Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie
Często mówi się, że picie kawy przynosi wiele korzyści. Czy tak jest i w przypadku kawy rozpuszczalnej, która wciąż jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów tego napoju? Na jej temat krążą różne pogłoski, z którymi trzeba się rozprawić raz na zawsze.
Kawa rozpuszczalna – skąd się bierze?
Zastanawiałaś się kiedyś, co właściwie kryje się pod nazwą „kawa rozpuszczalna”? Otóż jest to susz ekstraktu kawowego, który powstaje na skutek procesu parzenia kawy mielonej. Po zaparzeniu z ekstraktu usuwana jest woda – zostaje proszek, który rozpuszcza się w wodzie. Kawę rozpuszczalną można parzyć podczas suszenia rozpyłowego, które polega na rozsiewaniu ekstraktu w gorącym powietrzu, dzięki czemu powstaje proszek lub można ekstrakt zamrozić, pokroić i suszyć go w naczyniu próżniowym w niskiej temperaturze. Ten proces nazywany jest liofilizacją. Tak powstaje kawa, którą wiele osób pije na co dzień.
Kawa na zdrowie
Napar z kawy zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy, przez co dobrze wpływa na twoje zdrowie oraz na twoją dietę. Jeśli jesteś fanką kawy i pijasz jej w ciągu dnia dość sporo, to powinnaś wiedzieć, że zawiera ona tylko 7 kalorii w jednej filiżance. Jednak jeśli chcesz, aby kawa działała na ciebie pobudzająco, to raczej powinnaś przerzucić się na inny rodzaj, ponieważ kawa rozpuszczalna zawiera prawie o połowę mniej kofeiny, niż inne jej odmiany. Oczywiście zbyt dużo kofeiny to też średnie rozwiązanie, bo zbyt wysoka zawartość w ciągu dnia, może prowadzić do niepożądanych objawów, jak np. nadpobudliwość czy przyspieszona akcja serca. Jednakże kawa rozpuszczalna ma wiele właściwości zdrowotnych, ponieważ:
- jest sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę – przyspiesza metabolizm i redukuje tłuszcz z organizmu;
- dba o twój mózg i psychikę;
- zmniejsza ryzyko cukrzycy i zachorowania na choroby Alzheimera oraz Parkinsona;
- twoja wątroba będzie mniej narażona na marskość i raka;
- niektóre badania wskazują, że picie kawy wydłuża życie.
Akrylamid w kawie rozpuszczalnej
Jeśli pijesz kawę rozpuszczalną, to powinnaś wiedzieć, że zawiera ona szkodliwy składnik – akrylamid, który wydziela się podczas palenia ziaren kawy. Ten rodzaj kawy zawiera jej aż o połowę więcej niż w przypadku innych rodzajów kaw.
Akrylamid można spotkać również w innych produktach, których używa się na co dzień, np. w niektórych rodzajach chleba czy płatkach kukurydzianych. Jego duża ilość w diecie może doprowadzić nawet do rozwoju raka. Jednak badania wykazały, że to, co jesteś w stanie wchłonąć do organizmu, nie powinno być dla ciebie zbyt szkodliwe. Trzeba się mocno postarać, żeby przekroczyć szkodliwą dawkę akrylamidu.
Jeśli jesteś fanką kawy rozpuszczalnej, nie musisz z niej rezygnować. Pozwala wykorzystać wiele właściwości kawy, w dodatku jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Pamiętaj jednak, że – tak, jak we wszystkim – najważniejszy jest umiar.
Źródło: healthline.com
Zobacz także
„Zaburzenia adaptacyjne to wynik silnej wrażliwości, naturalna reakcja organizmu na sytuacje przekraczające zasoby człowieka” – mówi psycholożka Barbara Wesołowska-Budka
Zdrowe odżywianie. „Głód jest nam potrzebny” – mówi dietetyczka Marta Świtek
Dlaczego jedzenie i seks to doskonałe połączenie? Wyjaśnia trenerka kreatywnego seksu Joanna Keszka [WIDEO]
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Picie 3 kaw dziennie może wspierać zdrowie serca. Tak mówią wyniki dużego badania
Inspektorzy skontrolowali dostępne w sklepach kawy i herbaty. W składzie wykryli cement, pióra i plastik
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?