nie pomoże).
– W medycynie ludowej pokrzywa zwyczajna była stosowana do przyspieszania procesu gojenia się ran – dodaje dietetyczka Agata Szalewska. – Znalazło to potwierdzenie w badaniach naukowych wykazujących jej właściwości przeciwbakteryjne. Metanolowy ekstrakt z pokrzywy wykazał działanie przeciwbakteryjne wobec szczepów gronkowca złocistego opornego na metycylinę.
– Pokrzywa jest również źródłem przeciwutleniaczy, np. flawonoidów i karotenoidów, zawiera garbniki i fitosterole, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu.
Sok z pokrzywy
Jak zrobić sok z pokrzywy? Najlepsze będą rośliny wiosenne, jeszcze przed kwitnieniem. Pokrzywę można wycisnąć w sokowirówce lub zalać przegotowaną wodą i zblendować. Po trzech godzinach odcedzamy, uzyskując sok gotowy do spożycia. Możesz przedłużyć jego trwałość, dodając cukier lub alkohol, ale i tak wypij go w przeciągu kilku dni. Przechowuj oczywiście w lodówce.
Stosowany doustnie sok z pokrzywy ma korzystny wpływ na odporność. Pomaga również w przypadku niedokrwistością – zapobiega i leczy. Sok z pokrzywy docenią kobiety w ciąży, które często zmagają się z anemią.
Sok z pokrzywy to doskonałe rozwiązanie, jeśli cierpisz z powodu nawracających zakażeń układu moczowo-płciowego, zapalenia pęcherza, a nawet w przypadku przerostu prostaty. Szczególnie z dodatkiem żurawiny podziała zbawiennie. Sok z pokrzywy polecany jest również dla osób, które ciepią z powodu chorób dwunastnicy i wątroby.
Na włosy sok z pokrzywy działa stosowany zewnętrznie – możesz nim, po rozcieńczeniu, płukać włosy. Włosy będą mocniejsze, przestaną wypadać. Pomocny będzie też, gdy będziesz go pić. (Ale uważaj, bo pokrzywa działa na włosy bez wyjątku – także na te niechciane na twarzy! Nie zdziw się, gdy zagęszczą ci się baczki…) Sok z pokrzywy zmniejsza przetłuszczanie włosów, pomoże też, jeśli cierpisz na łupież.
Sok z pokrzywy przyda się, jeśli masz problemy z cerą. Zwalcza trądzik, redukuje przebarwienia. Stosując na twarz sok z pokrzywy, nie musisz go rozcieńczać.
Dobowa dawka soku z pokrzywy to ok. 30 ml Nie należy jej przekraczać. Przeciwwskazania do stosowania to:
• Choroby nowotworowe układu moczowo-płciowego
• Zmiany chorobowe układu moczowo-płciowego (np. cysty jajników, mięśniaki macicy, nieuzasadnione krwawienia z dróg rodnych, przewlekłe choroby nerek)
• Cukrzyca
• Zażywanie leków moczopędnych (w połączeniu z moczopędną pokrzywą może dojść do odwodnienia organizmu)
• Zażywanie leków rozrzedzających krew (może dojść do zaburzeń krzepnięcia)
Herbata z pokrzywy
Herbata z pokrzywy również jest bogata w minerały i witaminy. Korzystnie działa na kości, produkcję krwi i jej krzepliwość, dzięki bogactwu witaminy C wspiera odporność. Sięgaj po nią, jeśli trapią Cię krwotoki z nosa, masz anemię, lub po prostu chcesz wzmocnić organizm w naturalny sposób.
Herbata z pokrzywy działa przeciwzapalnie. Pomoże, jeśli masz problemy z kamicą, pęcherzem, prostatą. Pokrzywa działa łagodząco nawet na bóle reumatyczne lub w przypadku chorób stawów.
Herbatę z pokrzywy możesz kupić w gotowych torebkach do zaparzania lub w postaci suszonego ziela. Przeciwwskazaniem mogą być reakcje alergiczne, ale zdarzają się rzadko. Śmiało można sięgać po nią w ciąży i w okresie laktacji. Zredukuje obrzęki dokuczające przyszłym mamom, a po porodzie pomoże pozbyć się nadmiaru wody i wrócić do wcześniejszej wagi.
Herbatę z pokrzywy zaparzaj ok. 20 minut pod przykryciem. Jeśli napar po prostu ci nie smakuje, spróbuj jej z sokiem z malin, z miodem, cytryną lub z dodatkiem mięty.
Pokrzywa – zastosowanie
Pokrzywę można stosować w kuchni, apteczce i kosmetyczce. Oprócz znanych herbatek i soku z pokrzywy, jej liście urozmaicą smak sałatek, zup, ziemniaków, tart i pieczywa.
Wykorzystać można też korzeń tej rośliny. Najlepszy jest ten wiosenny, zanim roślina pokryje się liśćmi. Możesz ususzyć go naturalnie lub… w piekarniku, w temperaturze 40 stopni.
W medycynie ludowej praktykowano nawet obkładanie nóg pokrzywami, aby zmniejszyć bóle reumatyczne. Przed lustrem możesz przecierać twarz sokiem lub naparem z pokrzywy. Usuniesz przebarwienia lub skutki zbyt długiego pobytu na słońcu.
Jeśli zalejesz ok. 30 listków pokrzywy litrem wody, stworzysz idealną płukankę do włosów. Pamiętaj, żeby nie spłukiwać jej po użyciu. Podobnym płynem można przemywać rany. Można zrobić też kompres z herbaty z pokrzywy i zabandażować.
Jeśli na wiosnę trudno ruszyć z miejsca, towarzyszą ci stres i zmęczenie, pij napar lub sok z pokrzywy. W zimie pomoże ci nie zachorować na sezonowe infekcje. Latem i jesienią sprzyja zachowaniu koncentracji.
– Pokrzywa jest rewelacyjna przy hashimoto, ponieważ pomaga pozbyć się nadmiernej wody z organizmu – dodaje dietetyk sportowo-kliniczny, Agata Szalewska. – Naprawdę fajnie likwiduje obrzęki dłoni. Jak wypije się dwie szklanki pokrzywy dziennie, to przynosi ulgę. Zwykle osoby chorujące na tarczyce mają z takimi obrzękami duży problem.
– Oprócz tego, że mniejsza obrzęki, pokrzywa działa moczopędnie oraz dodaje blasku włosom ze względu na bogactwo witamin, które w sobie kryje – podkreśla specjalistka. – Pokrzywa jest źródłem wielu witamin i cennych elementów. Zawiera witaminę A, B2, C, E, K, flawonoidy, żelazo, magnez, wapń, krzem. Co ciekawe, pokrzywa pomaga w walce z anemią, wpływa bardzo korzystnie na produkcję czerwonych krwinek. Preparaty z kłączy i korzeni pokrzywy obniżają poziom cholesterolu i glukozy (cukru) we krwi.
A więc… nie taka pokrzywa straszna, jak się ją wspomina. Jeśli jednak wspomnienia oparzenia pokrzywą nie dają ci spokoju, nie zapomnij włożyć rękawiczek, gdy będziesz sięgać po jej cenne liście.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
się ten artykuł?