Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!
„Podawanie pacjentom mięsa jest jak podawanie im papierosów” – czytamy w komunikacie, który w mediach społecznościowych zamieścił Hayek Hospital w Bejrucie. To pierwszy szpital na świecie, który zrezygnował z karmienia pacjentów produktami odzwierzęcymi.
„Nasi pacjenci budzący się po operacjach nie będą witani szynką”
„Porozmawiajmy o słoniu w salonie”.
Tymi słowami libański szpital Hayek rozpoczyna swój komunikat, w którym dzieli się wiadomością przełomową dla wszystkich roślinożerców: jako pierwsza taka placówka na świecie przechodzi całkowicie na dietę wegańską.
„Od 1 marca nasi pacjenci budzący się po operacjach nie będą witani szynką, serem, mlekiem i jajkami, czyli produktami, które mogłyby przyczyniać się do ich problemów ze zdrowiem” – głosi obwieszczenie.
Skąd taka decyzja?
„Gdy Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje przetworzone mięso jako rakotwórcze z kategorii 1A, a tytoń i czerwone mięso jako rakotwórcze z kategorii 2A, wtedy podawanie mięsa pacjentom jest jak podawanie im papierosów” – czytamy w informacji prasowej przygotowanej przez szpital.
I dalej:
„Gdy CDC (Centers for Disease Control and Prevention) deklaruje, że 3 z 4 nowych chorób zakaźnych pochodzi od zwierząt. Gdy naukowo udowodniono, że zbilansowana dieta roślinna nie tylko powstrzymuje rozwój niektórych chorób, ale także może je odwrócić. Wówczas mamy odpowiedzialność za przedsięwzięcie działań i dostosowanie naszych przekonań do naszych działań. Musimy się odważyć i spojrzeć słoniowi w oczy”.
Dla wyjaśnienia – kancerogenne substancje, o których mowa w komunikacie, to w oficjalnej, międzynarodowej klasyfikacji:
- Grupa 1 – substancje, co do których wiadomo lub istnieje domniemanie, że są rakotwórcze dla człowieka (kategoria 1A – klasyfikacja na podstawie danych epidemiologicznych lub wyników badań dotyczących przede wszystkim ludzi; kategoria 1B, klasyfikacja na podstawie danych epidemiologicznych lub wyników badań dotyczących przede wszystkim zwierząt).
- Grupa 2- substancje, co do których podejrzewa się, że są rakotwórcze dla człowieka.
Szpitalne menu na bogato
Nowe szpitalne menu obejmuje cały wachlarz dań, których wiele osób nie spodziewałoby się zobaczyć wśród potraw zalecanych przez lekarzy i dietetyków – jest tu miejsca na pizzę, burgery, croissanty i tradycyjne dania kuchni bliskowschodniej. Wszystkie z nich w wersji roślinnej okazują się pełnowartościową i wspierającą zdrowie opcją żywieniową.
Nowa polityka Hayek Hospital w Bejrucie została wdrożona po okresie przejściowym, w czasie którego pacjenci mogli wybierać spośród produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jednocześnie pacjenci mogli się zapoznać z przygotowaną dla nich informacją o zdrowotnych konsekwencjach wynikających z jedzenia mięsa.
RozwińZobacz także
„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy
„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia
18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?